ΥΓΕΙΑ

Οι 9 θεραπευτικές ιδιότητες της μουσικής

Η μουσική σε όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου επιδρά επάνω σε αυτήν και την επηρεάζει κατευναστικά ή θεραπευτικά.

Οι 9 θεραπευτικές ιδιότητες της μουσικής

Ο μουσικοθεραπευτής και ερευνητής Don Campbell αναπτύσσει τις απόψεις του για το πώς επιδρά στις ανθρώπινες λειτουργίες η μουσική και ο ήχος και πώς συμβάλλουν στην αποθεραπεία πλήθους ασθενειών.

Ανοσοποιητική λειτουργία

Σύμφωνα με ανοσολογικές έρευνες όταν η ποσότητα του οξυγόνου στο αίμα είναι ανεπαρκής, το πιο πιθανό είναι να οδηγήσει σε ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος και σε εκφυλιστικές ασθένειες.
Τα κύτταρα μπορούν να οξυγονωθούν καλύτερα με τη βοήθεια ορισμένων ειδών μουσικής, καθώς και τραγουδιού, ψαλμωδίας και διάφορων τύπων φωνητικής έκφρασης.

Πέψη

Έχει παρατηρηθεί πως κάποια είδη μουσικής κάνουν τους ανθρώπους να τρώνε γρηγορότερα και μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού.

Η αντίληψη μας για τον χώρο

Η μουσική είναι μία ηχητική ταπετσαρία. Μπορεί να κάνει το περιβάλλον μας να φαίνεται πιο ελαφρύ, πιο ευρύχωρο και πιο εκλεπτυσμένο ή μπορεί να κάνει τον χώρο μας να φαίνεται πιο τακτοποιημένος, επαρκέστερος και ενεργητικός.

Ορισμένα είδη μουσικής, λοιπόν, μπορούν να βελτιώσουν την ικανότητα του εγκεφάλου να αντιλαμβάνεται τον φυσικό κόσμο, να σχηματίζει νοητικές εικόνες και να αναγνωρίζει παραλλαγές μεταξύ των αντικειμένων. Με άλλα λόγια, η μουσική μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο βιώνουμε τον χώρο γύρω μας. Η αργή μουσική περιέχει περισσότερο χώρο μέσα στους τόνους της απ' ότι η γρήγορη μουσική.

Η αντίληψη μας για τον χρόνο

Κάποια είδη μουσικής βοηθούν στο να απαλυνθεί μία αγχώδης ατμόσφαιρα. Σε μερικές περιπτώσεις, δημιουργεί την εντύπωση πως ακινητοποιεί το χρόνο.

Μνήμη και μάθηση

Κάποιοι είδη μουσικής επιτρέπουν σε πολλούς ανθρώπους να συγκεντρώνονται, να μπορούν να μελετήσουν καλύτερα ή να απομνημονεύουν. Άλλοι συγκεντρώνονται για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα κι άλλοι ενδέχεται να λειτουργούν ακριβώς ανάποδα: Η μουσική τους αποσπά την προσοχή.

Παραγωγικότητα - σεξουαλικότητα

Η ευρύτητα των αποτελεσμάτων ή των επιδράσεων της Μουσικής επάνω στον άνθρωπο την έχει καταστήσει αναντικατάστατη στη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.
Βοηθά στην αύξηση της παραγωγικότητας, αποτελεί θαυμάσια συντροφιά, καλλιεργεί τη διάθεση της μάθησης ή επιτρέπει να εργάζεσαι με κέφι, ενδιαφέρον και χωρίς ίχνος άγχους.
Ακόμη, φτιάχνει ατμόσφαιρα, απελευθερώνει συναισθήματα και αντιμετωπίζει επαρκώς την αυτοσυγκράτηση και τον φόβο ή τη δυσπιστία στις αντιδράσεις του άλλου. Η μουσική ευνοεί τα ειδύλλια, απελευθερώνει τη σεξουαλικότητα.
Η μουσική μπορεί να εμπνεύσει ένα πάθος ή να το εξαφανίσει.

Συναίσθημα ασφάλειας και ευεξίας

Η «ασφαλής» μουσική δεν είναι απαραίτητα ωραία, αργή ή ρομαντική. Η λαϊκή μουσική κάθε γενιάς όχι μόνο δίνει φωνή στις συλλογικές της ανησυχίες, αλλά και δημιουργεί ένα ηχητικό καταφύγιο.

Αντοχή

Από τη στιγμή της γέννησης του πολιτισμού, οι άνθρωποι εργάζονται με τη συνοδεία τραγουδιών στα αγροκτήματα και τους αγρούς, στα πλοία και στα άλογα, στις αγορές και στην εστία. Η μουσική «καλλιεργεί» την αντοχή και την υπομονή. Η χρήση έντονων ρυθμών – γύρω στους 90 χτύπους ανά λεπτό – δίνει δύναμη, ειδικά αν συνδυάζεται με σωματική άσκηση, όπως το περπάτημα ή ο χορός.

Υποσυνείδητη δεκτικότητα

Η μουσική αυξάνει την υποσυνείδητη δεκτικότητα στον συμβολισμό. Οι νέες πειραματικές θεραπείες έχουν χρησιμοποιήσει τη χαλάρωση, σε συνδυασμό με τη μουσική, για να αντλήσουν από το υποσυνείδητο και να απελευθερώσουν τραυματικές εμπειρίες που έχουν κλειδωθεί για πολύ χρόνο μέσα στο σώμα.

Δημήτρης Ψύχας, πτυχιούχος Μηχανικός Ήχου, μέλος του Sound Healers Association
Πηγή: Don Campbell : Η επίδραση του Μότσαρτ Εκδόσεις Φιλομάθεια