ΥΓΕΙΑ

Πώς μπορείτε να μειώσετε εύκολα τη χοληστερόλη

Η χοληστερόλη είναι μια λιπαρή ουσία που υπάρχει στο αίμα και η οποία απαιτείται για την οικοδόμηση υγιών κυττάρων και τη διατήρηση των κυτταρικών μεμβρανών.

Πώς μπορείτε να μειώσετε εύκολα τη χοληστερόλη

Παράγεται φυσικά από το ανθρώπινο σώμα, αλλά μπορεί να ληφθεί και μέσω της διατροφής. Βοηθά επίσης στην μετατροπή του ηλιακού φωτός σε βιταμίνη D.

Ωστόσο, αν κάποιο άτομο έχει υψηλή χοληστερόλη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η υψηλή χοληστερόλη αυξάνει τον κίνδυνο της στεφανιαίας νόσου που προκαλεί καρδιακή προσβολή.

Η διατροφή, η άσκηση και το σωματικό βάρος είναι οι τρεις κύριοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης. Αρχίζει να αυξάνεται μετά την ηλικία των 20 ετών.

Δείτε με ποιους τρόπους μπορείτε να ρίξετε εύκολα τη χοληστερόλη ή να την περιορίσετε:

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε υγιή μονοακόρεστα λιπαρά, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Τα φιστίκια, τα καρύδια, τα φουντούκια, τα αμύγδαλα και άλλοι ξηροί καρποί μειώνουν τη χοληστερόλη του αίματος. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση 1/4 κούπας αμύγδαλα την ημέρα μπορεί να μειώσει την LDL χοληστερόλη κατά 4,4%. Τα καρύδια περιέχουν υψηλά επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων και μπορούν σε ελεγχόμενη ποσότητα να μειώσουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης κατά 16%.

Πλιγούρι βρώμης

Η βρώμη είναι γεμάτη με διαλυτές φυτικές ίνες και περιέχει β-γλυκάνες που βοηθούν στη μείωση της απορρόφησης της χοληστερόλης, την οποία διατηρούν σε χαμηλότερα επίπεδα. Μπορείτε να μειώσετε την LDL (κακή χοληστερόλη) από 12-24%, αν καταναλώνετε δύο φλιτζάνια πλιγούρι βρώμης τακτικά.

Χυμός πορτοκαλιού

Ο χυμός από πορτοκάλι είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης C, φλαβονοειδών και φυλλικού οξέος. Η κατανάλωση 3 ποτηριών φρέσκου χυμού από πορτοκάλι τακτικά μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Κόλιανδρος

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο κόλιανδρος μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Οι σπόροι του κόλιανδρου έχουν υπογλυκαιμική δράση, που είναι επίσης ευεργετική για τους διαβητικούς ασθενείς. Σε ένα φλιτζάνι νερό προσθέστε δύο κουταλάκια του γλυκού σκόνη σπόρων κόλιανδρου. Βράστε το διάλυμα αυτό για λίγα δευτερόλεπτα και, στη συνέχεια, σουρώστε το. Προσθέστε λίγο γάλα, ζάχαρη και κάρδαμο για τη γεύση. Πίνετε δύο φορές την ημέρα.

Καφέ ρύζι

Το καφέ ρύζι Είναι πλούσιο σε πολλά μέταλλα, φυτικές ίνες και βιταμίνες. Αν θέλετε να μειώσετε τα επίπεδα της χοληστερόλης σας, αντικαταστήστε το λευκό ρύζι με καφέ ή μαύρο ρύζι, καθώς ο καρπός του περιέχει υψηλά κορεσμένο έλαιο, το οποίο παίζει ζωτικό ρόλο στην εξισορρόπηση των επιπέδων της χοληστερόλης. Ένα φλιτζάνι καφέ ρύζι παρέχει 11% ίνες.

Διαβάστε επίσης:

Δυσκοιλιότητα: Άμεση αντιμετώπιση με βότανα και γιατροσόφια

Οι τροφές που καθυστερούν τα γκρίζα μαλλιά

Οι top-10 τροφές για την πρόληψη των φραγμένων αρτηριών

Τα βότανα που κάνουν καλό στην καρδιά