ΥΓΕΙΑ

Τα σημάδια που μαρτυρούν ότι μπορεί να έχετε ρευματοειδή αρθρίτιδα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια σοβαρή αυτοάνοση νόσος που προσβάλλει τις αρθρώσεις και άλλα μέρη του σώματος. Είναι όμως πολλές φορές δύσκολο να εντοπιστεί, επειδή τα συμπτώματα μπορεί να μιμηθούν εκείνα άλλων ασθενειών.

Τα σημάδια που μαρτυρούν ότι μπορεί να έχετε ρευματοειδή αρθρίτιδα

Δείτε ποια σημάδια μπορεί να αποτελούν πρώιμα συμπτώματα ρευματοειδούς αρθρίτιδας (ΡΑ) για να γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε.

Δυσκολία στην επούλωση τραυματισμών

knee-pain-heal-400x400

Είναι πιθανό να πιστεύετε ότι ένας πονεμένος αστράγαλος οφείλεται απλά σε κάποιο μικροτραυματισμό από το περπάτημα, αλλά αν κάνει πολλές μέρες να σας περάσει, τότε, ίσως, να σημαίνει ότι έχετε ΡΑ. Η Lisa Mandl, γιατρός ρευματολογίας στο νοσοκομείο Εξειδικευμένων Χειρουργικών Επεμβάσεων στη Νέα Υόρκη, επισημαίνει ότι αυτό είναι ένα φαινόμενο που το συναντάει συχνότερα σε σχετικά νεαρά άτομα, τα οποία σπάνια αναλογίζονται το ενδεχόμενο να έχουν ΡΑ.

Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια

numbness-hand-400x400

Ένα σύμπτωμα της ΡΑ είναι παρόμοιο με το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, το οποίο χαρακτηρίζεται από μούδιασμα στον καρπό και τα χέρια. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η διόγκωση στο βραχίονα συμπιέζει τα νεύρα που διαπερνούν τα χέρια. Η αίσθηση είναι συχνά χειρότερη το βράδυ. Πολλές φορές η ΡΑ διαγιγνώσκεται λανθασμένα ως σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Προβλήματα στο πέλμα

foot-pain-ra-400x400

Μια περιοχή που πολλοί άνθρωποι έχουν συχνά πόνους ή φλεγμονή που οφείλεται στην ΡΑ είναι το πέλμα. Ειδικά οι γυναίκες, πιστεύουν συχνά ότι για τους πόνους αυτούς ευθύνονται τα παπούτσια με ψηλά τακούνια, αλλά αυτό αποδεικνύεται πολλές φορές λάθος. Ορισμένα άτομα με ΡΑ μπορεί επίσης να αναπτύξουν πόνο στη φτέρνα, λόγω πελματιαίας απονευρωσίτιδας, μιας κοινής διαταραχής του ποδιού που προκαλείται από τη διόγκωση του ιστού στο κάτω μέρος του ποδιού, κοντά στη φτέρνα.

Προβλήματα στα μάτια

eye-problems-ra-400x400

Πολλοί άνθρωποι με ΡΑ είναι επίσης πιθανό να έχουν το σύνδρομο Sjogrens, μια αυτοάνοση διαταραχή που μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στα μάτια, το στόμα, τη μύτη, το λαιμό, ή το δέρμα, εξαιτίας της φλεγμονής που εμποδίζει τους αδένες να υγραίνονται, υποστηρίζει η δρ Mandl. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και στα πρώιμα στάδια της ΡΑ, αλλά είναι απίθανο να είναι το μόνο σύμπτωμα.

Πόνοι στις αρθρώσεις

knee-achy-ra-400x400

Ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα της ΡΑ είναι ο πόνος στις αρθρώσεις. Οι άνθρωποι συχνά σκέφτονται ότι ο πόνος οφείλεται στην υπερπροσπάθεια ή την οστεοαρθρίτιδα, τον τύπο της αρθρίτιδας που είναι κοινός σε άτομα μεγάλης ηλικίας. Αυτό το γενικευμένο άλγος μπορεί επίσης να διαγνωσθεί λανθασμένα ως ινομυαλγία ή ως σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (η κούραση είναι ένα άλλο σύμπτωμα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας). Οι πόνοι της ΡΑ στις αρθρώσεις δεν φεύγουν εύκολα. Συνήθως διαρκούν περισσότερο από μία εβδομάδα. Μπορεί επίσης να είναι συμμετρικοί πόνοι, δηλαδή να εκδηλωθούν ταυτόχρονα και στα δύο χέρια, τα πόδια, τα γόνατα και τους αστραγάλους.

Πρωινή δυσκαμψία

man-morning-stiffness-400x400

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της ΡΑ είναι η ακαμψία στις αρθρώσεις το πρωί. Και πάλι, αυτό είναι επίσης ένα κοινό σύμπτωμα με εκείνα της οστεοαρθρίτιδας, η οποία μπορεί να προκαλέσει πόνο μετά από μακρές περιόδους αδράνειας, όπως είναι ο ύπνος. Η διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι ο πόνος της οστεοαρθρίτιδας συνήθως υποχωρεί σε περίπου μισή ώρα. Η δυσκαμψία από ΡΑ θα διαρκέσει πολύ περισσότερο, ίσως και για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.

"Κλειδωμένες" αρθρώσεις

elbow-pain-ra-400x400

Οι άνθρωποι με ΡΑ μπορεί μερικές φορές να αισθάνονται τις αρθρώσεις να είναι "κλειδωμένες", ιδιαίτερα στα γόνατα και τους αγκώνες. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει τόσο μεγάλη διόγκωση των τενόντων γύρω από την άρθρωση, ώστε το χέρι ή το πόδι δεν μπορεί να λυγίσει. Το σύμπτωμα μπορεί να εκληφθεί λανθασμένα ως τραυματισμός του μηνίσκου, κάτι που είναι συχνός τραυματισμός στους αθλητές και ο οποίος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κύστες.

Οζίδια στα δάχτυλα

nodules-ra-pain-400x400

Αυτά είναι σκληρά εξογκώματα που αναπτύσσονται κάτω από το δέρμα κοντά στις αρθρώσεις που προσβάλλονται από την ΡΑ. Συχνά εμφανίζονται στο πίσω μέρος του αγκώνα, και μερικές φορές ακόμα και στα μάτια. Είναι κάτι που συμβαίνει πιο συχνά σε άτομα που έχουν προχωρημένη ΡΑ, αλλά μερικές φορές εμφανίζονται και νωρίτερα. Τα οζίδια μπορεί να μιμούνται τα συμπτώματα ουρικής αρθρίτιδας, μιας άλλης μορφής της αρθρίτιδας.

Διαβάστε επίσης:

Πράσινο φως από την Ευρώπη σε υποδόριο σκεύασμα για ασθενείς με ΡΑ

Προβληματική η πρόσβαση των ασθενών στον ρευματολόγο τους στην Ελλάδα της κρίσης

Τα άγνωστα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Διάσημα πρόσωπα που ζουν με χρόνιο πόνο