ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Διαταραχή μετατραυματικού στρες: Πότε μπορεί να εμφανιστεί στα παιδιά

Ενδιαφέροντα ευρήματα σχετικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα παιδιά ένα τραυματικό γεγονός αναδεικνύει νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην Επιθεώρηση Παιδικής Ψυχολογίας και Ψυχιατρικής.

Διαταραχή μετατραυματικού στρες: Πότε μπορεί να εμφανιστεί στα παιδιά

Οι ερευνητές μελέτησαν πάνω από 200 παιδιά ηλικίας μεταξύ 8 και 17 ετών που είχαν βιώσει μία τραυματική εμπειρία, όπως αυτοκινητιστικά ατυχήματα, κακοποίηση ή σοβαρά προβλήματα υγείας.

Τα παιδιά απαντούσαν σε ερωτήσεις για διάστημα δύο έως τεσσάρων εβδομάδων μετά το συμβάν, καθώς και δύο μήνες μετά το συμβάν σχετικά με το πώς αντιμετώπιζαν αυτό που συνέβη.

Εξετάστηκε επίσης η γενική συναισθηματική τους κατάσταση και οι γνωστικές τους δεξιότητες πριν από το γεγονός.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα συμπτώματα της διαταραχής μετατραυματικού στρες ήταν πολύ συνηθισμένα τις πρώτες δύο έως τέσσερις εβδομάδες.

«Τα συμπτώματα της διαταραχής μετατραυματικού στρες μπορεί να είναι μία κοινή αντίδραση στο τραύμα σε παιδιά και εφήβους», δήλωσε ο Richard Meiser-Stedman, καθηγητής κλινικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο East Anglia της Αγγλίας.

«Μπορεί να περιλαμβάνουν συμπτώματα που προκαλούν δυσφορία, όπως ενοχλητικές αναμνήσεις, εφιάλτες και αναδρομές. Οι επαγγελματίες υγείας δεν κάνουν διάγνωση τον πρώτο μήνα μετά από ένα τραύμα, επειδή αυτή η διαταραχή είναι μία πολύ φυσιολογική αντίδραση. Οι αρχικές αντιδράσεις προκύπτουν από υψηλά επίπεδα φόβου και σύγχυσης που υπάρχουν κατά τη διάρκεια του τραύματος».

Σε γενικές γραμμές πάντως, τα περισσότερα παιδιά θεραπεύτηκαν φυσιολογικά μέσα σε δύο μήνες χωρίς επαγγελματική βοήθεια ή άλλες παρεμβάσεις.

Η κοινωνική στήριξη και η παρουσία άλλων στρεσογόνων παραγόντων δεν επηρέασαν την πιθανότητα εμφάνισης παρατεταμένων συμπτωμάτων διαταραχής μετατραυματικού στρες. Αντίθετα, η τάση να βλέπουν τη δική τους αντίδραση στην τραυματική εμπειρία ως ένα σημάδι αδυναμίας ή ένα σημάδι ότι είχαν υποστεί ανεπανόρθωτο πλήγμα, ήταν ο βασικός προγνωστικός δείκτης για την εμφάνιση διαταραχής μετατραυματικού στρες.

Ο καθηγητής Meiser-Stedman αναφέρει: «Θεώρησαν ότι τα συμπτώματά τους ήταν ένα σημάδι πως κάτι πολύ σοβαρό τους είχε συμβεί, δεν εμπιστεύονταν άλλους ανθρώπους και νόμιζαν ότι δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν».

Πηγή: mindbodygreen.com

Διαβάστε επίσης:

Καρδιακή ανεπάρκεια: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο ένα τραυματικό γεγονός

Μετατραυματικό στρες: Το παιχνίδι που μειώνει τα συμπτώματα!