ΥΓΕΙΑ

Η παχυσαρκία δεν θεραπεύεται μόνο με δίαιτα και γυμναστική

Η παχυσαρκία δεν είναι δυνατό να αντιμετωπισθεί απλώς με συμβουλές για λιγότερο φαγητό και περισσότερο ύπνο.

Η παχυσαρκία δεν θεραπεύεται μόνο με δίαιτα και γυμναστική

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Κρίστοφερ Όχνερ της Ιατρικής Σχολής Icahn του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη, η παχυσαρκία ουσιαστικά είναι μια χρόνια πάθηση με βιολογικές κυρίως αιτίες, οι οποίες δεν μπορούν να θεραπευθούν απλώς με δίαιτα και γυμναστική.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι αν και αρκετοί παχύσαρκοι άνθρωποι καταφέρνουν να χάσουν κιλά μέσα σε λίγους μήνες, οι περισσότεροι (το 80% έως 95%) τελικά ξαναπαίρνουν το χαμένο βάρος τους.

Αυτή η περιορισμένη επιτυχία στην απώλεια βάρους οφείλεται στο ότι συγκεκριμένοι βιολογικοί -και γενετικοί- μηχανισμοί «σπρώχνουν» κάποιο άνθρωπο να καταναλώσει αυξημένες θερμίδες και να συσσωρεύσει λίπος στο σώμα του.

Έτσι, σύμφωνα με τον Κρίστοφερ Όχνερ, στην πραγματικότητα λίγοι άνθρωποι κατορθώνουν να ξεφύγουν από την παχυσαρκία τους σε βάθος χρόνου, καθώς είναι βιολογικά πολύ διαφορετικοί από τους συνομηλίκους τους, που δεν έχουν ίδια βιολογική - γενετική προδιάθεση για παχυσαρκία. Από την άλλη, η δίαιτα και η άσκηση βοηθάνε όντως αρκετούς ανθρώπους να αδυνατίσουν.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό "Lancet Diabetes & Endocrinology".

Διαβάστε επίσης:

Απίστευτο, στην Ελλάδα της Μεσογειακής Διατροφής, το 63% των πολιτών έχει κεντρική παχυσαρκία

Παχυσαρκία: Πράσινο φως από την αμερικανική κυβέρνηση σε ηλεκτρονικό εμφύτευμα

Ο ξηρός καρπός που εξαφανίζει το λίπος στην κοιλιά