ΥΓΕΙΑ

Τι μπορεί να κρύβει ο ακανόνιστος κύκλος στην περίοδο

Τα συμπτώματα του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών, μπορεί να αποτελούν τον προθάλαμο για την εκδήλωση προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως άγχος, κατάθλιψη και διατροφικές διαταραχές
Τι μπορεί να κρύβει ο ακανόνιστος κύκλος στην περίοδο

Τα συμπτώματα του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών, μπορεί να αποτελούν τον προθάλαμο για την εκδήλωση προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως άγχος, κατάθλιψη και διατροφικές διαταραχές, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ''Journal of Behavioral Health Services & Research''.


Η αύξηση του βάρους και η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα, βασικά συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, προκαλούν δυσφορία στη γυναίκα, αλλά ο ακανόνιστος κύκλος είναι το σύμπτωμα που συνδέεται πιο στενά με ψυχολογικά πρoβλήματα, αναφέρει η έρευνα.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια Nancy Reame, οι ανωμαλίες του κύκλου σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι ο ισχυρότερος παράγοντας για θέματα ψυχικής υγείας, ιδιαίτερα όταν συνυπάρχουν και άλλα συμπτώματα όπως τριχοφυΐα στο πηγούνι και υπογονιμότητα, που μπορούν να οδηγήσουν μια γυναίκα να νιώθει λιγότερο θηλυκή.


Στην έρευνα αξιολογήθηκαν συμπτώματα ψυχικής υγείας 126 γυναικών, που είχαν το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Η τριχοφυΐα και τα προβλήματα της περιόδου προκαλούσαν άγχος, ενώ η παχυσαρκία κυρίως συνδεόταν με εχθρικότητα, ανακάλυψε η έρευνα.


Μάλιστα, οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες είχαν επίπεδα δυσφορίας στατιστικά παρόμοια με αυτά γυναικών με ψυχικές νόσους.