Πώς ωφελούν την ψυχική υγεία οι συναυλίες και άλλα δρώμενα
Η συχνή συμμετοχή σε εκδηλώσεις με φυσική παρουσία, μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την ευημερία, λένε οι ερευνητές.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας διαπίστωσε ότι η τακτική συμμετοχή σε συναυλίες, εκθέσεις, αθλητικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ γαστρονομίας, μπορεί να οδηγήσει σε πιο θετική στάση ζωής και συναισθήματα όπως χαρά, ικανοποίηση, ευτυχία και ενθουσιασμό.
Σχετίζεται επίσης σημαντικά με υψηλότερα επίπεδα συμμετοχής και πλήρους απορρόφησης και εμβάθυνσης σε μια δραστηριότητα.
Οι ερευνητές ρώτησαν περισσότερους από 350 κατοίκους της Νότιας Αυστραλίας για τη συχνότητα με την οποία παρακολουθούσαν εκδηλώσεις αυτοπροσώπως και διαδικτυακά και πώς αυτό επηρέαζε την ευημερία τους.
Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν μια συσχέτιση μεταξύ της συχνότητας συμμετοχής σε εκδηλώσεις με φυσική παρουσία και της υψηλότερης ευημερίας μέσω υψηλότερων επιπέδων θετικών συναισθημάτων, όπως χαράς, ευτυχίας και ενθουσιασμού.
Η καθηγήτρια Sunny Son λέει ότι, αν και υποστηρίζεται συχνά ότι οι εμπειρίες από εκδηλώσεις μπορούν να βελτιώσουν την ευημερία των ανθρώπων, υπάρχουν περιορισμένες έρευνες που εξετάζουν τη συνολική τους επίδραση.
«Η μελέτη μας υιοθέτησε μια ολιστική προσέγγιση, εξετάζοντας τις σχέσεις μεταξύ της συμμετοχής σε εκδηλώσεις και της ευημερίας. Βρήκαμε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η συμμετοχή σε εκδηλώσεις μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ευημερία των ατόμων, ενθαρρύνοντας τις κοινότητες να αξιοποιήσουν τις εκδηλώσεις για να βελτιώσουν τη γενική ευημερία», λέει.
«Η ευημερία συνδέεται με πολλά οφέλη για την υγεία, την εργασία, την οικογένεια και την κοινότητα», πρόσθεσε.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα υψηλότερα επίπεδα ευημερίας μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση του κινδύνου ασθενειών και τραυματισμών και αύξηση της μακροζωίας. Τα άτομα με υψηλά επίπεδα ευημερίας τείνουν να έχουν καλύτερες επιδόσεις στην εργασία τους και να συμβάλλουν θετικά στην κοινότητά τους, οπότε είναι σημαντική όχι μόνο για τη δημόσια υγεία, αλλά και για την οικοδόμηση ισχυρών, κοινωνικά βιώσιμων και συνδεδεμένων κοινοτήτων.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η συμμετοχή σε εικονικές εκδηλώσεις, όπως διαδικτυακές συναυλίες ή ζωντανές μεταδόσεις, συμβάλλει στην αίσθηση της ικανοποίησης των ανθρώπων.
Σε αντίθεση όμως με τη διά ζώσης συμμετοχή σε εκδηλώσεις, οι εικονικές δεν έχουν καμία επίδραση σε άλλες διαστάσεις της ευημερίας.
Η λέκτορας του Πανεπιστημίου Flinders, Δρ. Eliza Kitchen, λέει ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να εκμεταλλευτούν τα οφέλη των δια ζώσης εκδηλώσεων ενσωματώνοντάς τις σε προγράμματα επιβράβευσης των εργαζομένων, προσκαλώντας πελάτες, συνεργάτες ή άλλους ενδιαφερόμενους σε εκδηλώσεις ή διανέμοντας δωρεάν εισιτήρια για εκδηλώσεις στο προσωπικό.
«Αυτές οι στρατηγικές όχι μόνο ενισχύουν την ικανοποίηση και το ηθικό των εργαζομένων, αλλά προωθούν ένα πιο αφοσιωμένο και παραγωγικό εργατικό δυναμικό. Πιστεύουμε ότι τα πανεπιστήμια και τα σχολεία μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν τις εκδηλώσεις για να υποστηρίξουν την ευημερία των φοιτητών, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένων των υψηλών ποσοστών προβλημάτων ψυχικής υγείας στους νέους. Οι ειδικές εκδηλώσεις μπορούν να προσφέρουν στους φοιτητές πολύτιμες ευκαιρίες να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους, να ανακουφιστούν από το άγχος και να επιτύχουν προσωπική ανάπτυξη. Το ίδιο ισχύει και για τους υπεύθυνους σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι μπορούν να διοργανώνουν δωρεάν εκδηλώσεις για να βοηθήσουν τους κατοίκους να συνδεθούν με τους γείτονές τους και να καλλιεργήσουν ένα ισχυρότερο αίσθημα κοινότητας, υποστήριξης και ευημερίας. Πιστεύουμε ότι οι εκδηλώσεις είναι πολλά περισσότερα από την προώθηση του τουρισμού και την ενίσχυση της οικονομίας. Διαδραματίζουν επίσης κρίσιμο ρόλο στην ενίσχυση της ευημερίας. Αυτό μας δίνει έναν ακόμη σοβαρό λόγο να υποστηρίζουμε τις εκδηλώσεις, όχι μόνο για τους επισκέπτες, αλλά και για τους ντόπιους».
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση International Journal of Tourism Research.