ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Άγχος: Οι 5 καθημερινές συνήθειες που το επιδεινώνουν

Όταν πρέπει να ανταπεξέλθετε στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας με βάση ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, το άγχος μπορεί να αποτελέσει ένα θετικό κίνητρο.

Άγχος: Οι 5 καθημερινές συνήθειες που το επιδεινώνουν

Το αδικαιολόγητο άγχος και οι αρνητικές σκέψεις όμως, έχουν κακό αντίκτυπο στα συναισθήματα και τη συμπεριφορά σας.

Αν υποφέρετε από διαταραχές άγχους ή είστε μονίμως σε κατάσταση συναγερμού, αποφύγετε τις παρακάτω 5 συνήθειες.

Αν παρόλα αυτά διαπιστώσετε ότι το άγχος σας χειροτερεύει και τίποτα δεν βοηθάει, δείτε το γιατρό σας.

1 gettyimages 508067071 heroimages

Αναλύετε υπερβολικά και την παραμικρή λεπτομέρεια

Ο μηρυκασμός, δηλαδή οι επαναλαμβανόμενες σκέψεις για ένα θέμα που δεν συνοδεύονται από λήψη μέτρων για την επίλυσή του, είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα όσων έχουν άγχος επειδή υπερ-αναλύουν τα πάντα. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το να «κολλάει» κάποιος σε ζητήματα όπως ο καυγάς με ένα φίλο ή κάποιο πρόβλημα στη δουλειά, δεν είναι υγιές. Υπάρχουν μάλιστα επιστημονικές ενδείξεις ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει ακόμη και κατάθλιψη. Αντί να σκέφτεστε διαρκώς το ίδιο θέμα, αναλογιστείτε τι μπορείτε να κάνετε για να το επιλύσετε. Αν είναι κάτι που δεν περνάει από το χέρι σας, απλά μάθετε να συμβιώνετε με αυτό. Η ανεκτικότητα και το να μάθετε να ζείτε και μέσα σε κλίμα αβεβαιότητας, είναι ένα προσόν που θα σας βοηθήσει να σταματήσετε να σπαταλάτε χρόνο σε πράγματα που δεν μπορείτε να ελέγξετε.

2 gettyimages 492792519 michaelh

Ελέγχετε συνεχώς τα email σας

Ο αγώνας για την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, είναι κάτι που σχεδόν όλοι αντιμετωπίζουν. Αναρωτηθείτε αν το να τσεκάρετε διαρκώς τα e-mail σας είναι πραγματικά αναγκαίο. Περιμένετε κάποιο σημαντικό έγγραφο ή δεν θέλετε να χάνετε καμία ενημέρωση; Αν συμβαίνει το δεύτερο, δοκιμάστε να μείνετε για κάποια χρονικά διαστήματα μακριά από τις «ένοχες» συσκευές. Βάλτε όρια στις αρνητικές σας συνήθειες, ώστε να απομακρύνετε το άγχος.

3 gettyimages 494739091 anatolibabii

Είστε διαρκώς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Είστε στο Facebook και το Twitter ακόμη και όταν πάτε στην τουαλέτα; Η συνεχής χρήση των social media μπορεί να γίνει εθισμός, να σας απομακρύνει από τον παρόντα χρόνο και να καταναλώσει τον προσωπικό σας χρόνο. Το αποτέλεσμα είναι να μην χρησιμοποιείτε παραγωγικά το χρόνο σας και να έχετε άγχος.

4 gettyimages 88295466 tetra images

Δεν πηγαίνετε γυμναστήριο όσο συχνά θα μπορούσατε

Ο καλός ύπνος, η τακτική άσκηση και η υγιεινή διατροφή δεν συμβάλλουν μόνο στη σωματική, αλλά και στην ψυχική υγεία. Έρευνες δείχνουν ότι ο ποιοτικός ύπνος μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της διάθεσης, ενώ η άσκηση απελευθερώνει ορμόνες όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη που βοηθούν στην εξουδετέρωση του άγχους.

5 gettyimages 537402702 georgijevic

Περνάτε πολύ χρόνο μόνοι

Η απομόνωση αποτελεί κοινό σύμπτωμα όσων υποφέρουν από άγχος. Εάν αφιερώνετε πολύ χρόνο στη δουλειά, είστε μόνοι στο σπίτι ή συνεχίζετε να δουλεύετε και εκεί και δεν περνάτε χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα, επιβαρύνετε την ψυχική σας υγεία. Προσπαθήστε να επανασυνδεθείτε με φίλους και να βγαίνετε έξω. Δεν χρειάζεται να γίνετε εξωστρεφής αν δεν είστε. Ακόμη και δραστηριότητες όπως ο εθελοντισμός, η συνάντηση με ένα φίλο ή ο καφές εκτός γραφείου με ένα συνεργάτη, μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Διαβάστε επίσης:

Άγχος και στρες: Οι 8 δημοφιλέστερες απορίες και οι απαντήσεις

Τα πέντε χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που φέρνουν υγεία, ευτυχία και χρήματα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ