ΥΓΕΙΑ

Οι top 15 σπιτικές θεραπείες για την ξηροφθαλμία

Μιχάλης Θερμόπουλος

Όλοι βιώνουμε ξηρότητα στα μάτια από καιρό σε καιρό, αλλά για κάποιους είναι κάτι περισσότερο από μια περιστασιακή ενόχληση.

Οι top 15 σπιτικές θεραπείες για την ξηροφθαλμία
Bigstock

Το σύνδρομο ξηροφθαλμίας μπορεί να προκαλέσει καθημερινή δυσφορία. Τα άτομα με μακροχρόνια (χρόνια) ξηροφθαλμία μπορεί να εμφανίσουν ερυθρότητα των ματιών, ευαισθησία στο φως, θολή όραση ή αίσθηση ότι “κάτι έχει μπει στο μάτι”.

Μπορείτε να δοκιμάσετε πολλά πράγματα στο σπίτι, για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας:

1. Οφθαλμικές σταγόνες

Οι οφθαλμικές σταγόνες χωρίς ιατρική συνταγή είναι ένας εύκολος τρόπος για να λιπάνετε τα ξηρά μάτια. Αναζητήστε σκευάσματα χωρίς συντηρητικά για μνα μην έχετε ερεθισμούς.

2. Ζεστές κομπρέσες

Μια ανασκόπηση του 2023 υποδηλώνει ότι η εφαρμογή μιας ζεστής κομπρέσας στα μάτια θα μπορούσε να αυξήσει την υγρασία και να σας βοηθήσει να παράγετε δάκρυα.

3. Μειώστε τον χρόνο σε οθόνες

Η ψηφιακή εποχή έχει τα αρνητικά της για άτομα με ξηροφθαλμία. Ο χρόνος μπροστά από τις οθόνες έχει συνδεθεί με αυξημένα συμπτώματα. Δοκιμάστε να κάνετε συχνά διαλείμματα από την έκθεση σε οθόνες.

4. Υγραντήρας

Ένας υγραντήρας αυξάνει την υγρασία στον αέρα, καθιστώντας τον ιδανικό “φάρμακο” για τα ξηρά, ερεθισμένα μάτια.

5. Αέρας περιβάλλοντος

Σε συνέχεια του προηγούμενου, το να κάθεστε κοντά σε έναν ανεμιστήρα ή κάτω από την έξοδο αέρα του κλιματιστικού θα στεγνώσει τα μάτια σας. Όταν έχετε συμπτώματα, σκεφτείτε πώς μπορείτε να προσαρμόσετε το περιβάλλον σας, για να μείνετε μακριά από άμεσες ριπές αέρα.

6. Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας, τα αποτελέσματα ερευνών σχετικά με το εάν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα ξηροφθαλμίας είναι ανάμικτα. Εντούτοις, ορισμένες έρευνες είναι πολλά υποσχόμενες. Ρωτήστε τον γιατρό σας εάν αξίζει να δοκιμάσετε ένα συμπλήρωμα ωμέγα-3 για την ξηροφθαλμία σας.

7. Ενυδάτωση

Η ποσότητα των υγρών που είναι διαθέσιμη στα μάτια σας εξαρτάται εν μέρει από τα συνολικά υγρά στον οργανισμό σας. Προσπαθήστε να αυξήσετε την πρόσληψη υγρών κατά τη διάρκεια της ημέρας, ειδικά της περιόδους με αυξημένη θερμοκρασία.

8. Καθαρίστε τα βλέφαρά σας

Ο καθαρισμός των βλεφάρων σας θα μπορούσε να ανοίξει φραγμένους αδένες λίπανσης, επιτρέποντας μεγαλύτερη υγρασία.

Eyes-matia

9. Πλύνετε τις βλεφαρίδες σας

Χρησιμοποιώντας ένα απαλό βρεφικό σαμπουάν, πλύνετε τις βλεφαρίδες σας (με κλειστά μάτια προφανώς!) και μετά ξεπλύνετε καλά.

10. Ειδικό τζελ ματιών

Ορισμένα προϊόντα ξηροφθαλμίας έρχονται σε σταγόνες. μερικά έρχονται σε τζελ. Και πάλι, αναζητήστε μάρκες χωρίς συντηρητικά.

11. Γυαλιά ηλίου

Όταν η ευαισθησία στο φως γίνεται ενοχλητική, βάλτε γυαλιά ηλίου ακόμα και σε εσωτερικούς χώρους.

12. Μειώστε το αλκοόλ

Το αλκοόλ είναι γνωστό για την αφυδάτωση που προκαλεί στον οργανισμό. Εάν πίνετε αλκοόλ, σκεφτείτε να μειώσετε ή να το κόψετε. Αυτό μπορεί να βοηθήσει με την ξηρότητα των ματιών.

13. Ύπνος

Ο κακός ύπνος μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας μειώνοντας την παραγωγή δακρύων. Προσπαθήστε να ακολουθείτε υγιείς συνήθειες ύπνου και δείτε αν βελτιώνεται η ξηροφθαλμία σας.

14. Μην ξεχνάτε να ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας

Για να αυξήσετε την υγρασία στους βολβούς των ματιών, δοκιμάστε να ανοιγοκλείνετε τα βλέφαρά σας τακτικά, ειδικά όταν περνάτε χρόνο μπροστά σε οθόνες.

15. Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά

Έρευνες έχουν συνδέσει την υγεία των ματιών με πολλά αντιοξειδωτικά, όπως η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη, η βιταμίνη Α και τα ωμέγα-3. Εστιάστε σε πλούσιες σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά τροφές, όπως φυλλώδη λαχανικά, ακτινίδιο, μπρόκολο, καρότα και γλυκοπατάτες.

Πότε να δείτε γιατρό εάν έχετε ξηροφθαλμία

Συχνά, μια περίοδος ξηρότητας στα μάτια είναι απλά μια προσωρινή ενόχληση. Αλλά εάν τα συμπτώματά σας επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου ή αν δεν υποχωρούν μετά από μερικές εβδομάδες ή αν δεν... δείτε καμία βελτίωση με τις παραπάνω σπιτικές λύσεις, είναι σώφρον να πάτε σε οφθαλμίατρο για πιο στοχευμένη θεραπεία.

Πηγή: healthline.com