ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Κατάθλιψη και αυτοκτονικές σκέψεις ταλαιπωρούν τους φοιτητές ιατρικής λόγω στρες

Σε όλο τον κόσμο η εισαγωγή των νέων σε μια ιατρική σχολή θεωρείται σημαντικό επίτευγμα, όμως το τίμημα φαίνεται πως είναι μεγάλο. Μια νέα διεθνής επιστημονική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα μεγάλο ποσοστό φοιτητών ιατρικής εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης (27%) ή σκέψεις αυτοκτονίας (11%).

Κατάθλιψη και αυτοκτονικές σκέψεις ταλαιπωρούν τους φοιτητές ιατρικής λόγω στρες

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ντάγκλας Μάτα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό Journal of American Medical Association (JAMA), ανέλυσαν 195 έρευνες που αφορούσαν συνολικά 129.000 φοιτητές ιατρικών σχολών σε 47 χώρες.

bigstock Hardback books on the table m 114564596

Η μετα-ανάλυση υπέδειξε ότι περισσότεροι από ένας στους τέσσερις εκπαιδευόμενοι γιατροί «φλερτάρουν» με την κατάθλιψη και πάνω από ένας στους δέκα με την αυτοκτονία! Ανάλογα με τη μελέτη και τη χώρα, τα ποσοστά κατάθλιψης εμφανίζονται να κυμαίνονται από 9% έως 56%, ενώ του αυτοκτονικού ιδεασμού από 7% έως 24%. Μάλιστα, πολύ λίγοι φοιτητές (μόνο το 16%) έχουν καταφύγει σε αναζήτηση ιατρικής βοήθειας για τα ψυχολογικά προβλήματά τους.

«Η κατάθλιψη είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει όλα τα επίπεδα της ιατρικής εκπαίδευσης, επιδρώντας αρνητικά στην υγεία των γιατρών σε βάθος χρόνου, καθώς και στην ποιότητα των ιατρικών υπηρεσιών στα πανεπιστημιακά ιατρικά νοσοκομεία» δήλωσε ο κ. Μάτα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η βασική αιτία είναι η ψυχική επιβάρυνση των μελλοντικών γιατρών από τις απαιτήσεις των σπουδών και την ανταγωνιστικότητα στις σχολές τους. Όπως αναφέρουν, το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί πιο σοβαρά και να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό του.

Διαβάστε επίσης:

Ποια επαγγέλματα είναι πιο επιρρεπή στην αυτοκτονία