ΥΓΕΙΑ

Τα πρώιμα σημάδια καρκίνου του ήπατος και διαβήτη στο δέρμα σας

Αν δεν είστε σίγουροι για το αν εκείνο το σημάδι στο χέρι σας είναι μια περίεργη φακίδα, μία ασυνήθιστη ελιά, ή κάτι πιο δυσοίωνο, μην χάσετε χρόνο και επισκεφτείτε άμεσα τον δερματολόγο σας για να το κοιτάξει. Αλλά τα περίεργα σημάδια και οι ελιές δεν είναι τα μόνα πράγματα που πρέπει να προσέχετε.

Τα πρώιμα σημάδια καρκίνου του ήπατος και διαβήτη στο δέρμα σας

Το δέρμα σας, το οποίο είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός σας, μπορεί να "αποκαλύψει" πολλά περισσότερα για την υγεία σας από ό,τι νομίζουν πολλοί.

Επειδή είναι τόσο μεγάλο όργανο, μεγαλώνει και αλλάζει τόσο συχνά, ώστε είναι συνήθως το πρώτο σημείο που ορισμένες ασθένειες μπορούν να γίνουν ορατές. Τέτοιες σοβαρές ασθένειες περιλαμβάνουν τον διαβήτη και το άσθμα ή και το στρες στον οργανισμό σας.

Δείτε μερικές από τις πιο σημαντικά σημάδια στο δέρμα σας που "φωνάζουν" ότι αντιμετωπίζετε κάποιο πιο σοβαρό πρόβλημα:

Τα σκούρα, απαλά στην αφή "μπαλώματα" στα σημεία που το δέρμα κάνει πτυχές (διπλώνει), όπως στην μασχάλη και τον λαιμό, μπορεί να υποδεικνύουν ότι έχετε αυξημένο ρίσκο να παρουσιάσετε (ή έχετε ήδη) διαβήτη. Πρόκειται για μία πάθηση που ονομάζεται μελανίζουσα ακάνθωση. Μπορεί να είναι καλοήθης, αλλά τις περισσότερες φορές εμφανίζεται σε παχύσαρκα άτομα και είναι σημάδι διαβήτη. Μάλιστα, σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις είναι σημάδια καρκίνου του στομάχου ή του ήπατος.

Όταν το δέρμα σας αποκτάει μια κιτρινωπή απόχρωση, τότε είναι πιθανό να έχετε πρόβλημα στο ήπαρ. Πρόκειται για μια πάθηση που ονομάζεται ίκτερος και συμβαίνει όταν το ήπαρ παύει να διασπάει σωστά τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Συνήθως θα παρατηρήσετε ότι αντίσοιχα κιτρινωπό χρώμα παίρνει και το λευκό μέρος του βολβού των ματιών σας. Αν και ο ίκτερος είναι κάτι που το έχουμε συνηθίσει στα νεογέννητα μωρά, είναι κάτι που μπορεί να συμβεί και στους ενήλικες και είναι σημάδι ηπατίτιδας, κίρρωσης ή και καρκίνου του ήπατος.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος του προστάτη: Η απλή επέμβαση που μειώνει τον κίνδυνο κατά 45%

Τι σχέση έχει το σωματικό σας βάρος με... την μύτη σας;

Αν τον τελευταίο καιρό ξεχνάτε εύκολα, μπορεί να κινδυνεύετε άμεσα!