ΥΓΕΙΑ

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού μας προστατεύει από την παχυσαρκία

Μία νέα πτυχή ως προς τους παράγοντες πρόκλησης παχυσαρκίας δίνει μία νέα έρευνα σχετικά με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Alimentary Pharmacology & Therapeutics».

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού μας προστατεύει από την παχυσαρκία

Μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι το H.pylori ευθύνεται για την πλειοψηφία των περιπτώσεων έλκους του στομάχου. Ωστόσο, τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι η θεραπευτική αντιμετώπιση του σχετίζεται με την πρόσληψη βάρους.

Για τις ανάγκες της έρευνας, ο δρ Gerald Holtmann, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Queensland, ανέλυσε στοιχεία από 49 μελέτες από δέκα ευρωπαϊκές χώρες, την Ιαπωνία, τις Η.Π.Α. και την Αυστραλία.

Σύμφωνα με όσα διαπίστωσε, οι ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία για την εκρίζωση του H.pylori παρουσιάζουν σημαντική πρόσληψη βάρους συγκριτικά με εκείνους που δεν λαμβάνουν θεραπεία.

«Η σταδιακή μείωση των αποικιών του H.pylori που παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες μπορεί να αποτελεί μια αιτία που συσχετίζεται με την επιδημία παχυσαρκίας στον Δυτικό κόσμο» σχολιάζει στην έκθεσή του ο δρ Holtmann.

Εκτιμάται ότι το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού μπορεί να έχει λοίμωξη με το H.pylori, μόνο το 20% όσων έχουν το εν λόγω βακτήριο παρουσιάζουν συμπτώματα όμως.