ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Περιττά κιλά: Πόσο μειώνουν το προσδόκιμο ζωής – Νέα στοιχεία

Περιττά κιλά: Πόσο μειώνουν το προσδόκιμο ζωής – Νέα στοιχεία

Οι άνθρωποι που διατηρούν μακροχρόνια χαμηλό σωματικό βάρος έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, σε αντίθεση με όσους έχουν αυξημένο βάρος από την παιδική μέχρι τη μέση ηλικία, οι οποίοι κινδυνεύουν από πρόωρο θάνατο.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 80.266 γυναίκες και 36.622 άνδρες, τους οποίους παρακολούθησαν από την ηλικία των 60 ετών και για 15-16 χρόνια κατά μέσο όρο.

Σε όλο αυτό το διάστημα, οι εθελοντές συμπλήρωναν ερωτηματολόγια σχετικά με το ιατρικό ιστορικό, τον τρόπο ζωής και τις διατροφικές τους συνήθειες κάθε δύο ή τέσσερα χρόνια. Επιπλέον, τους ζητήθηκε να ανακαλέσουν κατά πόσο το σωματικό τους βάρος ήταν φυσιολογικό ή αυξημένο στην ηλικία των 5, 10, 20, 30 και 40 ετών.

bigstock Fat 6008959

Όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα της μελέτης, όσοι είχαν διατηρήσει φυσιολογικό σωματικό βάρος σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, εμφάνιζαν τα χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας στο διάστημα των 15 ετών παρακολούθησης και συγκεκριμένα 11,8% για τις γυναίκες και 20,3% για τους άνδρες.

Αντίθετα, όσοι είχαν αυξημένο βάρος κατά την παιδική ηλικία και παρέμειναν υπέρβαροι μέχρι τη μέση ηλικία είχαν τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, τα οποία διαμορφώθηκαν στο 19,7% και 24,1% για γυναίκες και άνδρες, αντίστοιχα.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της παρούσας μελέτης υποστηρίζουν περαιτέρω τις συστάσεις για διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους και ειδικότερα αποφυγή της αύξησής του στη μέση ηλικία, με στόχο την εξασφάλιση μακροχρόνιων οφελών για την υγεία.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal.

 

Διαβάστε επίσης:

Ποιες είναι οι 5 «αθώες» αιτίες πρόωρου θανάτου

Πόσα φρούτα να τρώτε για να μειώσετε τον κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα ή εγκεφαλικό

Πρόωρος θάνατος: Δείτε αν κινδυνεύετε ανάλογα με το πόσο κοιμάστε, κάθεστε και γυμνάζεστε