ΥΓΕΙΑ

Προσοχή! Τι κρύβει το Σύνδρομο Ανήσυχου Ποδιού για την υγεία σας

Μια νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει ότι οι άνδρες με "σύνδρομο ανήσυχων ποδιών" (ΣΑΠ) μπορεί να έχουν έως και 39% αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν νωρίτερα σε σχέση με τους άνδρες χωρίς την πάθηση.

Προσοχή! Τι κρύβει το Σύνδρομο Ανήσυχου Ποδιού για την υγεία σας

Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών χαρακτηρίζεται από μια ακατανίκητη επιθυμία για κίνηση των ποδιών όταν το άτομο ξαπλώνει ή/και κάθεται και συνοδεύεται μερικές φορές από μία αίσθηση καψίματος που, συνήθως, χειροτερεύει κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η έρευνα έγινε από την Ιατρική Σχολή του νοσοκομείου Women's Hospital της Βοστώνης και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Neurology.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 18.425 ανδρών με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη, οι οποίοι δεν έπασχαν από διαβήτη, αρθρίτιδα ή νεφροπάθεια, όταν εξετάστηκαν για το σύνδρομο του ανήσυχου ποδιού στην αρχή της 8ετούς έρευνας.

Το 3,7% (691 άτομα) είχαν σύνδρομο ανήσυχου ποδιού (ΣΑΠ). Κατά τη διάρκεια των 8 ετών, οι επιστήμονες συγκέντρωναν στοιχεία για την κατάσταση υγείας των συμμετεχόντων κάθε 2 χρόνια.

Από τους συνολικά 2.765 συμμετέχοντες που πέθαναν κατ' αυτή την περίοδο, οι 171 (25%) ανήκαν στην ομάδα εκείνων που είχαν ΣΑΠ. Αυτό το ποσοστό ήταν αισθητά αυξημένο με το αντίστοιχο των ατόμων που πέθαναν και δεν είχαν ΣΑΠ (15% - 2.594 άτομα).

Αναλύοντας τα αποτελέσματα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άντρες με ΣΑΠ είχαν 39% αυξημένες πιθανότητες θανάτου συγκριτικά με τους άντρες που δεν είχαν ΣΑΠ.

Ακόμα και όταν συνυπολόγισαν παράγοντες όπως ο τρόπος ζωής, ο δείκτης μάζας σώματος, ιατρικά προβλήματα και υπνικές διαταραχές, το ποσοστό εξακολουθούσε να είναι πολύ πιο υψηλό για άντρες με ΣΑΠ (30%). Μάλιστα όταν αφαίρεσαν από τα αποτελέσματα παράγοντες όπως η αρτηριακή πίεση, ο καρκίνος και τα καρδιακά προβλήματα, το ποσοστό εκτοξεύτηκε στο 92%.

Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Xiang Gao, υποστηρίζει ότι δεν αποδείχτηκε ότι "η αυξημένη θανάτου σε άτομα με ΣΑΠ συνδέεται με την αναπνευστική νόσο, την ενδοκρινική ασθένεια, τις διατροφικές/μεταβολικές ασθένειες και τις ανοσολογικές διαταραχές".

Διαβάστε επίσης:

Η λεπτή γραμμή μεταξύ δίαιτας & διατροφικής διαταραχής

Όταν η ζωή μας γίνεται ανυπόφορη με το SIBO ή το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

Τεστ αυτοπεποίθησης: Πόσο καλά τα πάτε με... τον εαυτό σας;