ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Μοναξιά και κοινωνική απομόνωση μέσα στις γιορτές

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η περίοδος των εορτών, που χαρακτηρίζεται ως η πιο ευτυχισμένη εποχή του χρόνου, μπορεί να είναι μοναχική, ειδικά για όσους δεν έχουν στενή οικογένεια και φίλους.

Μοναξιά και κοινωνική απομόνωση μέσα στις γιορτές
Bigstock

Η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση, που αναγνωρίστηκε ως επιδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχική -και όχι μόνο- υγεία.

Ο δρ. Amit Shah, παθολόγος της Mayo Clinic, λέει ότι η μοναξιά είναι ένα υποκειμενικό συναίσθημα ή αντίληψη όταν ένα άτομο δεν αισθάνεται συνδεδεμένο με τους άλλους. Η κοινωνική απομόνωση είναι η έλλειψη συνδέσεων ή δέσμευσης με άλλους. Και τα δύο μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας:

“Οι κίνδυνοι για την υγεία λόγω μοναξιάς, μπορεί να είναι εξίσου υψηλοί με τους κινδύνους για λόγω παχυσαρκίας, καπνίσματος, σωματικής αδράνειας και υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ”.

Και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένους κινδύνους για:

"Δεν είναι απλώς ένα ζήτημα σαν να λέμε 'θα ήταν ωραίο να έχουμε φίλους'. Είναι κάτι που γνωρίζουμε: η χρόνια μοναξιά μπορεί πραγματικά να επηρεάσει την υγεία των ανθρώπων”, λέει ο δρ. Shah.

Αν και η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση εντοπίζονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, τα άτομα άνω των 60 ετών επηρεάζονται περισσότερο. Και μπορεί να επιδεινώσει άλλα προβλήματα υγείας. Για παράδειγμα, ο δρ. Shah λέει: "Εάν πέσετε κάτω και είστε κοινωνικά απομονωμένος, πώς θα ξέρει κανείς ότι πάθατε -για παράδειγμα- κάταγμα ισχίου, εφόσον κανείς δεν θα είναι εκεί κοντά να σας ελέγξει";

Αντιμετώπιση της μοναξιάς και της κοινωνικής απομόνωσης

Υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης αυτών των ζητημάτων και αυτό περιλαμβάνει την εξέταση της αισθητηριακής στέρησης. Για παράδειγμα, η απώλεια ακοής μπορεί να προκαλέσει απόσυρση όταν η κατανόηση των συνομιλιών γίνεται δύσκολη.

“Πάντα ενθαρρύνουμε τους ασθενείς να πηγαίνουν και να ελέγχουν την ακοή τους, να βεβαιώνονται ότι έχουν ένα πραγματικά καλό ακουστικό βαρηκοΐας ή να μάθουν πώς να το χρησιμοποιούν σωστά”, λέει ο δρ. Shah.

Έστω και η απλούστερη φυσική προσέγγιση των άλλων μπορεί να είναι ένα βήμα προς μια καλύτερη συνολική υγεία. Ο ίδιος λέει ότι τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για την εύρεση ατόμων με όμοια ενδιαφέροντα, αλλά αν δεν φτάνουν στο να δημιουργούν πραγματικές ανθρώπινες εκ του σύνεγγυς συνδέσεις, τότε μπορούν ακόμα και να επιδεινώσουν τα συναισθήματα μοναξιάς και απομόνωσης:

"Το να έχουμε μια βασική ανθρώπινη σύνδεση είναι μια έμφυτη ανθρώπινη ανάγκη που βλέπουμε από την βρεφική ηλικία κιόλας. Και αυτό δεν εξαφανίζεται στη σύγχρονη εποχή".

Ο ίδιος προσθέτει ότι είναι σημαντικό να κατανοήσουμε το γιατί κάποιος νιώθει μοναξιά ή είναι κοινωνικά απομονωμένος. Η κατάθλιψη, για παράδειγμα, μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Πηγή: mayoclinic.org