ΥΓΕΙΑ

Τι να κάνετε για να προστατευθείτε στον καύσωνα εκτός από την ενυδάτωση

Το καλοκαίρι μπήκε για τα καλά και -όπως συμβαίνει συνήθως στην χώρα μας- συνοδεύεται από αρκετές ημέρες με πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Τι να κάνετε για να προστατευθείτε στον καύσωνα εκτός από την ενυδάτωση

Αυτά τα κύματα καύσωνα μπορεί να αποδειχτούν ιδιαίτερα επικίνδυνα για την υγεία μας, οπότε πρέπει να λαμβάνουμε κάθε μέτρο για να προστατευθούμε.

Η βασική αρχή φυσικά είναι να διατηρούμε τον οργανισμό μας καλά ενυδατωμένο και να αποφύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις έξω από το σπίτι, αλλά υπάρχουν και μερικά ακόμα βασικά μέτρα προστασίας από τον καύσωνα:

-Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες οροφής και εδάφους για να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αέρα στους εσωτερικούς χώρους: Ανοίξτε τις πόρτες και τοποθετήστε τους ανεμιστήρες εδάφους με τέτοιον τρόπο ώστε να διώχνουν τον αέρα προς τα έξω. Με αυτό τον τρόπο θα απομακρύνετε τα κύματα ζεστού αέρα από το να εισέλθουν τον χώρο. Τα βράδια που είναι πιο δροσερά, ανοίξτε τα παράθυρα του σπιτιού ώστε να "κάνει ρεύμα" και να βελτιωθεί η κυκλοφορία του αέρα όσο είναι δυνατόν. Όταν βγει ο ήλιος το πρωί, κλείστε όλες τις πόρτες, τα παράθυρα και τις κουρτίνες για να διατηρήσετε όσο περισσότερο γίνεται την πρωινή δροσιά στον χώρο. Στην συνέχεια βάλτε σε λειτουργία τους ανεμιστήρες όπως προαναφέραμε.

-Εκμεταλλευτείτε την δροσιά του νερού: Εκτός από συχνά δροσερά ντους μπορείτε να κάνετε και το εξής: γεμίστε μια λεκάνη με δροσερό νερό και καθώς κάθεστε βάλτε τα πόδια σας μέσα σε αυτή. Επίσης, βρεγμένες πετσέτες που έχουν μπει για λίγη ώρα στο ψυγείο μπορεί να σας ανακουφίσουν αν τις βάλετε για λίγο στο πρόσωπο και το κεφάλι σας.

-Πηγαίνετε στους χαμηλότερους ορόφους: Αν έχετε τη δυνατότητα, προσπαθήστε να περάσετε τις περισσότερες ώρες της ημέρας στα διαμερίσματα που είναι πιο χαμηλά στο κτήριο που διαμένετε, ακόμα και στο υπόγειο. Ο θερμός αέρας ανεβαίνει ψηλά αφού είναι ελαφρύτερος από τον δροσερό, ο οποίος παραμένει στα χαμηλότερα στρώματα/επίπεδα.

-Αποφύγετε την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών και καφεΐνης: Και τα δύο λειτουργούν διουρητικά και σας αφυδατώνουν, την στιγμή που ο οργανισμός σας χρειάζεται να είναι πολύ καλά ενυδατωμένος.

-Αποφύγετε την κατανάλωση τροφών με πολλές πρωτεΐνες: Αυξάνουν την θερμοκρασία του σώματός σας επειδή αυξάνεται ταυτόχρονα και ο μεταβολισμός σας για να επεξεργαστεί αυτές τις τροφές.

Διαβάστε επίσης:

Καύσωνας: Η ενυδάτωση το βασικό αντίδοτο & οχυρό

Ηλίαση: Εντοπίστε τα σημάδια πριν να είναι αργά

Τα σημάδια που δείχνουν νεφρική ανεπάρκεια και τι την προκαλεί

Εναλλακτικές θεραπείες για την ημικρανία