ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Οι «υγιεινές» τροφές που συνδέονται με τον κίνδυνο κατάθλιψης

Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει το περιεχόμενο της διατροφής με την ψυχική υγεία.

Οι «υγιεινές» τροφές που συνδέονται με τον κίνδυνο κατάθλιψης

Νέα μελέτη Αυστραλών επιστημόνων επιβεβαιώνει τη σύνδεση μιας διατροφής πλούσιας σε υπερεπεξεργασμένες τροφές με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.

Ειδικότερα, όσοι ακολουθούν διατροφή η οποία περιλαμβάνει κατά 30% και πάνω επεξεργασμένες τροφές, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης.

Το σημαντικό ωστόσο είναι ότι σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται πλέον πολλά και διαφορετικά τρόφιμα, από μπισκότα και έτοιμα γεύματα ή σνακ, μέχρι χυμούς και θεωρητικά πιο υγιεινά τρόφιμα, όπως είναι τα δημητριακά πρωινού, τα επιδόρπια γιαουρτιού και τα αναψυκτικά διαίτης.

Η Δρ. Melissa Lane από το Κέντρο Τροφίμων και Διάθεσης του Πανεπιστημίου Deakin, σε συνεργασία με τη Δρα Priscila Machado από το Ινστιτούτο Φυσικής Δραστηριότητας και Διατροφής (IPAN) του ίδιου πανεπιστημίου και την αναπληρώτρια καθηγήτρια Allison Hodge από το Cancer Council Victoria, εξέτασαν πιθανές συνδέσεις μεταξύ της κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και της κατάθλιψης σε περισσότερους από 23.000 Αυστραλούς που συμμετείχαν στη Melbourne Collaborative Cohort Study.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη δεν λάμβαναν κάποια φαρμακευτική αγωγή για την κατάθλιψη και το άγχος και παρακολουθήθηκαν για μια περίοδο 15 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι κατανάλωναν τα περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, αντιμετώπιζαν περίπου 23% υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης, σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερα τέτοια τρόφιμα.

«Ακόμα και αφού λήφθηκαν υπόψιν παράγοντες, όπως το κάπνισμα, το χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο, το εισόδημα και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, τα ευρήματα έδειξαν ότι η υψηλότερη κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης» επισημαίνει η Lane.

«Με δεδομένο ότι η κατάθλιψη αποτελεί μία από τις πιο συχνές ψυχικές διαταραχές σε όλο τον κόσμο και αποτελεί μείζον πρόβλημα υγείας, επηρεάζοντας όλες τις πτυχές της ζωής του ατόμου, ελπίζουμε ότι η μελέτη αυτή θα συμβάλλει στην προώθηση της ψυχικής ευημερίας και θα καθοδηγήσει τις προσπάθειες για την πρόληψη ή τη μείωση του επιπολασμού, της ανάπτυξης και της σοβαρότητας των συμπτωμάτων της κατάθλιψης στην κοινότητα» καταλήγει.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Affective Disorders.