ΥΓΕΙΑ

Σύνδρομο Γραίας Καρδιάς: Τι είναι και ποια είναι τα συμπτώματα

Καθώς έκανε περίπατο στη μαγευτική Πέτρα της Ιορδανίας, η Sadhana Press περίμενε πως θα συγκλονιστεί από τη λαξευμένη στο βράχο πόλη. Όμως το μόνο που σκεφτόταν ήταν η τρομερή δύσπνοια που την ταλαιπωρούσε.

Σύνδρομο Γραίας Καρδιάς: Τι είναι και ποια είναι τα συμπτώματα

Δεν ήταν η πρώτη φορά που η 61χρονη από το Χάροου του Λονδίνου ένιωσε ότι τα πνευμόνια της δεν λαμβάνουν αρκετό αέρα.

Τους τελευταίους μήνες αντιμετώπιζε όλο και συχνότερα κρίσεις δύσπνοιας, ιδιαίτερα εν ώρα εργασίας, καθώς η δουλειά της ως υπεύθυνη εστιατορίου απαιτεί να βρίσκεται διαρκώς σε κίνηση.

Αρχικά, πίστεψε ότι ευθύνεται το υπερβολικό βάρος της για το αναπνευστικό πρόβλημα, όμως κατά τη διάρκεια του ταξιδιού που έκανε στην Ιορδανία τον περασμένο Μάρτιο συνειδητοποίησε ότι μάλλον το ζήτημα είναι πιο σοβαρό.

Όταν επέστρεψε στο Λονδίνο, ο γιατρός της συνέστησε να κάνει ηχωκαρδιογραφία (ECG), στην οποία χρησιμοποιείται υπέρηχος προς εξέταση της δομής της καρδιάς, αλλά και αγγειογράφημα, μια ακτινολογική εξέταση των αρτηριών.

Με βάση τις δύο εξετάσεις, προέκυψε διάγνωση για καρδιακή ανεπάρκεια, πάθηση στην οποία οι μύες της καρδιάς φθείρονται και αποδυναμώνονται, με αποτέλεσμα να μην διοχετεύεται σωστά το αίμα στο υπόλοιπο σώμα.

Τυπικά συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας είναι η δύσπνοια, η κόπωση και το οίδημα στους αστραγάλους και τα πέλματα (συσσωρεύεται υγρό στα άκρα επειδή η καρδιά δεν είναι σε θέση να το διοχετεύσει στο υπόλοιπο σώμα).

Ωστόσο, η Sadhana πάσχει από ένα νέο τύπο καρδιακής ανεπάρκειας που πλήττει κυρίως γυναίκες και έχει λάβει το προσωνύμιο Σύνδρομο Γραίας Καρδιάς (Old Lady Heart syndrome). Οι διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές για το συγκεκριμένο σύνδρομο είναι περιορισμένες.

Στο Σύνδρομο Γραίας Καρδιάς, η καρδιά δεν διογκώνεται, όπως συμβαίνει συνήθως σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, αλλά γίνεται άκαμπτη και συρρικνώνεται.

Όταν η καρδιά είναι υγιής, με κάθε παλμό οι δύο κοιλίες της συστέλλονται ρυθμικά, διευκολύνοντας την κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα. Μεταξύ δύο παλμών, οι κοιλίες κάνουν μια μικρή παύση ώστε να γεμίσουν και πάλι με αίμα.

Στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, οι καρδιακοί μύες γίνονται πιο πυκνοί, ώστε να έχουν περισσότερη δύναμη να μετακινήσουν το αίμα. Θεωρητικά, αυτή η μεταβολή συμβαίνει για να διευκολυνθεί η καρδιακή λειτουργία, όμως επί της ουσίας η καρδιά μεγαλώνει σε μέγεθος κι έτσι γίνεται λιγότερο αποδοτική.

Όπως εξηγεί ο Δρ Alex Lyon, καρδιολόγος στο νοσοκομείο Royal Brompton του Λονδίνου, η καρδιακή ανεπάρκεια δεν έχει πάντοτε σαν αποτέλεσμα τη διόγκωση της καρδιάς. Σε μερικές περιπτώσεις, η καρδιά παραμένει στο φυσιολογικό της μέγεθος ή συρρικνώνεται.

Στην περίπτωση αυτή, οι κοιλίες γίνονται άκαμπτες κι έτσι δεν χαλαρώνουν μεταξύ δύο καρδιακών παλμών. Κατ' επέκταση, αδυνατούν να γεμίσουν επαρκώς με αίμα και διοχετεύεται λιγότερο αίμα στο υπόλοιπο σώμα.

Η ακριβής αιτία αυτής της ακαμψίας παραμένει άγνωστη, οι γιατροί θεωρούν όμως ότι οφείλεται στον ουλώδη ιστό που σχηματίζεται μεταξύ των κυττάρων των μυών της καρδιάς, λόγω επακόλουθης βλάβης από την υψηλή αρτηριακή πίεση, το διαβήτη ή την παχυσαρκία.

Επειδή η πάθηση πλήττει συχνότερα τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, της δόθηκε το προσωνύμιο Σύνδρομο Γραίας Καρδιάς.

Οι γιατροί δεν έχουν κατανοήσει πλήρως γιατί το σύνδρομο εμφανίζεται συχνότερα στο γυναικείο πληθυσμό, εικάζουν όμως ότι η εμμηνόπαυση παίζει σημαντικό ρόλο, λόγω της πτώσης που παρατηρείται στα επίπεδα των οιστρογόνων. Τα οιστρογόνα είναι ορμόνες που, μεταξύ άλλων, συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς.

Διαβάστε επίσης:

Καρδιακή ανεπάρκεια: Δείτε ποια είναι τα ένοχα συμπτώματα
Δείτε πώς ακριβώς λειτουργεί η καρδιά (βίντεο)
Τα σημάδια δυσλειτουργίας των βαλβίδων της καρδιάς