ΥΓΕΙΑ

Ο τρόπος που περπατάμε αποτελεί πρώιμη ένδειξη του Πάρκινσον

Ο τρόπος που περπατάμε μπορεί να αποτελέσει «προειδοποιητικό σημάδι» για την εκδήλωση του Πάρκινσον, σύμφωνα με νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Νιούκασλ.

Ο τρόπος που περπατάμε αποτελεί πρώιμη ένδειξη του Πάρκινσον

Πιθανές αλλαγές στη βάδιση θα θεωρούνται από τους ειδικούς κριτήριο προκειμένου να προκύψει η τελική διάγνωση για τη νευροεκφυλιστική νόσο.

Η μελέτη καταδεικνύει ότι η σχέση μεταξύ βάδισης και νοητικής λειτουργίας είναι άμεση και καθοριστική.

Περισσότεροι από 120 ασθενείς με Πάρκινσον συμμετείχαν στη σχετική δοκιμή. Τους ζητήθηκε να περπατήσουν για δύο λεπτά εντός του εργαστηρίου και στη συνέχεια οι ερευνητές ανέλυσαν το μοτίβο βαδίσματός τους.

Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Λιν Ρότσεστερ δηλώνει πως «η σχέση μεταξύ βάδισης και νοητικής λειτουργίας δεν είχε διαπιστωθεί ποτέ ξανά στο παρελθόν σε τόσο πρώιμο στάδιο και μάλιστα σε μεγάλο αριθμό ασθενών».

«Ανεπαίσθητες αλλαγές στο μοτίβο βάδισης, όπως η επιβράδυνση του βηματισμού και η ταλάντευση αποτελούν ένδειξη για τη νοητική λειτουργία του ατόμου πριν ακόμη διαπιστωθούν οι σχετικές μεταβολές από τα γνωστικά τεστ.»

«Εάν το κριτήριο αυτό χρησιμοποιηθεί για τον προληπτικό έλεγχο ομάδων υψηλού κινδύνου, θα εντοπίζεται έγκαιρα η νόσος και κατ' επέκταση θα χορηγείται η κατάλληλη θεραπεία.»

Η έγκαιρη διάγνωση του Πάρκινσον, όπως και κάθε άλλης ασθένειας, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την πορεία της υγείας του ασθενούς.

Διαβάστε επίσης:

Τα πρώιμα σημάδια που φανερώνουν το Πάρκινσον
Δείτε πόσα βήματα την ημέρα την οστεοαρθρίτιδα κάνουν πέρα
Η ημικρανία συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο Πάρκινσον