ΥΓΕΙΑ

Πότε προχωράμε σε καισαρική. Οδηγίες γιατρών προς γιατρούς

Κατεθυντήριες οδηγίες εξέδωσαν το Αμερικανικό Κολέγιο των Γυναικολόγων και Μαιευτήρων και η Εταιρεία Μητρικής – Εμβρυϊκής Ιατρικής,
Πότε προχωράμε σε καισαρική. Οδηγίες γιατρών προς γιατρούς

Κατεθυντήριες οδηγίες εξέδωσαν το Αμερικανικό Κολέγιο των Γυναικολόγων και Μαιευτήρων και η Εταιρεία Μητρικής – Εμβρυϊκής Ιατρικής, σε μία προσπάθεια να μειωθούν οι καισαρικές τομές και να αυξηθούν οι φυσιολογικοί τοκετοί, ειδικά στις γυναίκες που γίνονται μητέρες για πρώτη φορά.


Οι βασικές καινούργιες κατευθυντήριες είναι:


--Ο ενεργός τοκετός θα πρέπει να ξεκινάει να μετράει από τα 6 εκατοστά διαστολής και όχι από τα 4 όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.


--Οι γυναίκες θα πρέπει να αφήνονται να σπρώχνουν τουλάχιστον για 2 ώρες αν έχουν ξαναγεννήσει, για 3 ώρες αν πρόκειται για το πρώτο τους παιδί ή και ακόμα περισσότερο σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως αν έχει χρησιμοποιηθεί επισκληρίδιοςαναισθησία για τη μείωση του πόνου.


Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αμερικανικού Κολεγίου των Γυναικολόγων και Μαιευτήρων περίπου το 1/3 των γυναικών που γέννησαν το 2011 στην Αμερική γέννησαν με καισαρική. Πρόκειται δηλαδή για μία αύξηση της τάξης του 60% από το 1996.


«Οι καισαρικές, ειδικά αν πρόκειται για περισσότερες από μία, βάζουν τις γυναίκες σε μεγαλύτερο κίνδυνο για επιπλοκές όπως αιμορραγίες ή ακόμα και υστερεκτομή. Αν αποτρέψουμε την πρώτη καισαρική σε μία γυναίκα μπορούμε να αποτρέψουμε και τις μελλοντικές», εξήγησε η Δρ. Joanne Stone, Διευθύντρια του Τμήματος μητρικής - εμβρυϊκής ιατρικής στο Νοσοκομείο “The Mount Sinai Hospital” στη Νέα Υόρκη.


Οι νέες κατευθυντήριες τονίζουν ότι οι γυναίκες που γεννάνε για πρώτη φορά και δεν αντιμετωπίζουν κάποιο κίνδυνο θα πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους περισσότερες ώρες για να ολοκληρώσουν τον τοκετό, γιατί έτσι μειώνονται οι πιθανότητες να χρειαστεί να προχωρήσουν σε καισαρική τομή.