ΥΓΕΙΑ

Οι 4 + 5 τύποι των καταγμάτων

Κάταγμα είναι οιατρικός όρος που χρησιμοποιείται για τη ρωγμή ή το σπάσιμο ενός οστού και οφείλεταιστην ισχυρή δύναμη που ασκείται στο οστό.

Οι 4 + 5 τύποι των καταγμάτων

Κάταγμα είναι οιατρικός όρος που χρησιμοποιείται για τη ρωγμή ή το σπάσιμο ενός οστού και οφείλεταιστην ισχυρή δύναμη που ασκείται στο οστό.

Ο κίνδυνος κατάγματοςαυξάνεται κυρίως με το πέρασμα του χρόνου. Τα κατάγματα είναι συχνά και στηνπαιδική ηλικία, όμως στα παιδιά ένα κάταγμα είναι λιγότερο περίπλοκο σε σχέσημε τους ενήλικες. Με την πάροδο των ετών, τα οστά γίνονται πιο εύθρυπτα καιεπομένως είναι πιο επιρρεπή στα κατάγματα.

Υπάρχουν πολύτύποι κατάγματος. Οι βασικές κατηγορίες περιλαμβάνουν το απλό, το επιπλεγμένο, τοανοιχτό και το κλειστό κάταγμα.

Στο επιπλεγμένο κάταγμα,το οστό σπάει σε δύο ή περισσότερα κομμάτια και μετακινείται έτσι ώστε τα δύοάκρα του δεν είναι ευθυγραμμισμένα. Εάν το οστό έχει σπάσει σε πολλά κομμάτια, τοκάταγμα ονομάζεται συντριπτικό. Στο απλό κάταγμα, το οστό παρουσιάζει ρωγμήαλλά παραμένει ευθυγραμμισμένο.

Στο κλειστόκάταγμα, το οστό σπάει χωρίς να τρυπήσει το δέρμα. Αντιθέτως, στο ανοιχτόκάταγμα το οστό διαπερνά το δέρμα και δημιουργεί πληγή. Στην περίπτωση ανοιχτούκατάγματος, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης.

Άλλοι τύποι καταγμάτωνείναι οι εξής:

- -κάταγμαδίκην «χλωρού κλάδου»: ατελές κάταγμα στο οποίο το οστό λυγίζει

- -εγκάρσιοκάταγμα: κάθετο στο μακρό άξονα του οστού

- -πλάγιοκάταγμα: η ρωγμή έχει καμπυλωτό σχήμα

- -συντριπτικόκάταγμα: το οστό συνθλίβεται σε πολλά κομμάτια

- -κάταγμαδίκην σπείρας ή ενσφηνωμένο κάταγμα: όταν τα άκρα του σπασμένου οστού κινούνταιτο ένα προς το άλλο

Η σοβαρότητα ενόςκατάγματος εξαρτάται από το σημείο στο οποίο εκδηλώνεται και από τη βλάβη που επέρχεταιστο οστό και στους περιβάλλοντες ιστούς. Οι επιπτώσεις ενός σοβαρού κατάγματοςπεριλαμβάνουν τη βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία ή τα νεύρα και τη μόλυνση του οστού(οστεομυελίτιδα). Ο χρόνος πόρωσης (επούλωσης) εξαρτάται από την ηλικία τουασθενούς, την κατάσταση της υγείας του και τον τύπο του κατάγματος. Ένα ήπιοκάταγμα μπορεί να επουλωθεί μέσα σε μερικές εβδομάδες, ενώ ένα σοβαρότεροκάταγμα μπορεί να χρειαστεί μήνες.