ΥΓΕΙΑ

Ποιες ώρες δεν πρέπει να κάνετε ηλιοθεραπεία

Η αυξημένη ηλιοφάνεια στην Ελλάδα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, δημιουργεί τη διάθεση για αποδράσεις στις παραλίες.

Ποιες ώρες δεν πρέπει να κάνετε ηλιοθεραπεία

Ο ήλιος όμως παραμονεύει και εάν δεν του φερθείτε σωστά μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία σας με τις βλαβερές ακτινοβολίες του.

Αν όμως τον αντιμετωπίσετε με σύνεση, μπορείτε να αποκτήσετε το χρώμα που επιθυμείτε, προστατεύοντας παράλληλα την υγεία σας.

Οι ακτινοβολίες UVA και UVB

Ο ήλιος περιλαμβάνει τριών ειδών ακτινοβολίες:
α)Τις υπέρυθρες που προκαλούν τη ζέστη
β)Τις ορατές που δεν είναι άλλες από τις ακτίνες του φωτός και
γ)Τις υπεριώδεις, οι οποίες δεν είναι αντιληπτές από το ανθρώπινο μάτι. Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, που επηρεάζουν περισσότερο το δέρμα μας και προκαλούν το μαύρισμα, αλλά και την καταστροφή των δερματικών στοιβάδων, είναι δυο ειδών: η υπεριώδης ακτινοβολία τύπου Α (UVA) και η υπεριώδης ακτινοβολία τύπου Β (UVB).

H UVA που αποτελεί το 95% της ηλιακής ακτινοβολίας, δεν προκαλεί εγκαύματα όπως η UVB, αλλά μπορεί να διαπεράσει το δέρμα ευκολότερα και πιο βαθιά και προκαλεί μαύρισμα με πιο αργούς ρυθμούς. Συνήθως, ένα ποσοστό UVB ευθύνεται για την καταστροφή του δέρματος, ενώ οι UVΑ ευθύνονται για τη ρίκνωση και την απώλεια της ελαστικότητας, που προκαλεί την πρόωρη γήρανση του. Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι συνδεδεμένη με τον καρκίνο του δέρματος. Η ένταση της UVB ακτινοβολίας αυξάνει πιο κοντά στον ισημερινό, αλλά και όσο ανεβαίνουμε σε μεγαλύτερο υψόμετρο.

Η αλόγιστη έκθεση μας στις ακτινοβολίες UVA και UVB είναι επικίνδυνη για την υγεία μας. Γι'αυτό το λόγο, πρέπει πάντα τα αντιηλιακά προϊόντα, που υπάρχουν, να αναγράφουν ότι περιλαμβάνουν ειδική προστατευτική σύνθεση για τις υπεριώδεις ακτινοβολίες τύπου UVA και UVB.

Ilios

Πώς θα προστατευτείτε από τον ήλιο

Σύμφωνα με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, για να είναι ασφαλής η παραμονή σας στον ήλιο πρέπει να ακολουθείτε τις παρακάτω οδηγίες:

-Κάντε όσο το δυνατόν λιγότερη ηλιοθεραπεία. Να προσπαθείτε στην αρχή να εκθέτετε το σώμα σας στον ήλιο σταδιακά, χωρίς να υπερβαίνετε το ανώτατο συνιστώμενο χρονικό όριο παραμονής σας στον ήλιο, ανάλογα πάντα και με τον τύπο του δέρματος σας.

-Τα άτομα που διαθέτουν λευκό δέρμα οφείλουν να βρίσκονται κάτω από σκιά και να χρησιμοποιούν πάντα αντηλιακές κρέμες για να προστατευτούν από τον ήλιο.

-Να χρησιμοποιείτε πάντοτε την αντηλιακή κρέμα με σωστό δείκτη προστασίας (τουλάχιστον 15) που να ταιριάζει στο τύπο του δέρματος σας, αλλά και να προτιμάτε τα αδιάβροχα αντηλιακά προϊόντα.

-Τους καλοκαιρινούς μήνες που ο ήλιος καίει περισσότερο, να προτιμάτε το πρωινό και το απογευματινό μπάνιο και να αποφεύγετε το διάστημα από τις 11 μέχρι τις 3. Να θυμάστε πάντα, ότι οι υπεριώδεις ακτινοβολίες του ήλιου μπορούν να σας βλάψουν ακόμη και αν έχει συννεφιά.

-Να χρησιμοποιείτε αντηλιακή προστασία όχι μόνο στη παραλία αλλά σχεδόν παντού. Έτσι για παράδειγμα, όταν οδηγούμε πρέπει να προσέχουμε, αν δεν φοράμε την αντηλιακή μας κρέμα, να έχουμε κλειστό το τζάμι του αυτοκινήτου και αν θέλουμε αερισμό να ανοίγουμε το τζάμι του συνοδηγού.

-Ακόμη και όταν μαυρίσετε, πρέπει να εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε αντιηλιακές κρέμες, γιατί ο ήλιος δεν αστειεύεται.

-Να προστατεύετε τα μάτια σας φορώντας μαύρα γυαλιά και να μην ξεχάσετε να δώσετε προσοχή στην ποιότητα των φακών.

-Να φοράτε πάντα καπέλο αλλά και ρούχα λευκού χρώματος που αντανακλούν αποτελεσματικότερα την ηλιακή ακτινοβολία. Όμως, ακόμη και εάν φορέσετε κάποιο βαμβακερό μπλουζάκι δε σημαίνει ότι είστε και απόλυτα προστατευμένοι από τον ήλιο, καθώς αυτό αντιστοιχεί σε δείκτη προστασίας από τον ήλιο που αγγίζει μόλις το 6%.

-Να αλείφετε ομοιόμορφα την αντιηλιακή κρέμα, για να πετύχετε ομοιόμορφη προστασία από τις βλαβερές ακτινοβολίες του ήλιου. Να επαναλαμβάνετε την επάλειψη του αντιηλιακού κάθε δύο ώρες.

-Η σωστότερη θέση του σώματος για να δεχτεί τις ακτίνες του ήλιου είναι η οριζόντια. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να μαυρίσετε εύκολα και γρήγορα. Παρόλα αυτά, μην ξεχνάτε να βρέχετε το σώμα σας και να κινείσθε, γιατί έτσι αποφεύγετε το κίνδυνο να υποστείτε κάποιο έγκαυμα.

-Να θυμάστε ότι η ηλιακή ακτινοβολία, αυξάνει κατά 4% για κάθε 300 μέτρα που ανεβαίνουμε από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ μην ξεχνάτε ότι το αντιηλιακό είναι απαραίτητο και όταν κάνετε σκι σε κάποιο χιονοδρομικό κέντρο.

-Η αντανάκλαση της ηλιακής ακτινοβολίας από την επιφάνεια της άμμου και του χιονιού είναι μεγάλη και σχεδόν το 90% της ακτινοβολίας επιστρέφει προς εμάς.

-Η θερμοκρασία δεν είναι αξιόπιστος δείκτης για την επικινδυνότητα της ηλιακής ακτινοβολίας, γιατί είναι δυνατόν να δεχτείτε υψηλή ακτινοβολία (UVA) ακόμη και όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλή π.χ. σε μια συννεφιασμένη ημέρα.

-Εάν παρατηρήσετε στο δέρμα σας κάποια μικρά ογκίδια ή "ελιές", που εμφανίστηκαν ύστερα από την έκθεσή σας στον ήλιο, ενώ δεν υπήρχαν πριν, καλό θα ήταν, να συμβουλευτείτε αμέσως τον δερματολόγο.

Διαβάστε επίσης:

Ελιές στο δέρμα και ήλιος: Τι πρέπει να προσέχετε

Ήλιος και κίνδυνος καταρράκτη: Τι πρέπει να γνωρίζετε