ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Περισσότερο στρες αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε ανδροκρατούμενους εργασιακούς χώρους

Περισσότερο στρες αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε ανδροκρατούμενους εργασιακούς χώρους

Περισσότερο στρες φαίνεται να αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που επιλέγουν μια παραδοσιακά «αντρική» καριέρα, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα.

Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα της κορτιζόλης, της επονομαζόμενης «ορμόνης του στρες», σε μια ομάδα εργαζόμενων γυναικών και διαπίστωσαν ότι ήταν αυξημένα σε όσες εργάζονται σε περιβάλλοντα όπου οι γυναίκες αποτελούσαν λιγότερο από το 15% του προσωπικού.

Αντίθετα, όσες γυναίκες εργάζονταν σε δουλειές όπου υπάρχει σχετική ισορροπία ανδρών-γυναικών εργαζομένων παρουσιάζουν χαμηλότερους δείκτες στρες στον οργανισμό τους, κάτι που φυσικά είναι ευεργετικό για την υγεία τους μακροπρόθεσμα.

Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι οι γυναίκες σε ανδροκρατούμενα εργασιακά περιβάλλοντα αντιμετωπίζουν συχνότερα καταστάσεις που τους προκαλούν στρες, όπως κοινωνική απομόνωση, σεξουαλική παρενόχληση ή περιορισμένη υποστήριξη από τους συναδέλφους.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Κοινωνιολογικής Ένωσης, υπογραμμίζουν ότι η νέα μελέτη επιβεβαιώνει τη θεωρία αυτή και αναδεικνύει το πρόβλημα, καθώς το αυξημένο στρες μπορεί να ανοίξει το δρόμο σε διάφορα προβλήματα υγείας στο μέλλον.

BEST OF NETWORK

Ρωτήστε τον γιατρό