ΥΓΕΙΑ

Όσα θέλεις να μάθεις για το mini χάπι αντισύλληψης

Το αντισυλληπτικό αυτό χάπι που πρέπει να παίρνεις κάθε μέρα –όπως τα άλλα– περιέχει μόνο μία ορμόνη.

Όσα θέλεις να μάθεις για το mini χάπι αντισύλληψης

Γράφει η Αναστασία Βατοπούλου, Γυναικολόγος - Μαιευτήρας

Είναι μία από τις πιο γνωστές μεθόδους αντισύλληψης παγκοσμίως και έχει αποδείξει, από το 1973 που κυκλοφόρησε, την ασφαλή και επιτυχημένη χρήση του.

Η μεγάλη διαφορά που έχει το mini χάπι αντισύλληψης από τα άλλα χάπια αντισύλληψης είναι ότι περιέχει μόνο μία ορμόνη, ενώ όλα τα άλλα περιέχουν δύο. Γι’ αυτό και ονομάζεται διεθνώς mini pill ή και χάπι προγεσταγόνο, αφού περιέχει μόνο αυτή την ορμόνη και δεν περιέχει καθόλου οιστρογόνο. Αποτελεί την καλύτερη ορμονική επιλογή αντισύλληψης για γυναίκες με πονοκεφάλους ή αυξημένο βάρος ή τις καπνίστριες.

Μπορεί να δοθεί σε γυναίκες άνω των 35 ετών και μπορούν να το παίρνουν από την περίοδο του θηλασμού ακόμη και μετά τον τοκετό.

antisullipsi

Είναι ιδανικό για την αντιμετώπιση προεμμηνορυσιακών συμπτωμάτων, καθώς και δυσμηνόρροιας.

Στη χώρα μας το ποσοστό χρήσης ορμονικής αντισύλληψης παραμένει ιδιαίτερα χαμηλό λόγω του φόβου που επικρατεί γύρω από τις ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να προκαλέσει το οιστρογόνο που περιέχει και κυρίως λόγω της ελλιπούς ενημέρωσης γύρω από θέματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας.

Παγκοσμίως υπάρχουν περισσότεροι από 15 τρόποι αντισύλληψης, ενώ είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο το ότι ήρθε και κάτι νέο στην Ελλάδα μετά από τόσα χρόνια.

Το σημαντικότερο όλων είναι οι γυναίκες να ενημερώνονται από τον γιατρό τους για τις διάφορες επιλογές αντισύλληψης που έχουν, προκειμένου να επιλέξουν αυτή που τους ταιριάζει καλύτερα με σκοπό να μην έχουν προβλήματα στη σεξουαλική τους ζωή και να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους.

Αναστασία Βατοπούλου
Γυναικολόγος -Μαιευτήρας
Ειδικευμένη στηνΠαιδική & Εφηβική Γυναικολογία
www.vfhc.gr

Δείτε εδώ ολόκληρο το αφιέρωμα του Onmed για την Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης 2019

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ