ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Πώς συνδέεται η έλλειψη πρωινού με την ψυχική υγεία των παιδιών;

Ξέρετε πόσο ωφέλιμο είναι το πρωινό για τη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων; Μια νέα μελέτη αναλύει τους λόγους ενώ εξηγεί ποιες τροφές είναι καλύτερα να τρώνε τα παιδιά το πρωί. 

Πώς συνδέεται η έλλειψη πρωινού με την ψυχική υγεία των παιδιών;

Το πρωινό είναι γνωστό πως αποτελεί το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, αλλά πολλοί επιλέγουν να το παραλείψουν λόγω έλλειψης χρόνου, διατροφικών συνηθειών ή απλά έλλειψης όρεξης. Τώρα, μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι όταν πρόκειται για τα παιδιά πρέπει πραγματικά να ξεκινούν την ημέρα τους τρώγοντας πρωινό επειδή όσα το αποφεύγουν είναι τρεις φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν προβλήματα συμπεριφοράς, όπως άγχος και χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Οι ερευνητές στην Ισπανία συνεργάστηκαν, στα πλαίσια της μελέτης τους, με γονείς 3.700 παιδιών που είχαν παιδιά ηλικίας τεσσάρων έως δεκατεσσάρων ετών για να δουν πώς οι διατροφικές τους συνήθειες επηρέασαν την ψυχική τους υγεία.

Οι συγγραφείς της μελέτης ανέφεραν ότι η παράλειψη του πρωινού μπορεί να προκαλέσει προβλήματα επειδή τα παιδιά δεν θα έχουν την απαιτούμενη ενέργεια που χρειάζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο συντάκτης της μελέτης Δρ. Jose Francisco López-Gil του Πανεπιστημίου της Καστίλλης-Λα Μάντσα στην Κουένκα εξήγησε ότι τα παιδιά πρέπει να τρώνε πρωινό καθημερινά.

Ο Lopez-Gil είπε ότι η μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση πρωινού στο σπίτι που περιλαμβάνει μια σειρά από υγιεινά τρόφιμα είναι το «κλειδί» της σωματικής και ψυχικής υγείας των παιδιών. Η παράλειψη ενός υγιεινού πρωινού ή το φαγητό αργότερα στην καντίνα του σχολείου σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα προβλημάτων ψυχοκοινωνικής συμπεριφοράς σε παιδιά και εφήβους.

proino.jpg

Στο πλαίσιο της μελέτης οι γονείς των παιδιών κλήθηκαν να δώσουν απαντήσεις για το αν τα παιδιά τους τρώνε πρωινό στο σπίτι, ενώ ερωτήθηκαν και για το είδος των τροφών που κατανάλωναν. Το δε ερωτηματολόγιο περιελάμβανε μεταξύ των τροφίμων ζεστή σοκολάτα, τσάι, γάλα, γιαούρτι, αυγά, τυρί, μπέικον, ψωμί, τοστ, μπισκότα, αρτοσκευάσματα, φρούτα και χυμούς. Τέλος, στους γονείς έγιναν ερωτήσεις σχετικά με τα προβλήματα συμπεριφοράς και τα κοινωνικά προβλήματα των παιδιών τους.

Τα πορίσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα παιδιά που παρέλειψαν το πρωινό γεύμα είχαν 3,29 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν προβλήματα συμπεριφοράς από εκείνα που δεν το έκαναν. Τα δε παιδιά που έτρωγαν πρωινό στην καντίνα του σχολείου είχαν 2,06 φορές περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίζουν προβλήματα συμπεριφοράς σε σχέση με αυτά που έτρωγαν πρωινό στο σπίτι.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτό συμβαίνει επειδή το πρωινό στο σπίτι συμπεριλαμβάνει πιο υγιεινές επιλογές σε σχέση με τα είδη των τροφών που ένα παιδί επιλέγει να αγοράσει απέξω.

Γιατί οι υδατάνθρακες είναι σημαντικοί;

Όταν το πρωινό γεύμα δεν περιλαμβάνει υδατάνθρακες όπως τοστ και δημητριακά παρατηρήθηκε ότι τα παιδιά έχουν κατά 31% πιθανότητα να παρουσιάσουν κάποιο ψυχικό πρόβλημα.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι τα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει το πρωί να καταναλώνουν υδατάνθρακες και γαλακτοκομικά αλλά όχι αυγά ή μπέικον που είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ