ΥΓΕΙΑ

Έρευνα: Αυξημένος ο κίνδυνος θρομβώσεων από την Θεραπεία Ορμονικής Υποκατάστασης

Οι γυναίκες που ακολουθούν Θεραπεία Ορμονικής Υποκατάστασης (ΘΟΥ) μετά την εμηνόπαυση διατρέχουν κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου λόγω αυξημένων θρομβώσεων στο αίμα, σύμφωνα με έρευνα από τον οργανισμό International Cohrane Group.

Έρευνα: Αυξημένος ο κίνδυνος θρομβώσεων από την Θεραπεία Ορμονικής Υποκατάστασης

Με την πάροδο των ετών, έχουν γίνει πολλές έρευνες για τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ΘΟΥ για τις γυναίκες. Η εφαρμογή της έχει συνδεθεί με αυξημένη πιθανότητα για καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών, καθώς επίσης και για τον σχηματισμό θρόμβων αίματος.

Αλλά ενώ υπάρχουν κίνδυνοι, οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μπορεί να είναι μια καλή και ασφαλής θεραπεία για να βοηθήσει πολλές γυναίκες στον έλεγχο των δυσάρεστων συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, όπως οι εξάψεις.

Η έρευνα από τον οργανισμό Cochrane εξέτασε μόνο τις περιπτώσεις γυναικών που ακοιλουθούν ΘΟΥ με τη λήψη χαπιών από το στόμα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν σε αυτή την περίπτωση ότι η ΘΟΥ μπορεί:

-Να μειώσει τον κίνδυνο μιας γυναίκας να αναπτύξει καρδιακές παθήσεις

-Να αυξήσει τον κίνδυνο της θρόμβωσης του αίματος όπως η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση

-Ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Αλλά τα ευρήματα δεν ήταν σαφή. Η επίδραση της ΘΟΥ φάνηκε να ποικίλει ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας, το πότε μπήκε στην εμμηνόπαυση και πόσο καιρό είχε ήδη ξεκινήσει την ΘΟΥ.

Για παράδειγμα, η θετική επίπτωση στην προστασία της καρδιάς αφορούσε μόνο τις νεαρότερες γυναίκες στη μελέτη (άτομα ηλικίας κάτω των 60), ή γυναίκες που είχαν αρχίσει την ΘΟΥ σχετικά σύντομα μετά την εμμηνόπαυση. Και σε απόλυτους αριθμούς, οι κίνδυνοι αυτοί ήταν μικροί.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ερευνητών, εάν 1.000 γυναίκες κάτω των 60 ετών ξεκινήσουν ΘΟΥ με αυξητική ορμόνη και την ακολουθήσουν για επτά χρόνια, μπορεί να καταγραφούν συνολικά 5 επιπλέον περιπτώσεις θρόμβωσης αίματος και άλλα 4 εγκεφαλικά επεισόδια, σε σύγκριση με 1.000 γυναίκες που δεν ακολουθούν ΘΟΥ.

Ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου και οι θρόμβοι αίματος αναγράφονται πάντα στις πληροφορίες κάθε προϊόντος ΘΟΥ τόσο για τις γυναίκες, όσο για τους γιατρούς που τις συνταγογραφούν.

Και οι ειδικοί συμβουλεύουν πάντα τις γυναίκες που ακολουθούν ΘΟΥ να κάνουν τακτικές εξετάσεις υγείας και επισημαίνουν την ανάγκη για επανεκτίμηση από τον γιατρό της πορείας της θεραπείας τουλάχιστον σε ετήσια βάση.

Διαβάστε επίσης:

Καθυστέρηση και αρνητικό τεστ: Δείτε τι μπορεί να σημαίνει

Aντισύλληψη: Πριν αποφασίσετε δείτε τα υπέρ και τα κατά της κάθε μεθόδου

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης συνδέεται με τον καρκίνο των ωοθηκών

Η ορμονοθεραπεία για την εμμηνόπαυση αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου