ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Κατάθλιψη & άλλες συναισθηματικές αλλαγές στην εμμηνόπαυση: Τι μπορείτε να κάνετε

Η εμμηνόπαυση και τα χρόνια πριν από αυτή, μπορεί να σας κάνουν να νιώσετε ότι χάνετε το μυαλό σας.

Κατάθλιψη & άλλες συναισθηματικές αλλαγές στην εμμηνόπαυση: Τι μπορείτε να κάνετε

Μερικά από αυτά τα συναισθήματα που βιώνετε, είναι φυσιολογικές αλλαγές που συμβαίνουν σε αυτό το στάδιο της ζωής.

Συμβάλλουν όμως και άλλοι παράγοντες, σύμφωνα με την Εταιρεία Εμμηνόπαυσης της Β. Αμερικής, η οποία δίνει κάποιες καθησυχαστικές συμβουλές.

Οι αλλαγές στις ορμόνες είναι ένας σημαντικός λόγος για τις εναλλαγές της διάθεσης και τα άλλα συμπτώματα.

Κάθε γυναίκα έχει δικό της ορμονικό ρυθμό, ο οποίος διαταράσσεται κατά την περιεμμηνόπαυση, τα χρόνια πριν σταματήσουν οριστικά οι περίοδοί της.

Αυτές οι σωματικές αλλαγές συμπίπτουν χρονικά με άλλα άγχη της μέσης ηλικίας, όπως προβλήματα σχέσεων, διαζύγιο ή χηρεία.

Κάποιες γυναίκες σε αυτή την ηλικία, μπορεί επίσης να φροντίζουν μικρά παιδιά, να δίνουν «μάχες» με τους εφήβους, να ζουν την επιστροφή των μεγάλων παιδιών στο σπίτι ή να βιώνουν θλίψη λόγω μη απόκτησης παιδιών.

Οι επαγγελματικές υποχρεώσεις και οι ηλικιωμένοι γονείς μπορεί να προσθέτουν επιπλέον βάρος.

Οι γυναίκες στη μέση ηλικία μπορεί επίσης να ταλανίζονται από κρίση αυτοεκτίμησης, π.χ. λόγω των αλλαγών στην εικόνα του σώματός τους.

Ένας τρόπος για να νιώσετε καλύτερα είναι να δημιουργήσετε ισορροπία. Θυμηθείτε να φροντίζετε τις δικές σας ανάγκες, όχι μόνο της οικογένειας και της δουλειάς. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τις νέες προκλήσεις και να διατηρήσετε την αυτοπεποίθησή σας.

Εάν περάσατε κατάθλιψη σε νεότερη ηλικία, είστε πιο ευάλωτες σε αυτά τα συναισθήματα κατά την εμμηνόπαυση.

Η κατάθλιψη σχετίζεται με μια χημική ανισορροπία στον εγκέφαλο. Παρατηρήστε εάν αισθάνεστε παρατεταμένη κούραση, απώλεια ενδιαφέροντος για συνήθεις δραστηριότητες, απώλεια βάρους, θλίψη ή ευερεθιστότητα.

Αναζητήστε συνταγογραφούμενα φάρμακα από το γιατρό σας ή κάντε ψυχοθεραπεία με κάποιο επαγγελματία ψυχικής υγείας. Η φαρμακευτική αγωγή για την κατάθλιψη είναι πιο αποτελεσματική όταν λαμβάνεται παράλληλα με συμβουλευτική ή ψυχοθεραπεία.

Μπορεί επίσης να έχετε αυξημένο άγχος, το οποίο παραπέμπει σε αγωνία, τρόμο ή φόβο. Αν και αυτά τα σημάδια μπορεί να υποχωρήσουν από μόνα τους, τα συχνά επεισόδια μπορεί να αποτελούν προειδοποιητικό σημάδι διαταραχής πανικού, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν δύσπνοια, πόνο στο στήθος, ζάλη, αίσθημα παλμών ή αίσθημα «τρέλας». Τα συναισθήματα που έρχονται πριν από μια έξαψη, μπορούν να μιμηθούν ή να πυροδοτήσουν μια επίθεση. Οι θεραπείες περιλαμβάνουν τεχνικές χαλάρωσης ή μείωσης του στρες, ψυχοθεραπεία και συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Εάν ανησυχείτε για τη διατήρηση της μνήμης σας, παραμείνετε σωματικά, κοινωνικά και νοητικά δραστήριες.

Πολλές περιεμμηνοπαυσιακές γυναίκες αναφέρουν δυσκολία συγκέντρωσης ή βραχυπρόθεσμα προβλήματα μνήμης.

Μην προσπαθείτε να κάνετε μόνες σας διάγνωση και θεραπεία. Απευθυνθείτε στον γιατρό σας για βοήθεια, καταλήγουν οι ειδικοί.

Πηγή: healthday.com