ΥΓΕΙΑ

Συριγμός στην αναπνοή: Ποια προβλήματα δείχνει

Ακούτε την αναπνοή σας να «σφυρίζει»; Ίσως αυτός ο χαρακτηριστικός ήχος αποτελεί προειδοποίηση για κάποιο αναπνευστικό πρόβλημα.

Συριγμός στην αναπνοή: Ποια προβλήματα δείχνει

O συριστικός ήχος είναι το αποτέλεσμα της βεβιασμένης διέλευσης αέρα μέσω των διογκωμένων και μερικώς αποφραγμένων αεραγωγών στους πνεύμονες, η οποία προκαλεί συριγμούς διαφόρων ειδών και εντάσεων.

Το σύµπτωµα αυτό προκαλείται από απόφραξη σε κάποιο σηµείο της αναπνευστικής οδού, το οποίο συνήθως βρίσκεται σχετικά ψηλά.

Ανάλογα µε την αιτία του, ο συριγµός µπορεί να είναι είτε µόνιµος είτε να εµφανίζεται παροδικά.

Τι μπορεί να προκαλεί τον συριγµό

- Άσθµα

- Χρόνια Αποφρακτική Πνευµονοπάθεια (ΧΑΠ)

- Βαρύ κρυολόγηµα

- Χρόνια ή οξεία βρογχίτιδα

- Ξένο σώµα στην αναπνευστική οδό

Σπανιότερα ο συρισμός µπορεί να οφείλεται:

- Σε αναφυλακτική αντίδραση που προκαλεί οίδηµα. Σε αυτή την περίπτωση συνυπάρχουν έντονα συµπτώµατα, όπως κνησµός, ταχυπαλµία, ερυθρότητα, κνίδωση, ρινική καταρροή, βήχας, δύσπνοια, ναυτία, ζάλη, λιποθυµία κ.ά.

- Σε δυσκινησία των φωνητικών χορδών (σφίγγουν οι χορδές και ο αέρας βγαίνει µε δυσκολία), η οποία συνήθως έχει ψυχογενή αίτια

- Στην ύπαρξη όγκου στην τραχεία ή σε κάποιον κεντρικό αεραγωγό. Σε αυτή την περίπτωση συνυπάρχουν έντονος και επίµονος βήχας, απώλεια βάρους, θωρακικός πόνος, δύσπνοια, αιµόπτυση κ.ά.

Η συρίττουσα αναπνοή αναγνωρίζεται εύκολα, αλλά μπορεί να μην παρουσιαστεί όταν το άσθμα είναι σοβαρό. Κι αυτό, γιατί ο αέρας που εξέρχεται μέσω των αεραγωγών δεν είναι αρκετός για να παράγει τον ήχο.

Ποιες είναι οι κατάλληλες εξετάσεις

Αν παρουσιάζετε συριγμό επισκεφθείτε έναν πνευμονολόγο, ο οποίος σας θα καθοδηγήσει για τις κατάλληλες εξετάσεις.

Συνήθως αυτές περιλαμβάνουν ακρόαση, λήψη ιατρικού ιστορικού, σπειροµέτρηση (η οποία δείχνει κατά πόσο το πρόβληµα επηρεάζει την αναπνευστική λειτουργία αλλά και σε ποιο σηµείο περίπου βρίσκεται η στένωση), ακτινογραφία και, σε κάποιες περιπτώσεις, αξονική τοµογραφία.

Διαβάστε επίσης:

Προσοχή! Τα "ένοχα" σημάδια ότι τα πνευμόνια σας γεμίζουν με υγρό