ΥΓΕΙΑ

Σταγόνες για τα μάτια: Τα DOs και τα DON’Ts στη χρήση τους

Εάν προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα στα μάτια ή απλώς έναν ήπιο ερεθισμό, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα ώστε να προστατεύσετε τα μάτια σας.

Σταγόνες για τα μάτια: Τα DOs και τα DON’Ts στη χρήση τους

Οι σταγόνες για τα μάτια χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της ξηροφθαλμίας, των αλλεργιών, των λοιμώξεων αλλά και σοβαρών παθήσεων όπως το γλαύκωμα. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας ώστε να σας προτείνει το κατάλληλο προϊόν, συνταγογραφούμενο ή μη, ανάλογα με την ενόχληση που σας ταλαιπωρεί.

bigstock Young woman putting eye drops 67897069

Η τεχνική εφαρμογής μερικές φορές έχει μεγαλύτερη σημασία κι από την ίδια τη δοσολογία, επισημαίνει η Δρ Stephanie Marioneaux της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας.

Δείτε τι προτείνει η ειδικός για να εφαρμόσετε τις σταγόνες με ασφάλεια.

1. Αργή εφαρμογή

Ένα συχνό λάθος είναι η γρήγορη εφαρμογή των σταγόνων. Το μάτι δεν μπορεί να απορροφήσει τρεις ή τέσσερις σταγόνες ταυτόχρονα, πρέπει να ρίχνετε μία τη φορά και να περιμένετε μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να ρίξετε την επόμενη.

2. Μην μπερδεύετε διαφορετικά προϊόντα

Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε δύο ή και τρία προϊόντα μέσα στην ημέρα, αφήστε περιθώριο τουλάχιστον 30 λεπτών από το ένα στο άλλο. Τα διάφορα προϊόντα, ιδιαίτερα συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα, μπορεί να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους προκαλώντας έκκριση δακρύων ή και τσούξιμο. Πέρα από την ενόχληση, με τον τρόπο αυτό μειώνεται και η αποτελεσματικότητά τους. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας ώστε να σας προτείνει το ιδανικό πλάνο εφαρμογής.

3. Σημειώνετε τις δόσεις

Όπως ισχύει για κάθε φαρμακευτικό προϊόν, έτσι και οι σταγόνες πρέπει να εφαρμόζονται βάσει του προγράμματος που έχει προτείνει ο γιατρός. Μην παραλείπετε δόσεις και μην βάζετε περισσότερες σταγόνες απ’ όσες πρέπει. Φροντίστε επίσης να βάλετε ένα πρόγραμμα ώστε να βάζετε τις σταγόνες την ίδια ώρα κάθε μέρα.

4. Προσέξτε την ημερομηνία λήξης

Εάν χρειαστεί να επαναλάβετε ένα κύκλο θεραπείας που κάνατε πριν λίγο καιρό, φροντίστε να ελέγξετε εάν το προϊόν έχει λήξει. Το ίδιο θα πρέπει βέβαια να κάνετε και αμέσως μόλις αγοράσετε τις σταγόνες.

5. Προσέξτε τι ρίχνετε στα μάτια σας

Όσο απλό κι αν ακούγετε, πριν ρίξετε τις σταγόνες ελέγξτε εάν κρατάτε στα χέρια σας το σωστό προϊόν. Αρκετοί είναι αυτοί που μπερδεύουν συχνά τις σταγόνες για τα μάτια με τις σταγόνες που μπαίνουν στο αφτί.

6. Εφαρμόστε σωστά τις σταγόνες

Είναι καλύτερο να ρίχνετε τη σταγόνα στην εξωτερική γωνία του ματιού και όχι στην εσωτερική (δηλαδή κοντά στη μύτη). Επίσης, οι φακοί επαφής μπορεί να εμποδίσουν την απορρόφηση των σταγόνων (εκτός αν πρόκειται για φυσικά δάκρυα), οπότε καλό είναι να τους βγάλετε πριν ρίξετε τις σταγόνες. Τέλος, προσπαθήστε να μην βλεφαρίζετε υπερβολικά όταν ρίξετε τη σταγόνα, γιατί έτσι η σταγόνα θα απομακρυνθεί εκτός ματιού. Αν δεν μπορείτε να αποφύγετε το βλεφάρισμα, καλύτερα να κρατήσετε τα μάτια σας κλειστά.

Πηγή: everydayhealth.com

Διαβάστε επίσης:

Ποια νοσήματα δίνουν συμπτώματα στα μάτια
Ελληνική έρευνα: Τα μάτια προδίδουν σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα
4 ασκήσεις για να βελτιώσετε την όρασή σας & να ξεκουράσετε τα μάτια σας!