ΥΓΕΙΑ

Γιατί η ουρική αρθρίτιδα μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης Αλτσχάιμερ

Μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν Αλτσχάιμερ διατρέχουν όσοι πάσχουν από ουρική αρθρίτιδα, σύμφωνα με τα απρόσμενα ευρήματα μιας νέας μελέτης.

Γιατί η ουρική αρθρίτιδα μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης Αλτσχάιμερ

Η ουρική αρθρίτιδα, γνωστή και ως ποδάγρα, προκαλείται από τα αυξημένα επίπεδα στο αίμα ενός υποπροϊόντος του μεταβολισμού που λέγεται ουρικό οξύ.

Τα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα δημιουργούν κρυστάλλους που «παγιδεύονται» στις αρθρώσεις ή στους μαλακούς ιστούς, προκαλώντας έντονο πόνο.

Προγενέστερες μελέτες είχαν δείξει ότι ίσως το ουρικό οξύ παίζει ρόλο στην επιβράδυνση ασθενειών του εγκεφάλου όπως η νόσος του Πάρκινσον, αλλά η νέα μελέτη δείχνει ότι μπορεί να επηρεάζει και τον κίνδυνο εκδηλώσεως άνοιας.

Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Annals of Rheumatic Disease», επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης συνέκριναν το ιατρικό ιστορικό 59.204 ανδρών και γυναικών από τη Βρετανία που έπασχαν από ποδάγρα με εκείνο 238.805 υγιών συνομηλίκων τους.

Όπως διαπίστωσαν, όσοι είχαν ιστορικό ποδάγρας είχαν κατά 24% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν νόσο Αλτσχάιμερ - ένα εύρημα που ίσχυε ακόμα και όταν λάμβαναν υπ' όψιν και τους άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο αυτό, όπως το φύλο, η ηλικία και ο τρόπος ζωής.

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι το ουρικό οξύ ασκεί αντιοξειδωτική δράση που προστατεύει τα κύτταρα του εγκεφάλου από την εκφύλιση.

Το ουρικό οξύ παράγεται όταν ο οργανισμός μεταβολίζει τις πουρίνες – ομάδα συστατικών που υπάρχουν σε πολλά τρόφιμα, ιδίως στα κρέατα, τις αντσούγιες, τις ρέγκες, τα σπαράγγια και τα μανιτάρια.

Άλλες διαιτητικές πηγές του είναι η υπερκατανάλωση αλκοόλ και πιθανώς τα αναψυκτικά με φρουκτόζη.

Διαβάστε επίσης:

Από τα 20 ξεκινά στον εγκέφαλο το Αλτσχάιμερ

Το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον φαίνονται στο δέρμα

Βρέθηκε το «κλειδί» που σταματά το Αλτσχάιμερ στο αρχικό στάδιο