ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Πότε αρχίζουν τα παιδιά να αντιλαμβάνονται τη «συγχώρεση»;

Για πρώτη φορά, μία νέα μελέτη δείχνει ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας εκτιμούν τη συγχώρεση.

Πότε αρχίζουν τα παιδιά να αντιλαμβάνονται τη «συγχώρεση»;

Οι ψυχολόγοι Janine Oostenbroek και Amrisha Vaish μελέτησαν το θέμα, εξετάζοντας 20 παιδιά ηλικίας τεσσάρων ετών και 20 παιδιά ηλικίας πέντε ετών.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές έδειξαν στα παιδιά ένα βίντεο, στο οποίο ένας χαρακτήρας δείχνει σε έναν άλλο, τη Susie, ένα νέο παιχνίδι με το οποίο εκείνη ενθουσιάζεται. Η Susie παίρνει το παιχνίδι για να το θαυμάσει, αλλά κατά λάθος το σπάει. Απαντά με λύπη, ζητά συγγνώμη και λέει ότι δεν το ήθελε. Ο ιδιοκτήτης παιχνιδιών αρχικά λέει ότι είναι αναστατωμένος με τη Susie.

Στη συνέχεια, τα μισά από τα βίντεο τελειώνουν με συγχώρεση και το άλλα μισά χωρίς συγχώρεση. Στα πρώτα βίντεο, ο ιδιοκτήτης παιχνιδιών λέει τελικά στη Susie ότι αναγνωρίζει ότι λυπάται και ότι δεν είναι πλέον αναστατωμένος μαζί της. Στα δεύτερα βίντεο, λέει επίσης στη Susie ότι ξέρει ότι λυπάται, αλλά ότι εξακολουθεί να είναι πραγματικά αναστατωμένος μαζί της.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ζήτησαν την άποψη των παιδιών για την κατάσταση και τους έδωσαν τρία λουλούδια, ώστε να δώσουν μερικά στους ιδιοκτήτες παιχνιδιών, αν το ήθελαν.

Τόσο τα τετράχρονα όσο και τα πεντάχρονα αντιλήφθηκαν τι ακριβώς συνέβη, αλλά οι κρίσεις τους για την κατάσταση ήταν διαφορετικές. Ενώ τα παιδιά τεσσάρων ετών είχαν μικτές απόψεις, τα παιδιά πέντε ετών εκτίμησαν τον χαρακτήρα που συγχωρούσε τη Susie. Επίσης, έδειξαν κατανόηση για τη συγχώρεση και εκτίμησαν την κοινωνική της αξία.

Πηγή: theepochtimes.com

Διαβάστε επίσης:

Η λεκτική βία αφήνει σημάδια - 22 συγκλονιστικές φωτογραφίες (pics)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ