ΥΓΕΙΑ

Υπέρταση & ύπνος: Πότε αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος εγκεφαλικού

Νέα αμερικανική μελέτη υποδεικνύει ότι οι ώρες ύπνου αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για τον κίνδυνο εγκεφαλικού στα άτομα που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση.

Υπέρταση & ύπνος: Πότε αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος εγκεφαλικού

Oι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν σε περισσότερους από 200.000 Αμερικανούς με υπέρταση και διαπίστωσαν ότι τόσο ο λιγοστός όσο και ο υπερβολικός ύπνος αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος είναι αυξημένος για όσους κοιμούνται λιγότερες από 5 ώρες ή περισσότερες από 8 ώρες κάθε βράδυ. Ο λιγοστός ύπνος φάνηκε να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 83% στους υπερτασικούς, σε σύγκριση με άτομα που κοιμούνται τις συνιστώμενες 7-8 ώρες καθημερινά. Από την άλλη, οι πολλές ώρες ύπνου φάνηκε να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 74%.

Τα ευρήματα των ερευνητών πρόκειται να παρουσιαστούν την ερχόμενη Παρασκευή στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανική Εταιρίας Υπέρτασης.

Είναι γνωστό πως η υπέρταση αποτελεί παράγοντα κινδύνου για το εγκεφαλικό επεισόδιο και οι παρατηρήσεις των ερευνητών φαίνεται να υποδεικνύουν ότι ο ύπνος επηρεάζει τη σχέση μεταξύ των δύο. Παραμένει άγνωστο γιατί ακριβώς ο ύπνος συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού. Ο λιγοστός ύπνος συνδέεται με τα αυξημένα επίπεδα της «ορμόνης του στρες» (κορτιζόλη) ενώ ο πολύς ύπνος συνδέεται με την απελευθέρωση χημικών ουσιών που σηματοδοτούν τη φλεγμονή και οι διαδικασίες αυτές μπορούν πιθανώς να εξηγήσουν το φαινόμενο.