ΥΓΕΙΑ

Μπορούμε να αντιστρέψουμε τις βλάβες από το Αλτσχάιμερ

Οι επιστήμονες δίνουν ελπίδα για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της νευροεκφυλιστικής νόσου.

Μπορούμε να αντιστρέψουμε τις βλάβες από το Αλτσχάιμερ

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει θεραπεία για το Αλτσχάιμερ, τη συνηθέστερη μορφή άνοιας. Ωστόσο, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο UCLA της Καλιφόρνια δηλώνουν αισιόδοξοι, καθώς διαπίστωσαν ότι οι βλάβες που παρατηρούνται στον εγκέφαλο μετά την εκδήλωση της νόσου ίσως είναι δυνατό να αποκατασταθούν σε μεγάλο βαθμό.

Εννέα στους δέκα ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη παρουσίασαν βελτίωση και τα συμπτώματα της νόσου υποχώρησαν σημαντικά έπειτα από την ολοκλήρωση ενός εντατικού προγράμματος που περιελάμβανε σωστή διαχείριση των επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα, συμπληρώματα εικοσιδυαεξαενοϊκού οξέος (DHA) προς αποκατάσταση των εγκεφαλικών συνάψεων, βελτίωση των δεικτών λειτουργίας του γαστρεντερικού και στρατηγική διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης-ινσουλίνης στο αίμα. Οι συμμετέχοντες έπασχαν από άνοια σε διαφορετικά στάδια και η ηλικία τους κυμαινόταν από 55 έως 75 έτη.

Έπειτα από μερικούς μήνες, οι περισσότεροι ασθενείς παρατήρησαν σημαντική βελτίωση των γνωστικών τους ικανοτήτων ή απόλυτη αποκατάσταση στην πρότερή τους κατάσταση. Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του CNN, μόνο μία εκ των ασθενών, μια 60χρονη που βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο άνοιας όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα, συνέχισε να παρουσιάζει νοητική κατάπτωση.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Aging και υποδεικνύουν ότι η αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου που συμβάλλουν στην εκδήλωση του Αλτσχάιμερ εν γένει –και όχι μεμονωμένα– είναι δυνατό να αντιστρέψει τις βλάβες, ειδικότερα στα πρώτα στάδια της νόσου.

Έχουν αναγνωριστεί περίπου 36 πιθανοί παράγοντες κινδύνου, όπως ελλείψεις θρεπτικών συστατικών, ανισορροπίες στον οργανισμό και πηγές φλεγμονής στο σώμα.

Καθένας από αυτούς τους παράγοντες αποτελεί «ένα μικρό κομμάτι του παζλ» που συμπληρώνει τη νόσο Αλτσχάιμερ, δηλώνει ο ερευνητής Dale Bredesen, διευθυντής του ερευνητικού κέντρου Mary S. Easton του UCLA.

Διαβάστε επίσης:

Πόσο καφέ να πίνετε για να μην πάθετε άνοια!
Νέο τεστ προβλέπει το Αλτσχάιμερ 10 χρόνια πριν εκδηλωθεί
Ο ξηρός καρπός που «βάζει φρένο» στο Αλτσχάιμερ