ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Καλύτερο για εσάς να απέχετε από τα social media όσο είστε στη δουλειά

Μιχάλης Θερμόπουλος

Έρευνα έδειξε ότι όσοι μειώνουν τον χρόνο που ξοδεύουν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ) κατά μισή ώρα αισθάνονταν καλύτερα στο τέλος της εργασιακής εβδομάδας.

Καλύτερο για εσάς να απέχετε από τα social media όσο είστε στη δουλειά
Bigstock

Το να χαζεύουμε στο Instagram, στο Facebook, στο TikTok και σε άλλες πλατφόρμες ΜΚΔ μπορεί να φαίνεται σαν ένας καλός τρόπος για να χαλαρώσουμε κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος εργασίας, αλλά αποδεικνύεται ότι μάλλον αυξάνουμε το στρες που νιώθουμε και καταλήγουμε με μεγαλύτερη απογοήτευση μέσα στην ημέρα.

Οι εργαζόμενοι που μειώνουν τον χρόνο στα ΜΚΔ κατά 30 λεπτά την ημέρα όσο είναι στη δουλειά τους έχουν καλύτερη ψυχική υγεία, ικανοποίηση από την εργασία και αφοσίωση στο επάγγελμά τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

“Οι συμμετέχοντες αισθάνθηκαν λιγότερο καταπονημένοι και ήταν πιο αφοσιωμένοι στη δουλειά από την ομάδα ελέγχου, η οποία συνέχισε να χρησιμοποιεί τα ΜΚΔ ως συνήθως”, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Julia Brailovskaia, ερευνήτρια στο Κέντρο Έρευνας και Θεραπείας Ψυχικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Ruhr στη Γερμανία.

Τα ΜΚΔ έχουν γίνει ένα σημαντικό μέρος της καθημερινότητας πολλών ανθρώπων. Αλλά έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να ενισχύσει τον λεγόμενο “φόβο αποκλεισμού”, δηλαδή τον φόβο μην τυχόν και... χάσουμε κάποια είδηση/εξέλιξη/νέο από ό,τι συμβαίνει στο διαδίκτυο.

Έτσι, η Brailovskaia και οι συνάδελφοί της αποφάσισαν να δουν εάν η “απόδραση από την πραγματικότητα” μέσω των ΜΚΔ μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες, προωθώντας εθιστική συμπεριφορά που μειώνει την εστίαση και την αποτελεσματικότητα ενός ατόμου.

Πώς έγινε η έρευνα

Οι ερευνητές εξέτασαν τις περιπτώσεις 166 ατόμων που εργάζονταν είτε με πλήρη, είτε με μερική απασχόληση σε διάφορες θέσεις εργασίας. Όλοι οι συμμετέχοντες αφιέρωσαν τουλάχιστον 35 λεπτά την ημέρα σε χρήση ΜΚΔ, σε θεματολογία που δεν σχετιζόταν με τη δουλειά τους.

Οι μισοί (επιλέχθηκαν τυχαία) κλήθηκαν να μειώσουν τη χρήση των ΜΚΔ κατά 30 λεπτά την ημέρα για μία ολόκληρη εβδομάδα, ενώ οι άλλοι συνέχισαν όπως έκαναν συνήθως.

Τα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν αποκάλυψαν, ότι η περικοπή του χρόνου στα ΜΚΔ μείωσε τον “φόβο αποκλεισμού” των συμμετεχόντων.

“Ακόμη και μετά από αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα της μίας εβδομάδας, διαπιστώσαμε ότι η ομάδα που περνούσε 30 λεπτά λιγότερα την ημέρα στα ΜΚΔ βελτίωσε σημαντικά την ικανοποίηση από την εργασία και την ψυχική της υγεία”, είπε η Brailovskaia.

Τα οφέλη διήρκεσαν για τουλάχιστον μια εβδομάδα μετά το τέλος του πειράματος και σε ορισμένες περιπτώσεις αυξήθηκαν! Ορισμένοι συμμετέχοντες που είχαν μειώσει την καθημερινή χρήση των ΜΚΔ συνέχισαν να το κάνουν από μόνοι τους ακόμα και μετά το τέλος του πειράματος.

Πολύπλευρες οι επιπτώσεις της καθημερινής χρήσης των ΜΚΔ

Αν και τα social media μπορεί να προσφέρουν ευχάριστη ενασχόληση, οι ερευνητές είπαν ότι η υπερβολική χρήση αποσπά την προσοχή και κάνει το άτομο να στρεσάρεται, επειδή του μένει λιγότερος χρόνος για να φέρει εις πέρας τις υποχρεώσεις του.

Ο εγκέφαλός μας δεν μπορεί να αντεπεξέλθει καλά στη συνεχή απόσπαση της προσοχής από μια εργασία. Οι άνθρωποι που συχνά σταματούν αυτό που κάνουν για να... προλάβουν τη ροή των ΜΚΔ, δυσκολεύονται περισσότερο να επικεντρωθούν στη δουλειά τους και πετυχαίνουν χειρότερα αποτελέσματα”, είπε η Brailovskaia.

Οι εργαζόμενοι μπορεί επίσης να αρχίσουν να αισθάνονται αποξενωμένοι εάν ξοδεύουν λιγότερο χρόνο αλληλεπιδρώντας με τους πραγματικούς συναδέλφους τους, λόγω υπερβολικής χρήσης των ΜΚΔ, πρόσθεσαν οι ερευνητές.

Τα αποτελέσματα συμφωνούν με προηγούμενη έρευνα, η οποία έχει δείξει ότι η μείωση της καθημερινής χρήσης των social media κατά 20-30 λεπτά μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και να βελτιώσει την ψυχική υγεία:

“Η μείωση του χρόνου που αφιερώνεται στα ΜΚΔ κάθε μέρα θα μπορούσε να είναι μια χρήσιμη προσθήκη στην εκπαίδευση επιχειρηματικής καθοδήγησης, στα προγράμματα ψυχικής υγείας και στις ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις”, κατέληξε η Brailovskaia.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Behavior and Information Technology.

Πηγή: healthday.com