ΥΓΕΙΑ

Αντισυλληπτικά: 7 μύθοι καταρρίπτονται

Τα αντισυλληπτικά χάπια αποτελούν μία από τις πιο επαναστατικές ανακαλύψεις του περασμένου αιώνα.

Αντισυλληπτικά: 7 μύθοι καταρρίπτονται

Πέραν του ότι αποτελούν την πιο ασφαλή και αποτελεσματική μέθοδο αντισύλληψης, έδωσαν στα ζευγάρια και ειδικότερα στις γυναίκες τη δυνατότητα να επιλέξουν πότε θα τεκνοποιήσουν.

Πολλές γυναίκες ωστόσο, αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη και δυσπιστία τα αντισυλληπτικά, θεωρώντας ότι μπορεί να είναι βλαπτικά για την υγεία τους, να προκαλέσουν αύξηση του σωματικού βάρους ή προβλήματα όταν θα αποφασίσουν να κάνουν παιδιά.

Τι ισχύει

Τα αντισυλληπτικά δεν προκαλούν καρκίνο

Αποτελεί έναν από τους πλέον διαδεδομένους μύθους. Ισχύει όμως το ακριβώς αντίθετο, καθώς οι σύγχρονες μελέτες έχουν δείξει ότι τα οφέλη από τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών είναι πολλαπλάσια σε σχέση με τους κινδύνους. Ειδικά για τον καρκίνο του ενδομητρίου και των ωοθηκών, έχει παρατηρηθεί ότι τα περιστατικά είναι σπανιότερα σε γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά σε σχέση με αυτές που δεν παίρνουν. Επίσης η λήψη του χαπιού δεν σχετίζεται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, που οφείλεται στη μετάδοση ιών με τη σεξουαλική επαφή και προλαμβάνεται με τη χρήση προφυλακτικού.

Δεν προκαλούν στειρότητα και προβλήματα γονιμότητας

Τα χάπια δεν επηρεάζουν κατά κανένα τρόπο τη γονιμότητα της γυναίκας, δεν δημιουργούν πρόβλημα σε μελλοντική εγκυμοσύνη και δεν προκαλούν ανωμαλίες στον κύκλο της. Η γυναίκα που επιθυμεί να μείνει έγκυος, δεν χρειάζεται να περιμένει κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αφού σταματήσει τα χάπια, για να συλλάβει. Εάν ωστόσο μείνει έγκυος, παρά το γεγονός ότι παίρνει χάπια, επιβάλλεται να διακόψει αμέσως τη λήψη τους.
Ο λόγος που ορισμένοι γιατροί συστήνουν τρίμηνη αποχή από το χάπι πριν τη σύλληψη είναι μόνο για να επανέλθει ο φυσιολογικός κύκλος.

Δεν προκαλούν αύξηση βάρους

Τα νέα αντισυλληπτικά δισκία δεν έχουν θερμίδες και η περιεκτικότητά τους σε οιστρογόνα είναι χαμηλή, γι' αυτό και δεν προσθέτουν μόνιμα κιλά. H όποια αλλαγή στο βάρος παρατηρείται τους πρώτους μήνες της λήψης τους και οφείλεται στην αυξημένη κατακράτηση νερού ή στη μεγαλύτερη όρεξη, αλλά και στο γεγονός ότι πολλές γυναίκες ξεκινούν το χάπι την περίοδο που συμπίπτει με γενικότερες αλλαγές στο σώμα τους, άρα και στο βάρος τους. H περίπτωση να επηρεαστεί ο μεταβολισμός είναι εξαιρετικά σπάνια και αντιμετωπίζεται με την αλλαγή χαπιού.

Αντισυλληπτικά και κατάθλιψη

Σπάνιες είναι οι περιπτώσεις που τα αντισυλληπτικά ενοχοποιούνται για κατάθλιψη. Ακόμη και σε αυτές όμως, η κατάθλιψη πρέπει να προϋπάρχει. Οι πάσχουσες από κατάθλιψη που ακολουθούν θεραπεία για την αντιμετώπισή της, εάν νιώσουν ότι τα χάπια τις επηρεάζουν ψυχολογικά, πρέπει να συμβουλευτούν το θεράποντα ιατρό τους πριν πάρουν οποιοδήποτε χάπι.

Αντισυλληπτικά και αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ δεν επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των αντισυλληπτικών. Η αποφυγή της χρόνιας χρήσης των χαπιών σε συνδυασμό με το αλκοόλ συστήνεται γιατί τα χάπια μεταβολίζονται στο συκώτι, το όργανο δηλαδή που επηρεάζεται άμεσα από το αλκοόλ. Επομένως, αλκοόλ και χάπι μπορούν να συνδυαστούν, αλλά με μέτρο.

Αντισυλληπτικά και εφηβεία

Αποτελεί μύθο ότι τα αντισυλληπτικά αναστέλλουν την ανάπτυξη των κοριτσιών, καθώς τα σύγχρονα χάπια περιέχουν μικρές ποσότητες οιστρογόνων, που δεν μπορούν να επηρεάσουν το νεανικό οργανισμό. Παράλληλα, αν δεν υπήρχαν τα χάπια, τα ποσοστά εγκυμοσύνης στις ηλικίες 13-19 ετών θα ήταν πολύ μεγαλύτερα.

Άλλα οφέλη

Εκτός από την αντισύλληψη, τα χάπια χρησιμοποιούνται συχνά και για άλλους ιατρικούς λόγους, όπως η θεραπεία της ακμής, η αντιμετώπιση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας, αλλά και της αναιμίας, καθώς και η αντιμετώπιση της αμηνόρροιας και της δυσμηνόρροιας.

Διαβάστε επίσης:

Οι πιο παράδοξες μέθοδοι αντισύλληψης στην Ιστορία (βίντεο)

Τα λάθη που κάνετε σίγουρα στην χρήση του προφυλακτικού