ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Τα σιωπηλά σημάδια του στρες που δεν πρέπει να αγνοείτε

Σινάνη Αικατερίνη

Τα σιωπηλά συμπτώματα του στρες μπορεί εύκολα να παραβλέπονται, αλλά είναι σημαντικό να αναγνωρίζονται για την προστασία της ψυχικής υγείας, λένε οι ειδικοί.

Τα σιωπηλά σημάδια του στρες που δεν πρέπει να αγνοείτε

Τα ορατά συμπτώματα του στρες είναι αρκετά εμφανή και περιλαμβάνουν ευερεθιστότητα, θυμό, ανυπομονησία, μυϊκή ένταση.

«Μπορεί να μην είστε σε θέση να τα κρύψετε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι άνθρωποι του περιβάλλοντός σας, ωστόσο, η οικογένεια, οι φίλοι και οι συνάδελφοί σας, θα τα παρατηρήσουν αμέσως», δήλωσε ο Δρ. Asim Shah, επικεφαλής του τομέα ψυχιατρικής στο Baylor College of Medicine στο Χιούστον.

Τα σιωπηλά συμπτώματα του στρες, μπορεί να χρειαστούν μήνες για να γίνουν αντιληπτά, δήλωσε ο Shah.

«Αν είστε απομονωμένοι και μόνοι, μπορεί να μην το αντιληφθεί κανείς εκτός από εσάς», πρόσθεσε.

Κάποιο άγχος στη ζωή είναι φυσιολογικό, η παρακολούθηση των σιωπηλών συμπτωμάτων του όμως, είναι σημαντική. Εάν τα συμπτώματα του στρες επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου ή αρχίσουν να διαταράσσουν την καθημερινή ζωή, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι χρειάζεστε τη βοήθεια ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας, δήλωσε ο Shah.

«Ένα σιωπηλό σύμπτωμα στρες είναι όταν οι άνθρωποι χάνουν το ενδιαφέρον τους για τη ζωή. Σταματούν για παράδειγμα να κάνουν πράγματα που κάποτε τους άρεσαν», δήλωσε ο Shah. «Γίνονται ανήσυχοι, νευρικοί ή φοβισμένοι και αποφεύγουν δραστηριότητες από τις οποίες κάποτε αντλούσαν ευχαρίστηση, επειδή νιώθουν βάρος».

Άλλα σιωπηλά συμπτώματα άγχους περιλαμβάνουν απώλεια ή αύξηση βάρους, σκόπιμο τράβηγμα των μαλλιών ή δάγκωμα των νυχιών.

Για να διαχειριστείτε το στρες, ο Shah συνιστά να ξεκινήσετε πρώτα με σωματική δραστηριότητα και τεχνικές χαλάρωσης.

«Μπορείτε να δοκιμάσετε διαλογισμό, ασκήσεις βαθιάς αναπνοής ή να περάσετε ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους σας. Για σωματική δραστηριότητα, πηγαίνετε μια βόλτα, κάντε ένα άθλημα που αγαπάτε ή κάνετε μαθήματα γιόγκα ή τάι τσι», συμβουλεύει ο ειδικός.

Πηγή: healthday.com