ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Ο ΠΟΥ ζητά περισσότερες επενδύσεις στην Ψυχική Υγεία

Τόσο οι πλούσιες όσο και οι οικονομικά ασθενέστερες χώρες του κόσμου πρέπει να επενδύουν περισσότερους πόρους στον τομέα της Ψυχικής Υγείας και κυρίως σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, καθώς κατά τις περιόδους αυτές οι δείκτες κατάθλιψης και αυτοκτονιών παρουσιάζουν ανοδικές τάσεις, αναφέρει σε νέα ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο ΠΟΥ ζητά περισσότερες επενδύσεις στην Ψυχική Υγεία

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του ΠΟΥ, ένας στους δέκα ανθρώπους παγκοσμίως πάσχει από κάποια ψυχική διαταραχή, ωστόσο μόλις το 1% του συνολικού εργατικού δυναμικού υγείας ασχολείται με την περίθαλψη αυτών των ασθενών. Ο ΠΟΥ επισημαίνει επίσης ότι το στίγμα που περιβάλλει τις ψυχικές διαταραχές παραμένει ακόμη και σήμερα ισχυρό.

«Οι πόροι που διατίθενται στον τομέα της Ψυχικής Υγείας, σε επίπεδο χρημάτων αλλά και ανθρώπινου δυναμικού, παραμένουν εξαιρετικά λιγοστοί σε όλο τον κόσμο», αναφέρει ο Δρ Shekhar Saxena, διευθυντής του Τμήματος για την Ψυχική Υγεία και την Κατάχρηση Ουσιών του ΠΟΥ, συμπληρώνοντας πως σε χώρες που ξεσπούν πόλεμοι ή που συμβαίνουν μεγάλες φυσικές καταστροφές αυξάνονται οι ανάγκες για υπηρεσίες ψυχικής υγείας, όμως οι χρηματικοί πόροι είναι περιορισμένοι.

«Σε γενικές γραμμές, σε χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρές κοινωνικο-οικονομικές προκλήσεις είναι περισσότερες οι πιθανότητες να ανακύψουν ζητήματα ψυχικής υγείας εντός των επιμέρους κοινοτήτων», υπογραμμίζει ο Δρ Saxena.

«Οι δείκτες κατάθλιψης και αυτοκτονιών αυξάνονται σημαντικά σε χώρες που πλήττονται από οικονομική ύφεση. Πρόκειται για σημαντικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές που η κάθε χώρα πρέπει να προστατεύσει, εξασφαλίζοντας την δέουσα περίθαλψη σε αυτούς τους ανθρώπους σε καιρούς έντονου στρες.»

Η νέα έκθεση του ΠΟΥ αναφέρει επίσης ότι υπάρχουν σημαντικά χάσματα στον τομέα της Ψυχικής Υγείας, όσον αφορά την παρεχόμενη περίθαλψη στους ασθενείς. Σχεδόν το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού κατοικεί σε χώρες όπου υπάρχει το πολύ ένας ψυχίατρος ανά 100.000 ανθρώπους. Στις οικονομικά εύρωστες χώρες, η αναλογία είναι ένας ψυχίατρος ανά 2.000 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ.