ΥΓΕΙΑ

Ελπίδες για την αντιμετώπιση της πνευμονικής υπέρτασης

Μια σοβαρή, προοδευτική, και απειλητική για τη ζωή νόσος της καρδιάς και των πνευμόνων, είναι η πνευμονική υπέρταση κατά την οποία η πίεση του αίματος στις πνευμονικές αρτηρίες είναι πάνω από το φυσιολογικό.
Ελπίδες για την αντιμετώπιση της πνευμονικής υπέρτασης

Μια σοβαρή, προοδευτική, και απειλητική για τη ζωή νόσος της καρδιάς και των πνευμόνων, είναι η πνευμονική υπέρταση κατά την οποία η πίεση του αίματος στις πνευμονικές αρτηρίες είναι πάνω από το φυσιολογικό. Η πνευμονική υπέρταση μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια και θάνατο. Οι ασθενείς με πνευμονική υπέρταση πρέπει να αντιμετωπίζονται σε ένα εξειδικευμένο κέντρο για πνευμονική υπέρταση, ούτως ώστε να λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή θεραπεία.

Η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΑΥ), είναι ένας από τους τύπους της πνευμονικής υπέρτασης, είναι μια σπάνια νόσος και επηρεάζει περίπου 15-52 άτομα ανά εκατομμύριο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Είναι πιο διαδεδομένη σε νεότερες γυναίκες από ότι στους άνδρες και στις περισσότερες περιπτώσεις, η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση δεν έχει κάποιο γνωστό αίτιο αν και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι κληρονομική. Παρά τις διάφορες θεραπευτικές επιλογές για την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση που είναι διαθέσιμες για πάνω από μια δεκαετία, η πρόγνωση για αυτούς τους ασθενείς παραμένει κακή και η ανάγκη για νέες θεραπευτικές επιλογές είναι επιτακτική.

Στη Χρόνια Θρομβοεμβολική Πνευμονική Υπέρταση εμφανίζονται θρόμβοι αίματος στα πνευμονικά αγγεία και τα φράσσουν, με αποτέλεσμα τη σταδιακή αύξηση της πίεσης του αίματος στις πνευμονικές αρτηρίες.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υπερφόρτωση της δεξιάς καρδιάς. Η Χρόνια Θρομβοεμβολική Πνευμονική Υπέρταση είναι μια σπάνια ασθένεια και τα ποσοστά εμφάνισής της είναι συγκρίσιμα με αυτά της Πνευμονικής Αρτηριακής Υπέρτασης.

Μέχρι σήμερα, η ενδεδειγμένη θεραπεία για τη Χρόνια Θρομβοεμβολική Πνευμονική Υπέρταση είναι η Πνευμονική Ενδαρτηρεκτομή (ΠΕΑ), μια χειρουργική επέμβαση, κατά την οποία τα αιμοφόρα αγγεία των πνευμόνων καθαρίζονται από θρόμβους και ουλώδη ιστό. Ωστόσο, ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών με Χρόνια Θρομβοεμβολική Πνευμονική Υπέρταση (20%-40%) δεν είναι χειρουργήσιμο και σε ποσοστό έως και 35% των ασθενών, η νόσος είναι εμμένουσα ή επανεμφανίζεται μετά την επέμβαση. Αυτοί οι ασθενείς χρειάζονται μια αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή.

O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε προσφάτως την κυκλοφορία ενός νέου φαρμάκου (riociguat) , για τη θεραπεία και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων δύο τύπων της πνευμονικής υπέρτασης, συγκεκριμένα της Χρόνιας Θρομβοεμβολικής Πνευμονικής Υπέρτασης (ΧΘΠΥ) και της Πνευμονικής Αρτηριακής Υπέρτασης.

Το φάρμακο αναμένεται να κυκλοφορήσει στη χώρα μας το 2015.