ΥΓΕΙΑ

Πόνοι στη μέση; Ασφαλείς τρόποι για άμεση ανακούφιση

Η καθιστική ζωή έχει ως αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι άνθρωποι να υποφέρουν από πόνους στη μέση, τη λεγόμενη οσφυαλγία.

Πόνοι στη μέση; Ασφαλείς τρόποι για άμεση ανακούφιση

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο πόνος εξαφανίζεται σε σύντομο χρονικό διάστημα χωρίς ειδική θεραπεία. Είναι χρήσιμο ωστόσο να γνωρίζετε κάποια βασικά βήματα που αν τα ακολουθήσετε θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τους πόνους.

Ξεκούραση και αποβολή του άγχους

Το άγχος και το στρες είναι βασικοί παράγοντες εκδήλωσης μυϊκών σπασμών που προκαλούν πόνο στη μέση. Προσπαθήστε να χαλαρώσετε και να μείνετε τουλάχιστον μία μέρα στο κρεβάτι. Στην υποχώρηση του πόνου, σημαντικό ρόλο παίζουν επίσης ο καλός ύπνος και η ενυδάτωση του οργανισμού.

Ήπια σωματική δραστηριότητα

Αποφύγετε να σηκώσετε βαριά αντικείμενα και μην πιέζετε το σώμα σας να κάνει κινήσεις που θα επιτείνουν το πόνο. Καθίστε ή κοιμηθείτε στην στάση που σας βολεύει. Μία ανακουφιστική στάση είναι ανάσκελα με μαξιλάρια κάτω από τα πόδια ώστε οι γοφοί και τα γόνατα να έχουν κλίση 80-90 μοιρών.
Ένας περίπατος θα σας ανακουφίσει και θα βοηθήσει το σώμα να ισιώσει.

Αντιφλεγμονώδη και ζεστά επιθέματα

Τα αντιφλεγμονώδη θα σας βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό. Τα φάρμακα με ιβουπροφαίνη, ναπροξένη ή ακεταμινοφαίνη προσφέρουν ανακούφιση από τους πόνους. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε επιθέματα. Δεν υπάρχει ωστόσο ιατρική απάντηση για το αν είναι καλύτερο το ζεστό από το κρύο, καθώς αυτό εξαρτάται από τον ασθενή.

Ασκήσεις

Ξαπλώνετε στο πάτωμα με τις γάμπες να εφάπτονται σε μία καρέκλα ή κάποια άλλη οριζόντια επιφάνεια, τους γοφούς σε ορθή γωνία με το υπόλοιπο σώμα και τα γόνατα χαλαρά ώστε να μην καταβάλετε μυϊκή προσπάθεια. Στόχος είναι να ξεκουράσετε τελείως τους μυς της σπονδυλικής στήλης και τα ισχία. Με την πλάτη να ακουμπά στο πάτωμα, τους γοφούς σχεδόν κάθετα και τις γάμπες οριζόντια, οι μυς της πλάτης θα χαλαρώσουν. Φροντίστε η επίπεδη επιφάνεια που ακουμπούν οι γάμπες σας να είναι στο σωστό ύψος. Ανάλογα με το ύψος σας, «ψηλώστε», αν χρειάζεται, την καρέκλα με μερικά επίπεδα μαξιλάρια. Μόλις βολευτείτε και χαλαρώσετε, μείνετε σε αυτή τη θέση για 15 λεπτά. Αν σας ανακουφίσει την πρώτη φορά που θα το δοκιμάστε, συνεχίστε να το κάνετε 3 φορές την ημέρα.
Μία άλλη στάση είναι το «κρέμασμα της κοιλιάς». Πέστε στα τέσσερα, ισιώστε τους αγκώνες και φροντίστε οι ώμοι σας να βρίσκονται στην ίδια ευθεία με τους καρπούς σας. «Ρίξτε» το κεφάλι σας προς τα κάτω και απλώς αφήστε την κοιλιά σας να κρέμεται χαλαρά. Μείνετε έτσι για πέντε λεπτά. Η συγκεκριμένη στάση είναι καλή για να σταματήσει τις επώδυνες συστολές και τους σπασμούς στους μυς της σπονδυλικής στήλης.

Ιατρική βοήθεια
Αν ο πόνος είναι ανυπόφορος, πρέπει να δείτε ορθοπεδικό, ο οποίος θα σας δώσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Διαβάστε επίσης:

Αυχενικό σύνδρομο: Πότε πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια

Κάψιμο κατά την ούρηση: Με ποια προβλήματα υγείας συνδέεται