ΥΓΕΙΑ

Hyperemesis gravidarum: Η επιπλοκή της κύησης που ταλαιπωρεί την Κέιτ Μίντλετον

Μια σοβαρή επιπλοκή της κύησης που ταλαιπωρεί ορισμένες εγκύους είναι η λεγόμενη υπερέμεση της κύησης ή κακοήθεις έμετοι της κυήσεως (hyperemesis gravidarum).

Hyperemesis gravidarum: Η επιπλοκή της κύησης που ταλαιπωρεί την Κέιτ Μίντλετον

Η Κέιτ Μίντλετον έχει ταλαιπωρηθεί και στις δύο εγκυμοσύνες της από την επιπλοκή αυτή. Η προβολή του θέματος στα Μέσα με αφορμή τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Δούκισσα του Κέιμπριτζ έχει συμβάλει στην πληρέστερη ενημέρωση του κοινού για την επιπλοκή, ώστε περισσότερες γυναίκες να αναζητήσουν την απαραίτητη βοήθεια.

Πρόκειται για μια σοβαρή μορφή πρωινής ναυτίας που συνοδεύεται από συνεχείς κρίσεις εμετού, τρομερή αδυναμία και αφυδάτωση του οργανισμού.

Η υπερέμεση εμφανίζεται σε ποσοστό περίπου 15% των εγκύων.

Η πιο ακραία μορφή της επιπλοκής, η οποία συνοδεύεται από την ανάγκη νοσηλείας ή τα συμπτώματα να διαρκούν καθ' όλη τη διάρκεια της κύησης, είναι πιο σπάνια.

Σύμφωνα με το MedlinePlus, ιστότοπο που περιέχει πληροφορίες από την Εθνική Βιβλιοθήκη Φαρμάκων των ΗΠΑ, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ καθώς και από άλλες κρατικές υπηρεσίες και οργανισμούς υγείας των ΗΠΑ, οι κακοήθεις έμετοι της κυήσεως οφείλονται στα ταχέως αυξανόμενα επίπεδα της ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης (HCG) στο αίμα. Η ορμόνη αυτή απελευθερώνεται από τον πλακούντα.

Η υπερέμεση είναι συνηθέστερη σε γυναίκες που κυοφορούν δίδυμα, καθώς ο πλακούντας απελευθερώνει τις διπλάσιες ποσότητες της ορμόνης. Είναι επίσης πιο πιθανό να εμφανιστεί σε γυναίκες με υδατιδώδη μύλη, ένα ανάπτυγμα εντός της μήτρας που δημιουργείται στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης.

Πέραν της επίμονης τάσης προς έμετο, η hyperemesis gravidarum εκδηλώνεται με τις έντονες ζαλάδες, τον πονοκέφαλο, την τάση λιποθυμίας και τη δυσκοιλιότητα.

Διαβάστε επίσης:

Ωάριο – έμβρυο – ''ανθρωπάκι'': Step by step όλες οι αλλαγές από εβδομάδα σε εβδομάδα
Εγκυμοσύνη & γλουτένη: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι μέλλουσες μητέρες
Κρυπτική εγκυμοσύνη: Η γυναίκα γεννά χωρίς να ξέρει ότι είναι έγκυος!