ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

10 μικροί λόγοι για να χαμογελάσετε κατά τη διάρκεια της ημέρας

Υπάρχει πάντα ένας λόγος για να είσαι ευτυχισμένος.

10 μικροί λόγοι για να χαμογελάσετε κατά τη διάρκεια της ημέρας

Το χαμόγελο μπορεί να είναι μια συνειδητή, σκόπιμη επιλογή και φαίνεται αν είναι γνήσιο ή όχι.

Αν πηγάζει από μέσα σας δρα θετικά στο σώμα και το μυαλό προσφέροντας οφέλη για την υγεία, τη διάθεση, ακόμη και τις διαθέσεις των ανθρώπων γύρω σας.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να χαμογελάσετε καθημερινά αρκεί να βλέπετε τη θετική πλευρά των πραγμάτων, άλλωστε η ευτυχία πηγάζει αποκλειστικά από μέσα μας και τον τρόπο που διαχειριζόμαστε όσα συμβαίνουν στην καθημερινότητά μας.

xamogelo

Το χαμόγελο βοηθά tους ανθρώπους να ζήσουν περισσότερο

Ίσως ο πιο επιτακτικός λόγος για να χαμογελάσετε είναι ότι μπορεί να επιμηκύνει τη συνολική διάρκεια της ζωής σας. Μια μελέτη του 2010 διαπίστωσε ότι το γνήσιο, έντονο χαμόγελο σχετίζεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Συνολικά, οι ευτυχισμένοι άνθρωποι φαίνεται να απολαμβάνουν καλύτερη υγεία και μακροζωία, αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καταλάβουμε γιατί συμβαίνει αυτό. Η έρευνα δείχνει ότι η ευτυχία θα μπορούσε να αυξήσει τη διάρκεια ζωής κατά χρόνια υποδηλώνοντας ότι η διατήρηση μιας ευτυχισμένης, θετικής διάθεσης μπορεί να είναι ένα σημαντικό μέρος της ζωής ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Το χαμόγελο ανακουφίζει από το άγχος

Το άγχος μπορεί να διαπεράσει ολόκληρη την ύπαρξή μας και μπορεί πραγματικά να εμφανιστεί στα πρόσωπά μας. Το χαμόγελο όχι μόνο βοηθά να μας αποτρέψει από το να δείχνουμε κουρασμένοι και προβληματισμένοι, αλλά μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στη μείωση του στρες.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το χαμόγελο μπορεί να μειώσει το άγχος ακόμα κι αν δεν είναι 100% γνήσιο. Όταν είστε αγχωμένοι, αφιερώστε χρόνο για να χαμογελάσετε. Εσείς και οι γύρω σας θα αποκομίσετε πολλά οφέλη κατ' αυτόν τον τρόπο.

Το χαμόγελο ανεβάζει τη διάθεση

Την επόμενη φορά που θα νιώσετε πεσμένοι, δοκιμάστε να χαμογελάσετε. Υπάρχει μια σοβαρή πιθανότητα η διάθεσή σας να αλλάξει προς το καλύτερο. Η φυσική πράξη του χαμόγελου στην πραγματικότητα ενεργοποιεί μονοπάτια στον εγκέφαλo που επηρεάζουν τη συναισθηματική σας κατάσταση πράγμα που σημαίνει ότι υιοθετώντας μια ευτυχισμένη έκφραση του προσώπου, μπορείτε να «ξεγελάσετε» το μυαλό σας για να εισέλθετε σε μια κατάσταση ευτυχίας. Αυτό ισχύει είτε το χαμόγελό σας είναι πραγματικό είτε όχι.

Ένα απλό χαμόγελο μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση νευροπεπτιδίων που βελτιώνουν τη νευρική επικοινωνία, καθώς και νευροδιαβιβαστών όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, που μπορούν να ενισχύσουν τη διάθεσή σας. Σκεφτείτε να χαμογελάτε απολαμβάνοντας τα οφέλη ενός φυσικού αντικαταθλιπτικού.

Το χαμόγελο είναι μεταδοτικό

Πόσες φορές θα έχετε ακούσει ότι ένα χαμόγελο έχει τη δύναμη να φωτίσει ένα δωμάτιο. Το χαμόγελο όχι μόνο έχει την ικανότητα να ανεβάζει τη διάθεσή σας, αλλά μπορεί επίσης να αλλάξει και τις διαθέσεις των άλλων προς το καλύτερο.

Ο εγκέφαλός σας παρατηρεί και ερμηνεύει αυτόματα τις εκφράσεις του προσώπου άλλων ανθρώπων και μερικές φορές, μπορεί ακόμη και να τις μιμηθείτε. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να εντοπίσετε το χαμόγελο κάποιου άλλου και να χαμογελάσετε ασυνείδητα. Ναι, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι τα χαμόγελα είναι μεταδοτικά.

Το χαμόγελο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Το χαμόγελο μπορεί επίσης να ενισχύσει τη γενική υγεία σας βοηθώντας το ανοσοποιητικό σας σύστημα να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά. Πιστεύεται ότι όταν χαμογελάτε, η λειτουργία του ανοσοποιητικού βελτιώνεται επειδή είστε πιο χαλαροί (χάρη στην απελευθέρωση ορισμένων νευροδιαβιβαστών). Είτε προσπαθείτε να διατηρήσετε τη γενική υγεία σας είτε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα πριν από την εποχή του κρυολογήματος και της γρίπης, το χαμόγελο μπορεί να βοηθήσει.

Το χαμόγελο μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση

Το χαμόγελο θα μπορούσε να έχει ευεργετική επίδραση στην αρτηριακή σας πίεση. Το γέλιο συγκεκριμένα φαίνεται να μειώνει την αρτηριακή πίεση, αφού προκάλεσε μια αρχική αύξηση του καρδιακού ρυθμού και της αναπνοής. Ενώ το χαμόγελο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον καρδιακό σας ρυθμό ενόψει του στρες, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί ακριβώς πώς μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Μπορείτε να κάνετε μια δοκιμή στον εαυτό σας εάν έχετε ένα πιεσόμετρο στο σπίτι. Καθίστε για λίγα λεπτά, χαλαρώστε και μετρήστε για πρώτη φορά την πίεσή σας. Στη συνέχεια, χαμογελάστε για ένα λεπτό και κάντε μια δεύτερη μέτρηση ενώ εξακολουθείτε να χαμογελάτε. Παρατηρείτε κάποια διαφορά στο πριν και το μετά;

Το χαμόγελο μειώνει τον πόνο

Μελέτες έχουν δείξει ότι το χαμόγελο απελευθερώνει ενδορφίνες. Οι εν λόγω ορμόνες όχι μόνο ανεβάζουν τη διάθεση, αλλά χαλαρώνουν επίσης το σώμα σας ενώ μειώνουν τον σωματικό πόνο. Το χαμόγελο άλλωστε είναι ένα φυσικό φάρμακο.

xamogelo

Το χαμόγελο κάνει τους ανθρώπους ελκυστικούς

Φυσικά μας ελκύουν οι άνθρωποι που χαμογελούν. Ενώ οι πιο σοβαρές ή αρνητικές εκφράσεις του προσώπου, όπως τα συνοφρυώματα, οι γκρίνιες και οι γκριμάτσες, λειτουργούν με τον αντίθετο τρόπο, κάνοντας τους ανθρώπους να φεύγουν από δίπλα μας, το χαμόγελο θεωρείται πιο ελκυστικό και γοητευτικό.

Όχι μόνο το χαμόγελο μπορεί να σας κάνει πιο ελκυστικούς, αλλά μπορεί επίσης να σας κάνει να φαίνεστε πιο νέοι. Οι μύες που χρησιμοποιούμε για να χαμογελάσουμε ανυψώνουν επίσης το πρόσωπο, κάνοντας ένα άτομο να φαίνεται νεότερο. Έτσι, αντί να επιλέξετε ένα λίφτινγκ, απλώς δοκιμάστε να χαμογελάσετε μέσα στην ημέρα. Κατ' αυτόν τον τρόπο θα φαίνεστε νεότεροι και θα αισθάνεστε μέσα σας καλύτερα.

Το χαμόγελο υποδηλώνει επιτυχία

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που χαμογελούν τακτικά εμφανίζονται πιο σίγουροι ενώ είναι πιο πιθανό να έχουν επαγγελματική ανέλιξη. Δοκιμάστε να χαμογελάτε σε συσκέψεις και επαγγελματικά ραντεβού. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι οι άνθρωποι αντιδρούν απέναντί σας πιο θετικά δίνοντάς σας περισσότερες ευκαιρίες.

Το χαμόγελο σας βοηθά να παραμείνετε θετικοί

Το χαμόγελο μπορεί να επηρεάσει τα συναισθήματα θετικότητας, ακόμα κι αν είναι αναγκαστικό. Ανεξάρτητα από το αν το χαμόγελό σας είναι γνήσιο ή όχι, εξακολουθεί να στέλνει το μήνυμα ότι «Η ζωή είναι καλή!» στον εγκέφαλό σας και, τελικά, στο υπόλοιπο σώμα σας.