ΥΓΕΙΑ

Πολλαπλή Σκλήρυνση: Θετικά αποστελέσματα μελέτης φαρμάκου από την Genzyme

Θετικά ενδιάμεσα αποτελέσματα από το δεύτερο έτος της μελέτης επέκτασης της αλεμτουζουμάμπης για την πολλαπλή σκλήρυνση, ανακοίνωσε η Genzyme, εταιρεία του Ομίλου Sanofi.

Πολλαπλή Σκλήρυνση: Θετικά αποστελέσματα μελέτης φαρμάκου από την Genzyme

Σε αυτή την ανάλυση, τα ποσοστά υποτροπών και η επιβεβαιωμένη εξέλιξη της αναπηρίας παρέμειναν χαμηλά για τους ασθενείς που είχαν προηγουμένως λάβει αλεμτουζουμάμπη στις μελέτες Φάσης III CARE-MS I και CARE-MS II. Σε αυτές τις πιλοτικές μελέτες η αλεμτουζουμάμπη χορηγήθηκε σε δύο ετήσιες συνεδρίες, στην έναρξη της μελέτης και 12 μήνες μετά. Περίπου 70 % των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με αλεμτουζουμάμπη στις πιλοτικές κλινικές μελέτες δεν έλαβε περαιτέρω αγωγή με αλεμτουζουμάμπη κατά το δεύτερο έτος της μελέτης επέκτασης. Δεν εντοπίστηκαν νέα θέματα ασφάλειας. Αυτά τα δεδομένα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Θεραπείας και Έρευνας για την Πολλαπλή Σκλήρυνση (ECTRIMS) στη Βοστώνη.

"Αυτά τα αποτελέσματα της μελέτης επέκτασης παρέχουν πρόσθετες αποδείξεις για την παρατεταμένη αποτελεσματικότητα της αλεμτουζουμάμπης σε ό,τι αφορά τόσο στις υποτροπές όσο και την αναπηρία," δήλωσε ο Δρ. Alasdair Coles, Senior Lecturer, Τμήμα Κλινικών Νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ. "Στην πλειοψηφία των ασθενών η δραστηριότητα της νόσου παρέμεινε μειωμένη, παρόλο που τη τελευταία φορά που έλαβαν θεραπεία με αλεμτουζουμάμπη ήταν τρία χρόνια νωρίτερα."

ΠΣ είναι μία εξουθενωτική ασθένεια και οι ασθενείς συνεχίζουν να χρειάζονται νέες θεραπευτικές επιλογές που ενδέχεται να προσφέρουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Αυτά τα νέα δεδομένα ενισχύουν τις επαναστατικές δυνατότητες της αλεμτουζουμάμπης," δήλωσε ο Πρόεδρος και CEO της Genzyme, David Meeker, M.D. "Είναι ενθαρρυντικό να διαπιστώνουμε τη σταθερή αποτελεσματικότητα και τη διαχειρίσιμη ασφάλεια της αλεμτουζουμάμπης να διατηρούνται δύο έτη στη διάρκεια της μελέτης επέκτασης."

Παρουσιάστηκαν επίσης τα αποτελέσματα ασφάλειας από το δεύτερο έτος της μελέτης επέκτασης. Δεν εντοπίστηκαν νέοι κίνδυνοι. Όπως έχει ανακοινωθεί και στο παρελθόν, σημειώθηκαν δύο θάνατοι κατά τη μελέτη επέκτασης. Ένας προήλθε από σήψη και ο άλλος θεωρήθηκε τυχαίος και μη σχετιζόμενος με τη θεραπεία στο πλαίσιο της μελέτης. Στα τέσσερα έτη, περίπου το 2% των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με αλεμτουζουμάμπη στις πιλοτικές μελέτες εμφάνισε ιδιοπαθή θρομβοπενική πορφύρα (ITP),ενώ όλοι ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία. Η τακτική παρακολούθηση των ασθενών για αυτοάνοσες διαταραχές έχει ενσωματωθεί σε όλες τις μελέτες της αλεμτουζουμάμπης των οποίων χορηγός είναι η Genzyme.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες της αλεμτουζουμάμπης είναι αντιδράσεις σχετιζόμενες με την έγχυση (κεφαλαλγία, εξάνθημα, πυρεξία, ναυτία, κόπωση, κνίδωση, αϋπνία, κνησμός, διάρροια, ρίγη, ζάλη και έξαψη), λοιμώξεις (ανώτερου αναπνευστικού και ουροποιητικού συστήματος), και θυρεοειδικές διαταραχές. Αυτοάνοσες διαταραχές (όπως ανοσολογική θρομβοκυτταροπενία, λοιπές κυτταροπενίες, σπειραματονεφρίτιδα και θυρεοεδική νόσος) και σοβαρές λοιμώξεις ενδέχεται να παρουσιαστούν σε ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία με αλεμτουζουμάμπη. Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης κινδύνου που περιλαμβάνει ενημέρωση και παρακολούθηση θα υποστηρίξει την έγκαιρη ανίχνευση και διαχείριση των εν λόγω εντοπισμένων κινδύνων.

Σχετικά με το πρόγραμμα CARE-MS
Το πρόγραμμα κλινικής ανάπτυξης της αλεμτουζουμάμπης περιλάμβανε δύο τυχαιοποιημένες Φάσης III μελέτες που συνέκριναν τη θεραπεία με αλεμτουζουμάμπη σε σχέση με τη θεραπεία με υψηλής δόσης υποδόρια ιντερφερόνη βήτα-1α σε ασθενείς με υποτροπιάζουσα διαλείπουσα ΠΣ με ενεργή νόσο οι οποίοι είτε δεν είχαν λάβει θεραπεία προηγουμένως (CARE-MS I), είτε είχαν εμφανίσει υποτροπή κατά τη διάρκεια προηγούμενης θεραπείας (CARE-MS II), καθώς και μία μελέτη επέκτασης σε εξέλιξη. Στη μελέτη CARE-MS I, η αλεμτουζουμάμπη ήταν σημαντικά πιο αποτελεσματική σε σχέση με την ιντερφερόνη βήτα-1α στη μείωση του ετησιοποιημένου ποσοστού υποτροπών• η παρατηρούμενη διαφορά στην επιβράδυνση της εξέλιξης της αναπηρίας δεν υπήρξε στατιστικά σημαντική. Στη μελέτη CARE-MS II, η αλεμτουζουμάμπη ήταν σημαντικά πιο αποτελεσματική σε σχέση με την ιντερφερόνη βήτα-1α στη μείωση του ετησιοποιημένου ποσοστού υποτροπών, και η εξέλιξη της αναπηρίας επιβραδύνθηκε σημαντικά σε ασθενείς που έλαβαν αγωγή με αλεμτουζουμάμπη έναντι ιντερφερόνης βήτα-1α.

Σχετικά με την Aλεμτουζουμάμπη
Η αλεμτουζουμάμπη υποστηρίζεται από ένα ολοκληρωμένο και εκτενές πρόγραμμα κλινικής ανάπτυξης που περιλάμβανε σχεδόν 1.500 ασθενείς και 5.400 ανθρωποέτη παρακολούθησης. Η αλεμτουζουμάμπη 12 mg διαθέτει ένα καινοτόμο πρόγραμμα δοσολογίας και χορήγησης που περιλαμβάνει δύο ετήσιους κύκλους θεραπείας. Ο πρώτος κύκλος χορηγείται μέσω ενδοφλέβιας έγχυσης σε πέντε διαδοχικές ημέρες και ο δεύτερος κύκλος χορηγείται σε τρεις διαδοχικές ημέρες, 12 μήνες μετά.

Η αλεμτουζουμάμπη έχει λάβει έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αυστραλία, τον Καναδά, το Μεξικό, τη Βραζιλία, την Αργεντινή, τη Χιλή και τη Γουατεμάλα. Η αλεμτουζουμάμπη δεν έχει λάβει ακόμη έγκριση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) έχει κάνει δεκτή για αξιολόγηση την αίτηση για έγκριση της αλεμτουζουμάμπης που υποβλήθηκε εκ νέου από την εταιρεία, και η Genzyme αναμένει ότι η απόφαση του FDA σχετικά με την αίτηση θα ληφθεί κατά το τέταρτο τρίμηνο. Αιτήσεις κυκλοφορίας για την αλεμτουζουμάμπη βρίσκονται επίσης υπό αξιολόγηση σε άλλες χώρες.

Η αλεμτουζουμάμπη είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που στοχεύει επιλεκτικά το CD52, μία πρωτεϊνη που βρίσκεται σε αφθονία στην επιφάνεια των T και B κυττάρων. Η θεραπεία με αλεμτουζουμάμπη έχει ως αποτέλεσμα την εξάλειψη των T και B κυττάρων της κυκλοφορίας, τα οποία θεωρούνται υπεύθυνα για τη ζημιογόνα φλεγμονώδη διαδικασία στην ΠΣ. Η δράση της αλεμτουζουμάμπης σε άλλα κύτταρα του ανοσολογικού συστήματος θεωρείται αμελητέα. Η άμεση αντιφλεγμονώδης δράση της αλεμτουζουμάμπης ακολουθείται από ένα διακριτό πρότυπο επαναποικισμού των T και B κυττάρων που συνεχίζεται σε βάθος χρόνου και αποκαθιστά νέα ισορροπία στο ανοσοποιητικό σύστημα με τέτοιο τρόπο που δυνητικά περιορίζει τη δράση της ΠΣ.

Η Genzyme διατηρεί τα παγκόσμια δικαιώματα για την αλεμτουζουμάμπη και φέρει την κύρια ευθύνη για την ανάπτυξη και την εμπορική προώθησή της στην Πολλαπλή Σκλήρυνση. Η Bayer HealthCare διατηρεί δικαίωμα επιλογής για συν-προώθηση της αλεμτουζουμάμπης στην Πολλαπλή Σκλήρυνση στις ΗΠΑ. Μετά την εμπορική διάθεση του προϊόντος, η Bayer θα λάβει έκτακτες πληρωμές βάσει των εσόδων από τις παγκόσμιες πωλήσεις.

Διαβάστε ακόμη:

Ιατρείο για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας στην Πολυκλινική

ΕΟΠΥΥ: Μετ' εμποδίων η πρόσβαση ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας