ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

«Θησαυρός» οι φίλοι όσο μεγαλώνουμε

Οι φίλοι είναι η οικογένεια που διαλέγουμε, συνηθίζουμε να λέμε, και φαίνεται πως όσο περνούν τα χρόνια η θέση που κατέχουν στη ζωή μας γίνεται ολοένα και πιο σημαντική.

«Θησαυρός» οι φίλοι όσο μεγαλώνουμε

Μια νέα επιστημονική μελέτη από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν υποδεικνύει ότι οι σχέσεις με τους φίλους μάς κάνουν πιο ευτυχισμένους και μας χαρίζουν χρόνια ζωής.

Σε σύγκριση με τους συγγενείς, οι φίλοι συμβάλλουν περισσότερο στην ευεξία και στην υγεία μας και παρέχουν μεγαλύτερη υποστήριξη, είναι το βασικό συμπέρασμα της μελέτης.

bigstock 171207989

Όπως αναφέρει ο William Chopik, αναπληρωτής καθηγητής ψυχολογίας και συντάκτης της μελέτης: «Οι φίλοι είναι μια συνειδητή επιλογή. Οι σχέσεις με τους συγγενείς μπορεί να είναι άσχημες ή μονότονες».

Στο πλαίσιο της μελέτης του, ο Chopik ανέλυσε τις απαντήσεις 300.000 ανθρώπων ηλικίας 15 έως 99 ετών από 30 χώρες και διαπίστωσε ότι όσοι έβαζαν πολύ ψηλά τους φίλους τους ήταν σε γενικές γραμμές πιο υγιείς και ευτυχισμένοι, ειδικά όσο μεγάλωναν.

Σε δεύτερη φάση, ο καθηγητής ανέλυσε στοιχεία από δημοσκόπηση που έγινε στις ΗΠΑ και στην οποία συμμετείχαν 7.481 άνθρωποι άνω των 50 ετών. Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν κατά πόσο ένιωθαν ότι τους καταλαβαίνουν οι φίλοι τους ή πόσο συχνά νιώθουν ότι οι φίλοι τους τους απογοητεύουν. Για τα επόμενα έξι χρόνια, οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν ώστε να διαπιστωθεί αν εκδήλωσαν ασθένειες όπως διαβήτη, καρκίνο ή καρδιοπάθεια. Οι φιλίες που, σύμφωνα με τις απαντήσεις των συμμετεχόντων, χαρακτηρίζονταν από περισσότερες εντάσεις και στρες φάνηκε να συνδέονται με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης των διαφόρων ασθενειών. Αντιθέτως, οι συμμετέχοντες φάνηκε να είναι προστατευμένοι ως έναν βαθμό από την ασθένεια όταν λάμβαναν υποστήριξη από το φιλικό τους περιβάλλον, ενώ οι σχέσεις με τους συγγενείς δεν επηρέασαν ιδιαίτερα –ούτε θετικά ούτε αρνητικά– την υγεία και την ευεξία, με μοναδική ίσως εξαίρεση τον/την σύζυγο και τα παιδιά.

Ο Chopik διευκρινίζει ότι τα ευρήματά του δεν σημαίνουν σε καμία περίπτωση ότι πρέπει να αγνοούμε την οικογένειά μας, απλώς δείχνουν ότι οι φίλοι είναι τελικά μεγαλύτερο «βαρόμετρο» στη ζωή μας. «Με τους φίλους είναι πιο πιθανό να κάνουμε δραστηριότητες και είναι μια διέξοδος για εμάς. Μπορείς να τους πεις περισσότερα πράγματα και σε κρίνουν λιγότερο» δηλώνει χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τη βρετανική Guardian.

Η μελέτη του Chopik δημοσιεύεται αναλυτικά στην επιθεώρηση Personal Relationships.

Δείτε κι αυτό:

Οι καλοί φίλοι καλύτεροι κι από τη... μορφίνη!

«Θεραπεία» για την κατάθλιψη οι καλοί φίλοι

Πόσους καλούς φίλους «αντέχει» ο εγκέφαλός μας;