ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Έρευνα ρίχνει νέο φως στις διαταραχές της διάθεσης - μελέτη

Η εξέταση της αντίδρασης του εγκεφάλου στο φως μπορεί να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε νέες θεραπευτικές επιλογές για μια σειρά από διαταραχές της διάθεσης.

Έρευνα ρίχνει νέο φως στις διαταραχές της διάθεσης - μελέτη

Μια νέα έρευνα από ομοτίμους από το Πανεπιστήμιο Μπράουν αποκάλυψε νέες πληροφορίες σχετικά με το πώς το φως επηρεάζει τη διάθεση ενός ατόμου.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και το Βραβείο Ερευνητικού Ινστιτούτου Alcon, το Τμήμα Βιολογίας και Ιατρικής του Πανεπιστημίου Μπράουν, το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχοβιολογίας του Ισραήλ και μια μεταδιδακτορική υποτροφία Banting του Καναδά.

«Τα ευρήματα από τη μελέτη μας προσφέρουν μια λειτουργική σύνδεση μεταξύ της έκθεσης στο φως και των γνωστικών και συναισθηματικών αποκρίσεων που προκαλούνται από τον προμετωπιαίο φλοιό», ανέφερε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης καθηγητής Jerome Sanes.

Η ομάδα προσπάθησε να προσδιορίσει εάν υπάρχει ή όχι μια νευρική οδός ρύθμισης της διάθεσης που συνδέει τα φωτοευαίσθητα γαγγλιακά κύτταρα του αμφιβληστροειδούς στα μάτια με τον προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου (PFC). Η δε μελέτη διεξήχθη με ερευνητές στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.

Χρησιμοποιώντας λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI), οι ερευνητές μπόρεσαν να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει λειτουργική σχέση μεταξύ της έκθεσης στο φως και της εγκεφαλικής δραστηριότητας που προκαλείται από PFC.

melagxolia-katathlipsi.jpg

Η θεραπεία της κατάθλιψης

Ο Sanes εξήγησε ότι τα ευρήματα του πειράματος έχουν επιπτώσεις στην κατανόηση των διαταραχών της διάθεσης, όπως η εποχική συναισθηματική διαταραχή και οι μείζονες καταθλιπτικές διαταραχές.

«Η αναγνώριση αυτής της οδού και η κατανόηση της λειτουργίας της μπορεί να προωθήσει άμεσα [την] ανάπτυξη προσεγγίσεων για τη θεραπεία της κατάθλιψης, είτε με φαρμακολογικούς χειρισμούς είτε με μη επεμβατική διέγερση του εγκεφάλου σε επιλεγμένους κόμβους της οδού είτε με στοχευμένη θεραπεία με έντονο φως», είπε ο Sanes.