ΥΓΕΙΑ

Οι ιδανικές ασκήσεις για περισσότερη ευλυγισία στους ώμους

Συνήθως η γυμναστική μας εστιάζει σε σημεία-κλειδιά του σώματος που θέλουμε να βελτιώσουμε, όπως η κοιλιά και οι γλουτοί, δεν πρέπει όμως να παραμελούμε καίριες δομές που μας βοηθούν να διατηρούμε το σώμα μας σε σωστή στάση και να κινούμαστε με μεγαλύτερη άνεση.

Οι ιδανικές ασκήσεις για περισσότερη ευλυγισία στους ώμους

Οι ώμοι ελέγχουν την κίνηση ολόκληρου του επάνω μέρους του σώματός μας και επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την κινητικότητα από τη μέση και κάτω αλλά και το βάδισμα. Το σώμα μας είναι μια «μηχανή» που λειτουργεί χάρη στη συντονισμένη κίνηση επιμέρους δομών και συστημάτων. Έτσι, εάν οι αρθρώσεις των ώμων δεν κινούνται σωστά, επηρεάζεται η κίνηση και άλλων αρθρώσεων του σώματος.

Η καθιστική ζωή του σύγχρονου ανθρώπου, με την πολύωρη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών και τη συστηματική αποχή από τη σωματική άσκηση, έχει σαν αποτέλεσμα την κακή στάση σώματος και τη δυσλειτουργία των αρθρώσεων του ώμου.

Δείτε τέσσερις απλές ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε για να ανακτήσετε την ευλυγισία και τη λειτουργικότητα των ώμων.

Ξαπλώστε στο πάτωμα και τοποθετήστε τον κύλινδρο κάτω από τη μασκάλη, κρατώντας το ένα χέρι τεντωμένο ώστε το σώμα να παραμένει σε ευθεία. Με το άλλο χέρι, κρατάτε τον κύλινδρο και καθοδηγείτε την κίνησή του. Το ένα πόδι παραμένει τεντωμένο και το άλλο λυγίζει επάνω από το τεντωμένο πόδι, με το πέλμα να πατά σταθερά στο πάτωμα. Το λυγισμένο πόδι δίνει ώθηση ώστε να πραγματοποιηθεί η κίνηση.

Ξαπλώστε μπρούμυτα και τοποθετήστε ένα μπαλάκι περίπου 2,5 εκατοστά κάτω από το κλειδοκόκαλο. Κρατήστε τον αγκώνα λυγισμένο σε γωνία 90 μοιρών. Τεντώνετε και μαζεύετε το χέρι ώστε να μετακινείτε το μπαλάκι κατά 2,5 περίπου εκατοστά με κάθε κίνηση.

Πάρτε έναν ελαστικό ιμάντα και στηρίξτε τον κάπου ψηλά, σε σταθερό σημείο. Κρατήστε το άλλο άκρο του ιμάντα, με το χέρι να εκτείνεται ψηλά, επάνω από το κεφάλι. Τα πέλματα θα πρέπει να απέχουν λίγο περισσότερο από το άνοιγμα των γοφών. Κάντε ταλαντώσεις του ώμου, δίνοντας ώθηση από τη μέση.

Περάστε τη θηλιά του ιμάντα λίγο πάνω από τον αγκώνα. Το ένα πόδι θα πρέπει να ανοίγει προς τα εμπρός. Κρατώντας το σώμα σε ευθεία, λυγίζετε το γόνατο και αφήνετε τον ώμο να ταλαντευτεί προς τα πίσω.

Σχετικά άρθρα:

Οι ιδανικές ασκήσεις για στητά οπίσθια! (φωτογραφίες)
Αποκτήστε επίπεδη κοιλιά γρήγορα με 4 απλές ασκήσεις (video)
Πιο στητό στήθος με 6 απλές ασκήσεις