ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Αντικαταθλιπτικά: Ποιες αλλαγές προκαλούν στον εγκέφαλο

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι ο εγκέφαλος είναι πολύ πιο ευέλικτος από ό,τι πιστεύαμε στο παρελθόν και μπορεί να αλλάξει γρήγορα κατά τη διάρκεια της θεραπείας για τη μείζονα κατάθλιψη.

Αντικαταθλιπτικά: Ποιες αλλαγές προκαλούν στον εγκέφαλο

Οι άνθρωποι που έλαβαν ενδονοσοκομειακή θεραπεία για μείζονα κατάθλιψη, είχαν αυξημένη συνδεσιμότητα του εγκεφάλου μετά από μόλις έξι εβδομάδες, αναφέρουν Γερμανοί ερευνητές.

Συνέκριναν τη συνδεσιμότητα του εγκεφάλου -τις συνέργειες διάφορων περιοχών του του εγκεφάλου για τη δημιουργία σκέψης, συναισθημάτων και συμπεριφοράς- σε 109 ασθενείς με σοβαρή κατάθλιψη με αυτήν 55 εθελοντών χωρίς κατάθλιψη.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες προκειμένου να προσδιοριστεί ποιες περιοχές του εγκεφάλου επικοινωνούσαν με άλλες πριν και μετά τη θεραπεία.

«Ανακαλύψαμε ότι η θεραπεία για την κατάθλιψη άλλαξε την υποδομή του εγκεφάλου, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις προηγούμενες απόψεις. Οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία, εμφάνισαν μεγαλύτερο αριθμό συνδέσεων από ό,τι είχε φανεί πριν από τη θεραπεία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Jonathan Repple από την ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Muenster που έκαναν τη μελέτη και νυν καθηγητής προγνωστικής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης.

Η έρευνα παρουσιάστηκε πρόσφατα σε συνάντηση του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Νευροψυχοφαρμακολογίας, στη Βιέννη.

katathlipsi-autoktonia.jpg

Οι ασθενείς με κατάθλιψη υποβλήθηκαν σε θεραπεία με ηλεκτροσπασμοθεραπεία (ECT), ψυχοθεραπεία ή φαρμακευτική αγωγή ή συνδυασμό όλων των θεραπειών.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές επανεξέτασαν τον εγκέφαλο των συμμετεχόντων, μετρώντας τον αριθμό των συνδέσεων και τους υπέβαλαν ξανά σε τεστ για κατάθλιψη.

Οι ασθενείς που ανταποκρίθηκαν καλύτερα στη θεραπεία, είχαν αναπτύξει περισσότερες νέες συνδέσεις από εκείνους που έδειξαν χαμηλή ανταπόκριση, είπε ο Repple.

«Μια δεύτερη τομογραφία που δείχνει ότι ο χρόνος δεν επιδρά σε υγιείς ανθρώπους, υποστηρίζει τα ευρήματά μας, ό,τι δηλαδή βλέπουμε κάτι που σχετίζεται με την ασθένεια και -το πιο σημαντικό- με τη θεραπεία της», δήλωσε ο Repple.

«Διαπιστώσαμε ότι αυτές οι αλλαγές έγιναν σε μια περίοδο μόλις έξι εβδομάδων, εκπλαγήκαμε με την ταχύτητα απόκρισης», πρόσθεσε. «Δεν είμαστε ακόμη σε θέση να εξηγήσουμε πώς γίνονται αυτές οι αλλαγές ή γιατί συμβαίνουν με τόσο διαφορετικές μορφές θεραπείας».

Τα αποτελέσματα ευθυγραμμίζονται με την τρέχουσα άποψη ότι ο εγκέφαλος έχει πολύ μεγαλύτερη ευελιξία και προσαρμοστικότητα από ό,τι πιστεύαμε κάποτε.

Η δημιουργία αλλαγών στον εγκέφαλο με την πάροδο του χρόνου είναι μια θεραπευτική πρακτική για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, συμπεριλαμβανομένων των αντικαταθλιπτικών, της ψυχοθεραπείας και της ηλεκτροσπασμοθεραπείας. Αλλά η έρευνα για συγκεκριμένες αντιδράσεις στη θεραπεία είναι περιορισμένη, είπαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Το επόμενο ερώτημα είναι εάν διαφορετικές θεραπείες μπορούν να αλλάξουν στοχευμένα δίκτυα του εγκεφάλου ή εάν οι διαταραχές στα δίκτυα του εγκεφάλου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να επιλεγεί η κατάλληλη θεραπεία.

Πηγή: healthday.com