ΥΓΕΙΑ

Κολπική μαρμαρυγή: Παράγοντας κινδύνου για το «αθόρυβο» εγκεφαλικό

Ο ακανόνιστος καρδιακός παλμός μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές για την υγεία, όπως η σιωπηλή εγκεφαλική έμφραξη (SCI – αθόρυβο εγκεφαλικό).

Κολπική μαρμαρυγή: Παράγοντας κινδύνου για το «αθόρυβο» εγκεφαλικό

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Annals of Internal Medicine, το επίσημο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Ιατρών, η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί παράγοντα κινδύνου για διάφορες μορφές εγκεφαλικού, συμπεριλαμβανομένου του «αθόρυβου» εγκεφαλικού.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η συνηθέστερη μορφή αρρυθμίας στους ηλικιωμένους και εκδηλώνεται όταν οι δύο ανώτεροι θάλαμοι της καρδιάς (κόλποι) συστέλλονται ταχύτατα λόγω των ακανόνιστων ηλεκτρικών σημάτων που αποστέλλονται σε αυτούς. Κατά συνέπεια, δεν παροχετεύεται αρκετό αίμα στους δύο κατώτερους θαλάμους της καρδιάς (κοιλίες).

Παλαιότερες έρευνες έχουν καταδείξει ότι τα άτομα που πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή αντιμετωπίζουν τετραπλάσιο ή και πενταπλάσιο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο. Παράλληλα, για αυτούς τους ασθενείς οι επιπλοκές έπειτα από το εγκεφαλικό είναι σοβαρότερες.

Στο πλαίσιο της νέας επισκόπησης, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα εννέα παλαιότερων μελετών, οι οποίες αφορούσαν σε 5.317 άτομα συνολικά. Σε τέσσερις από αυτές είχε χρησιμοποιηθεί η υπολογιστική τομογραφία (CT) για την εξέταση της επακόλουθης βλάβης από την εγκεφαλική έμφραξη, ενώ στις υπόλοιπες πέντε μελέτες χρησιμοποιήθηκε η μαγνητική τομογραφία (MRI).