ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

7 συμβουλές για να βρείτε σκοπό και νόημα στην ζωή σας

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η εύρεση ενός σκοπού στη ζωή δεν είναι απλά ένα κλισέ που λέμε γενικά. Το να μάθετε πώς να ζείτε τη ζωή σας με στόχο και νόημα μπορεί να οδηγήσει σε μια αίσθηση ελέγχου και γενικής ικανοποίησης.

7 συμβουλές για να βρείτε σκοπό και νόημα στην ζωή σας
Bigstock

Το να νιώθετε ότι αυτό που κάνετε αξίζει τον κόπο είναι, αναμφισβήτητα, ένα σημαντικό κλειδί για μια ευτυχισμένη ζωή. Αλλά το τι σημαίνει αυτό είναι διαφορετικό για κάθε άτομο.

Γιατί χρειαζόμαστε μια αίσθηση σκοπού στην ζωή

Μια μελέτη του 2010 που δημοσιεύτηκε στο Applied Psychology διαπίστωσε ότι τα άτομα με υψηλά επίπεδα ευεξίας (ορίστηκε ως μια αίσθηση σκοπού και ελέγχου και ότι αυτό που κάνουν αξίζει τον κόπο) τείνουν να ζουν περισσότερο. Άλλοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ευεξία μπορεί να είναι προστατευτική για τη διατήρηση της υγείας. Σε εκείνη την έρευνα, τα άτομα με την καλύτερη ευημερία είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης των οκτώμισι ετών.

Υπάρχει επίσης έρευνα που συνδέει το αίσθημα του να νιώθεις πως έχεις έναν σκοπό στην ζωή με θετικά αποτελέσματα για την υγεία, όπως λιγότερα εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια, καλύτερος ύπνος και χαμηλότερος κίνδυνος άνοιας και αναπηρίας.

Με όλα αυτά τα οφέλη, η εύρεση του σκοπού και του νοήματος στη ζωή μας είναι ξεκάθαρα σημαντικό όχι μόνο για την ψυχική, αλλά και για την συνολική υγεία μας. Είναι όμως πιθανό να χρειαστεί χρόνος και υπομονή.

Η διαδικασία απαιτεί άφθονο αυτοστοχασμό, να ακούς τους άλλους και να βρεις αυτά που σε παθιάζουν. Οι ακόλουθες επτά στρατηγικές μπορούν να σας βοηθήσουν να αποκαλύψετε ή να βρείτε τον σκοπό σας, ώστε να αρχίσετε να ζείτε μια πιο ουσιαστική ζωή.

1. Δωρίστε χρόνο, χρήματα και ταλέντο

Εάν μπορείτε να καλλιεργήσετε μόνο μία χρήσιμη συνήθεια στην αναζήτησή σας για σκοπό, αυτή ας είναι το να βοηθάτε άλλους.

Οι αλτρουιστικές συμπεριφορές περιλαμβάνουν τον εθελοντισμό, τη δωρεά χρημάτων για λόγους που σας ενδιαφέρουν ή και απλώς να βοηθήσετε τους ανθρώπους γύρω σας σε καθημερινή βάση.

Ό,τι και αν κάνετε εθελοντικά, εφόσον το κάνετε με την καρδιά σας, σεβασμό και ευγένεια, μπορεί να σας κάνει να νιώσετε ότι η ζωή σας έχει νόημα.

2. Έχετε ανοιχτό μυαλό στην κριτική

Μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωρίσεις τα πράγματα για τα οποία νιώθεις πάθος μερικές φορές. Εξάλλου, πιθανότατα σας αρέσει να κάνετε πολλά διαφορετικά πράγματα και τα πράγματα που σας αρέσει να κάνετε μπορεί να έχουν ριζώσει τόσο στη ζωή σας που δεν συνειδητοποιείτε πόσο σημαντικά είναι αυτά.

Ευτυχώς, άλλοι άνθρωποι μπορεί να είναι σε θέση να σας δώσουν κάποια εικόνα. Υπάρχει μια καλή πιθανότητα να επιδεικνύετε ήδη το πάθος και τον σκοπό σας στους γύρω σας χωρίς καν να το συνειδητοποιείτε.

Μπορείτε να επιλέξετε να απευθυνθείτε σε ανθρώπους και να ρωτήσετε με τι “συνδέουν” αυθόρμητα την παρουσία σας ή τι σκέφτονται όταν σας θυμούνται. Ή μπορείτε να σημειώσετε όταν κάποιος σας κάνει ένα κομπλιμέντο ή μια παρατήρηση. Καταγράψτε αυτές τις παρατηρήσεις και αναζητήστε μοτίβα.

Είτε οι άνθρωποι σας βλέπουν ως “έναν σπουδαίο διασκεδαστή”, είτε λένε “έχεις πάθος να βοηθάς τους άλλους”, το να ακούτε τι είναι αυτό που παρατηρούν σε εσάς μπορεί να ενισχύσει ορισμένα από τα ενδιαφέροντα στα οποία έχετε ήδη εμπλακεί.

3. Να περιβάλλεσαι από θετικούς ανθρώπους

Τι κοινό έχετε με τους ανθρώπους που επιλέγετε να είστε κοντά; Μην σκέφτεστε τους συναδέλφους ή τα μέλη της οικογένειας που αισθάνεστε υποχρεωμένοι να βλέπετε. Σκεφτείτε τα άτομα με τα οποία επιλέγετε να περνάτε χρόνο εκτός εργασίας και εκτός οικογενειακών λειτουργιών.

Οι άνθρωποι με τους οποίους περιτριγυρίζεστε “λένε κάτι” για το ποιοι είστε εσείς. Εάν περιτριγυρίζεστε από άτομα που κάνουν θετικές αλλαγές, ίσως αντλήσετε από την έμπνευσή τους.

Από την άλλη πλευρά, εάν οι άνθρωποι γύρω σας είναι αρνητικά άτομα που σας παρασύρουν προς τα κάτω, ίσως πρέπει να κάνετε κάποιες αλλαγές. Είναι δύσκολο να αισθάνεσαι παθιασμένος και με σκοπό όταν περιτριγυρίζεσαι από άτομα που δεν ενδιαφέρονται να κάνουν θετικές συνεισφορές.

bigstock-Two-Happy-Friendly-Diverse-Pro-412805476.jpg

4. Ξεκινήστε συνομιλίες με νέα άτομα

Είναι εύκολο να περιηγείστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (ΜΚΔ), ενώ είστε μόνοι στο μετρό ή κάθεστε σε ένα μπαρ περιμένοντας έναν φίλο. Αντισταθείτε σε αυτήν την παρόρμηση. Αντίθετα, αφιερώστε χρόνο για να μιλήσετε με τους ανθρώπους γύρω σας.

Ρωτήστε τους με τι ασχολούνται πέραν της εργασίας τους ή τι τους αρέσει να κάνουν για διασκέδαση. Μιλήστε τους για οργανισμούς στους οποίους συμμετέχουν ή αν τους αρέσει να κάνουν δωρεές για κάποιον συγκεκριμένο σκοπό.

Παρόλο που η έναρξη συνομιλιών με αγνώστους μπορεί να είναι άβολη στην αρχή, η συζήτηση με άτομα εκτός του άμεσου κοινωνικού σας κύκλου μπορεί να ανοίξει τα μάτια σας σε δραστηριότητες, αιτίες ή ευκαιρίες καριέρας που δεν ξέρατε καν ότι υπήρχαν.

Μπορεί να ανακαλύψετε νέες δραστηριότητες για εξερεύνηση ή διαφορετικά μέρη για επίσκεψη. Και αυτές οι δραστηριότητες μπορεί να είναι βασικές για να σας βοηθήσουν να βρείτε τον σκοπό σας.

5. Εξερευνήστε τα ενδιαφέροντά σας

Μήπως υπάρχει κάποιο θέμα για το οποίο μιλάτε τακτικά σε σχόλια στα ΜΚΔ; Μήπως μοιράζεστε τακτικά άρθρα σχετικά με κάτι συγκεκριμένο; Σκεφτείτε τις συνομιλίες που απολαμβάνετε να κάνετε περισσότερο με τους ανθρώπους όταν συναντάτε πρόσωπο με πρόσωπο. Τι θεματολογία συνήθως έχουν οι κουβέντες σας;

Τα πράγματα για τα οποία σας αρέσει να μιλάτε και τα πράγματα που απολαμβάνετε να μοιράζεστε στα ΜΚΔ μπορεί να αποκαλύπτουν τι σας δίνει σκοπό στη ζωή.

6. Σκεφτείτε τυχόν "αδικίες" που σας ενοχλούν

Υπάρχει κάτι που σε δυσαρεστεί βαθιά να το σκέφτεσαι να σε ενοχλεί βαθιά και να μην μπορείς ποτέ να το αφήσεις ασχολίαστο;

Μπορεί να είναι η καλή διαβίωση των ζώων, ένα συγκεκριμένο ζήτημα πολιτικών δικαιωμάτων ή το μεταναστευτικό ζήτημα. Ίσως η ιδέα των ηλικιωμένων να περνούν μόνοι τους τις γιορτές να σας κάνει να κλαίτε ή μπορεί πιστεύετε ότι οι χρήστες ουσιών χρειάζονται περισσότερες ευκαιρίες αποκατάστασης. Ένα σωρό ανθρωπιστικοί οργανισμοί είναι εκεί έξω και χρειάζονται τη βοήθειά μας.

Δεν χρειάζεται απαραίτητα να ασχολείστε με αυτό σε πλήρη απασχόληση. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι η καριέρα σας, σας δίνει τη δυνατότητα να αντέξετε οικονομικά να βοηθήσετε έναν σκοπό για τον οποίο νιώθετε πάθος. Ή, μπορεί να διαπιστώσετε ότι είστε σε θέση να δωρίσετε χρόνο -σε αντίθεση με χρήματα- για να συνεισφέρετε σε έναν σκοπό στον οποίο πιστεύετε.

7. Ανακαλύψτε τι σας αρέσει να κάνετε

Στο άλλο άκρο του φάσματος, το να σκέφτεσαι απλώς αυτό που πραγματικά αγαπάς να κάνεις μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις και τον σκοπό σου.

Αγαπάς απόλυτα την μουσική, ή κάποιο σπορ; Οι δεξιότητές σας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν καλύτερα με τρόπο που να σας εκφράζει. Ένα μουσικό όργανο ή μαθήματα προπονητικής για το σπορ που απολαμβάνετε, ίσως σας δώσουν σκοπό στην ζωή.

Σκεφτείτε τι είδους δεξιότητες, ταλέντα και πάθη έχετε. Μην ξεχνάτε και το ρωτάτε όσους σας ξέρουν καλά, ποια είναι η δική τους άποψη για εσάς και τα ταλέντα σας! Στη συνέχεια, σκεφτείτε πώς μπορείτε να μετατρέψετε το πάθος σας σε κάτι που έχει νόημα για εσάς.

Πηγή: verywellmind.com