ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Τα σημάδια που δείχνουν ότι θέλετε επειγόντως διακοπές!

Χρειαζόμαστε πότε-πότε μικρά διαλείμματα από τη ρουτίνα, ειδικά το καλοκαίρι που οι ηλιόλουστες ημέρες και οι υψηλές θερμοκρασίες μάς κάνουν να σκεφτόμαστε μόνο την παραλία και τη χαλάρωση.

Τα σημάδια που δείχνουν ότι θέλετε επειγόντως διακοπές!

Συνηθίζουμε να παίρνουμε μια ολιγοήμερη άδεια όταν αρρωσταίνουμε, σπανίως όμως δίνουμε σημασία όταν ο οργανισμός μας εκδηλώνει έντονα τα συμπτώματα του στρες. Αυτό όμως είναι λάθος, καθώς το στρες καταπονεί το σώμα και το μυαλό μας εξίσου με μια ελαφριά ασθένεια.

Το στρες δεν οδηγεί μόνο στο σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης (burnout) αλλά συνδέεται επίσης με τις στομαχικές διαταραχές, τις διαταραχές του ύπνου, τους συχνούς πονοκεφάλους και όχι μόνο.

ea4a0dc2a851a435b2e8d714d07a261b L

Πρέπει λοιπόν να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και να οργανώσουμε έστω και μια σύντομη απόδραση σε κάποιο κοντινό προορισμό ώστε να γεμίσουμε ξανά τις μπαταρίες μας και να ανανεωθούμε.

Δείτε πώς θα καταλάβετε ότι είναι ώρα να ετοιμάσετε βαλίτσες...

1. Μεγαλοποιείτε τα πάντα

Σε κανέναν δεν αρέσει να κάνει λάθη, όμως τα λάθη –είτε τα δικά μας είτε των άλλων– είναι ανθρώπινα, όπως συνηθίζουμε να λέμε. Όταν ένα μικρό λάθος μας επηρεάζει ψυχολογικά όσο και μια... επικείμενη καταστροφή του κόσμου και οποιοδήποτε ζήτημα προς επίλυση μοιάζει βουνό, πρέπει να βρούμε τρόπους να αποφορτιστούμε και οι διακοπές είναι το ιδανικό μέσο για να πετύχουμε αυτό το σκοπό.

2. Σας ρωτούν συνέχεια εάν αισθάνεστε καλά

Οι άνθρωποι με τους οποίους περνάμε τις περισσότερες ώρες της ημέρας μας, όπως η οικογένεια και οι συνάδελφοί μας, μπορεί να παρατηρήσουν τα πρώτα σημάδια κούρασης και στρες πολύ πριν από εμάς. Εάν σας κάνουν συχνά ερωτήσεις όπως «Είσαι καλά;» και «Συμβαίνει κάτι;» ή σας επισημαίνουν συνεχώς ότι μοιάζετε κουρασμένοι, μάλλον το στρες έχει διαρρεύσει στην καθημερινότητά σας.

3. Κάνετε πολλά λάθη

Το χρόνιο στρες αποτελεί μία από τις συνηθέστερες αιτίες των απογοητευτικών εργασιακών επιδόσεων. Ειδικότερα εάν αυτήν την περίοδο τρέχει κάποιο σημαντικό πρότζεκτ, είτε στη δουλειά σας είτε σε κάποιο άλλο τομέα της ζωής σας, καλό είναι να προλάβετε λάθη που θα σας στοιχίσουν ακριβά στο μέλλον.

4. Έχει βγει ο κυνισμός σας στην επιφάνεια

Βαριέστε τα πάντα, δεν σας ενθουσιάζει τίποτα και δεν μπορείτε να βρείτε πουθενά μια θετική σκέψη που θα σας βοηθήσει να κάνετε τη μέρα σας λίγο πιο ευχάριστη ή έστω ανεκτή. Αυτή η στάση είναι χαρακτηριστική όταν νιώθουμε υπερβολικά πιεσμένοι και χρειαζόμαστε ένα διάλειμμα από τη ρουτίνα.

ffea3a0842025325c307534dec998173 L

5. Πονάτε παντού

Οι πόνοι στην πλάτη, οι συχνοί πονοκέφαλοι και το αίσθημα πίεσης στα μάτια είναι μερικά μόνο από τα κλασικά ψυχοσωματικά συμπτώματα του στρες. Όταν το σώμα σας «φωνάζει» οφείλετε να το ακούσετε και όχι να το αφήνετε να υποφέρει.

6. Το ρίχνετε συχνά στο ποτό

Αρκετοί άνθρωποι στρέφονται στο αλκοόλ ή σε άλλους ανθυγιεινούς μηχανισμούς αντιμετώπισης του στρες. Σε καμία περίπτωση δεν βοηθούν τέτοιες συμπεριφορές, αντιθέτως μπορεί να εντείνουν το πρόβλημα. Για παράδειγμα, η υπερκατανάλωση αλκοόλ θα οδηγήσει την επόμενη ημέρα σε ένα ανυπόφορο hangover, ενώ η υπερφαγία θα φέρει παραπανίσια κιλά άρα και νεύρα ή ενοχές.

Διαβάστε επίσης:

Κόπωση: Ποιες ασθένειες υποδεικνύει το ψυχοσωματικό σύμπτωμα
Ψυχικές διαταραχές που εκδηλώνονται με ψυχοσωματικά συμπτώματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ