ΥΓΕΙΑ

Ο αντιοξειδωτικός χυμός που προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 17,5 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους λόγω καρδιαγγειακών επιπλοκών. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αντιπροσωπεύουν το 31% των συνολικών θανάτων παγκοσμίως.

Ο αντιοξειδωτικός χυμός που προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα

Σύμφωνα με νέα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε επιστημονικό συνέδριο στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ, βάζοντας στη ζωή μας έναν γευστικό αντιοξειδωτικό χυμό, μπορούμε ίσως όλοι να μειώσουμε λίγο τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Ο χυμός κράνμπερι έχει ευεργετική δράση για την καρδιά, σύμφωνα με τη μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το αμερικανικό Ινστιτούτο Κράνμπερι και παρουσιάστηκε εχθές στο Ερευνητικό Συνέδριο Υγείας για το Κράνμπερι.

Σύμφωνα με τα Αμερικανικά Ινστιτούτα Υγείας, το κράνμπερι είναι πλούσιο σε μια κατηγορία σύνθετων αντιοξειδωτικών ουσιών που ονομάζονται πολυφαινόλες. Οι επιστήμονες έχουν εστιάσει τη δράση τους, καθώς από τις διάφορες αντιοξειδωτικές ουσίες οι πολυφαινόλες φαίνεται να είναι πολλά υποσχόμενες για τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, της λειτουργίας των νεφρών, της ορμονικής λειτουργίας αλλά και του συστήματος απόρριψης περιττών ουσιών από τον οργανισμό.

«Ο χυμός κράνμπερι είναι πλούσιος σε φυτικά θρεπτικά συστατικά», επισημαίνει η ερευνήτρια που ηγήθηκε της μελέτης, Δρ Ana Rodriguez-Mateos, καθηγήτρια Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ντίσελντορφ της Γερμανίας. Βάσει του ισχυρού αντιοξειδωτικού προφίλ του κράνμπερι, η Rodriguez-Mateos και οι συνάδελφοί της εξέτασαν την άμεση επίδραση του χυμού κράνμπερι στην αγγειακή λειτουργία.

Δέκα υγιείς άντρες ηλικίας 18 έως 40 ετών κατανάλωσαν περίπου 450 ml χυμό κράνμπερι με διαφορετικές περιεκτικότητες σε πολυφαινόλες (0-117%). Προκειμένου να ανιχνεύσουν πιθανές αλλαγές, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος και ούρων στην αρχή της μελέτης και μετά από μία, δύο, τέσσερις, έξι και οκτώ ώρες.

Οι αναλύσεις υπέδειξαν προοδευτικές βελτιώσεις στη ροή του αίματος, την ευκαμψία των αρτηριών και τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης των συμμετεχόντων σε διάστημα 24 ωρών. Ακόμη και ο χυμός με χαμηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες (25-27%) φάνηκε να επιδρά θετικά στην αγγειακή λειτουργία.

Βάσει των αποτελεσμάτων αυτών, οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο χυμός κράνμπερι μπορεί να παράσχει προστατευτική δράση ενάντια στην αθηροσκλήρωση, πάθηση που προκύπτει λόγω συσσώρευσης πλάκας εντός των αρτηριών.

Διαβάστε επίσης:

Τεστ: Υπολογίστε την πραγματική ηλικία της καρδιάς σας
Με ποιες ασκήσεις θα θωρακίσετε την καρδιά σας
Φύσημα στην καρδιά: Τι είναι και ποια είναι τα συμπτώματα